Gyurkity Péter

Idén már szűkülni fog a tabletek piaca

Előfordulhat, hogy csak eddig tartott a táblák előretörése, a forgalom jövőre csökkenhet.

Az utóbbi években hozzászokhattunk ahhoz a trendhez, miszerint a személyi számítógépek helyett a különböző hordozható megoldások hódítanak teret a globális színpadon, ez utóbbiak közül pedig két kategória, az okostelefonok és a tábla PC-k szegmense emelkedik ki. Utóbbiak egy friss előrejelzés szerint idén már csökkenő eredményt produkálnak majd.

A DigiTimes saját anyagában arról olvashatunk, hogy a táblák globális forgalma az idei évben jelentős mértékben csökkenni fog, ennek következtében pedig a teljes év során 11,8 százalékkal kevesebb ilyen készüléket értékesítenek majd, mint 2014-ben. A teljes éves mennyiség 244 millió darabnál tetőzik majd, a növekedés megtorpanását pedig leginkább az okozza, hogy a csúcskategóriás és prémium megoldások szintjén teljesen megtelt a piac, a kisebb kijelzővel ellátott példányokat pedig a nagyobb méretű okostelefonok és az olcsó noteszgépek is egyre fokozódó versenyre kényszerítik, amiből ezen fejlesztések nem tudnak jól kikerülni.

Különösen a 7 hüvelykes táblák kategóriáját érinti érzékenyen a piaci helyzet megváltozása, ezen termékek részesedése a táblák teljes szegmensén belül ugyanis 51,3 százalékról egészen 44,3 százalékra eshet vissza. Mind az iPad mini, mind pedig az Android operációs rendszerre támaszkodó fejlesztések megsínylik az idei évet, a kereslet csökkenését, bár a márkanév itt még némileg enyhítheti a zuhanást. A 10 hüvelykes és még nagyobb változatok viszont az üzleti és professzionális felhasználásnak köszönhetően javíthatnak eredményeiken, forgalmuk akár 20 százalékkal is emelkedhet, bár a két nagy (az iOS és az Android) így sem tudja majd növelni befolyását.

A Windows-alapú táblák forgalma felével ugorhat meg, méghozzá az Intel Core M chipek jobb teljesítménye révén – maga az Intel szintén 50 százalék körüli javulásra számíthat a jobb sebességet nyújtó fejlesztései elterjedésével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vol Jin #5
    Sokan megjósoltuk ezt előre, amikor a PC-ket temették. És valahogy azt is éreztem, hogy akkor fog ez bekövetkezni, amikor már nekem is lesz tabletem, és láss csodát, már nekem is van. :-)
  • grebber #4
    Nálam pl a nagygépet váltani ki ha jönne tablet a lentebb leírt paraméterekkel.
    Pl raklap indie game simán fut ezeken nem kéne nagy kazánt bekapcsolni hozzá elég lenne egy ezerszer kevesebbet fogyasztó cuccot belőni.
  • bigjoe #3
    Én a 10-es ipadomoat cseréltem ipad minire, mert olvasáshoz az már túl nagy volt.
    Viszont a tabletek/telefonok még mindig nem túl jók semmire (játék, videó) a relatíve gyenge aksijuk miatt. Akkor lenne az igazi, ha napokig lehetne folyamatosan játszani vagy videót nézni rajtuk egy töltéssel.
  • CairoJack #2
    Nekem most 8 colos, W8.1-es tabim van, hurcibálni, netezni jó, de komolyabb melóra, vagy pl filmezésre, képregény olvasásra már kicsi.
    Én ezt cserélném le 10-12 colos Win 10-re, legalább FullHD felbontással, és lehetőleg billentyűzetes dokkolóval.
    A költségvetés 100 naaaagyon max 150 pénz.
    Utoljára szerkesztette: CairoJack, 2015.01.17. 17:08:21
  • grebber #1
    Jöjjön valami max 75 ezer ft-os Win 10-es ,Cherry Trailer-el, 8colos,3GB/ 64GB-os intel aztán azzal elleszek bőven!