Gyurkity Péter

Már a harmadik legnagyobb mobilgyártó a Xiaomi

A kínai cég hazai bázisára támaszkodva mászott fel a dobogóra a gyártók versenyében. A társaság alelnöke szerint nem lopnak az Apple-től, túlzásnak nevezte az amerikaiak részéről felmerült ezirányú állításokat.

Az IHS iSuppli piackutató cég számolt be arról, hogy a kínai Xiaomi ismét előre tudott lépni a gyártók globális küzdőterén, amit elsősorban a számukra hazai piacon elért eredményeknek köszönhetnek. Népszerűnek bizonyultak a vállalat akciói, ezzel pedig most hazai riválisaikat sikerült megelőzniük.

A nagy siker az Apple termékekhez hasonlító dizájnak is köszönhető, amiért október elején Jony Ive, az Apple főtervezője a Vanity Fair rendezvényén lopással és lustasággal vádolta meg a céget. Hugo Barra, a Xiaomi alelnöke már akkor tiltakozott e szavak ellen, azonban most újra nyilatkozott és ez jelzi, hogy az ügy aligha zárult le a két fél között.


Barra egy a The Wall Street Journal rendezvényén mondott beszédben kiemelte, hogy nagyszerű dolognak tartja, hogy az Apple már létező ötletekhez nyúlt, majd azokat kiegészítette a saját formatervezési elképzeléseivel. Az Apple így dolgozik, de a Xiaomi is ugyanígy tesz. Az ő tervezőiket és a mérnökeiket szintén inspirálják a nagyszerű termékek és a dizájnok. "De ez nem meglepő, hiszen a mai világban kit ne inspirálnának ezek a dolgok?" - tette fel a kérdést a menedzser. Majd arra kérte a jelenlévőket, hogy mutassanak neki egy olyan terméket ezen a piacon, ami teljesen saját ötlettel rendelkezik. "Egy ilyen terméket sem fognak találni" - tette hozzá.

Barra az okostelefonok árazására is kitért, melynek kapcsán megjegyezte, hogy szerintük ha valamit 200 dollárból is el lehet készíteni, akkor azt a terméket nem kell 600 dollárért forgalmazni. A Xiaomi üzleti modellje az, hogy mindenütt, ahol lehetséges, keressenek egy kis pénzt. Az innováció szerintük nem luxuscikk, mindenkinek jár. A Google korábbi munkatársa egyébként hatalmas rajongója az Apple-termékeknek és a szeptemberben bemutatott iPhone 6 okostelefont "minden idők legszebb okostelefon-dizájnjának" nevezte, az Apple pedig szerinte a "világ dizájn-Mekkája".


A Xiaomi rendkívül sikeres: a Strategy Analytics még július végén közzétette, hogy immár az ötödik helyre sikerült feljönniük a globális színtéren, megelőzve ezzel többek között az LG-t. Ez már önmagában kiváló eredménynek számított, és már akkor a kínai Apple-nek nevezték a gyártót, amely az utóbbi hónapokban további tudta javítani pozícióit, és elérte a harmadik helyet.

A gyártó az idei harmadik negyedévben összesen 19 millió okostelefont értékesített, míg a tavaly ilyenkor harmadik helyezett, szintén kínai Huawei kénytelen volt beérni 16,8 millióval. A Lenovo a Motorola telefonos részlegének felvásárlása után szintén pályázik a harmadik helyre, azonban nem tudták megállítani a Xiaomi előretörését, annak ellenére, hogy ez utóbbi szinte minden figyelmét a kínai piacra fordította – egyes becslések szerint a második negyedév során a cég által eladott 15,1 millió készülékből 14,6 milliót itt értékesítettek. Az utóbbi időben befolyásukat ugyan a régió több más országára, így például Szingapúrra és Indiára is kiterjesztették, a fő attrakciót azonban számukra továbbra is a hazai pálya jelenti. Indiában többek között az úgynevezett „flash sale” akciókkal is igyekeznek bebiztosítani helyüket, ezek során alig néhány másodperc alatt több tízezer készüléket adnak el.

Néhány egyéb kínai gyártó, így például a Meizu, szintén gyorsan jön fel, míg az első két helyet továbbra is a Samsung-Apple páros tartja meg magának – kérdés, hogy meddig tudják ezt folytatni. Lin Bin, a Xiaomi elnöke szerint ez év végére akár a 60 milliós leszállított darabszámot is elérhetik, jövőre pedig elérhetőnek tartják a 100 milliós mennyiséget is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Vampy #8
  Igen, nalunk is. Magyarorszagon a Xiaomi telefonokat a WayteQ forgalmazza. A hardveres supportot ok adjak: http://wayteq.eu/hu/mobilephone

  Szoftveresen a MIUI-t hasznaljak a Xiaomi telefonok (Ez egy erosen modositott, optimalizalt Android) Ennek a rendszernek 2 aga van, egy stable es egy developer. a developer ROM-ok hetente (!!!) jonnek a telokhoz, uj funkciokkal, bugfix-ekkel. Stable ROM-ok kb 2 havonta jonnek. Jelenleg A csucskeszulekeknek (MI3, MI4) 4.4.4-es android az alapjuk ( tehat, legalabbis meg par hetig..:) a legfrissebb Android), De a tobbi is legalabb 4.4.2-es.

  A gyari ROM-ok Angol/Kinai nyelvuek es nincs bennuk Google szoftver, de van ket nem hivatalos ROM lelohely is. A xiaomi.eu-n Multilanguage ROM-okat készítenek a legfrissebb kinai ROMok alapjan (van benne magyar nyelv is) plusz integraljak a Google programokat, A miuiandroid.hu-n pedig szinten a legfrissebb hivatalos ROM-okból keszitik a magyar nyelvu verziot, szinten google programokkal.

  Tervben van egy hivatalos International verzio is, ami mar tobb nyelvu lenne, elore integralt google szoftverekkel, ez tudtommal meg beta fazisban van.

  Szoval van support rendesen, konkretan nem ismerek mas olyan telefongyartot, amihez ilyen szintu (szoftveres) tamogatottsag lenne....
 • zola2000 #7
  Szerintem a xiaomi eladásainak döntő része hazai lehetett, csak Kína ma már ennyire hatalmas piac.
  Most kezdenek jobban mozgolódni a nemzetközi piacokon.
 • nimfas #6
  Havernak, asszonynak, anyámnak Hongmi 1 és 1S telefonok vannak... szép kijelző, gyors telefon. Nekem MiPad tablet.... keress rá a leírásra, hogy mit tud, és nézz mellé egy ugyanilyen tudású tabletet pl Samsungban és hasonlítsd össze az árát is :-)

  Nekem bőven elég lenne egy 4,3" telefon, de a Hongmi is 4,7"-es az új (Mi4) meg mint ha 5" lenne....

  Magyarországon is kezdik árulni, mert van rá kereslet, csak nyilván ráteszik a saját árrésüket, viszont akkor a gari miatt sem kell aggódni....
 • Sippie #5
  itt nálunk is?
 • fergusonpapa #4
  Plusz full support amit nem minden gyártó ad..
 • bakkerman #3
  mér a samu nem másol? az eppl? a sony? vagy az autómárkák nem másolnak le ezt-azt egymás termékeiről? dehogynem. El kell fogadni,a Xiaomi kibaszott brutál telókat csinál. Az mi4 ára jelenleg olyan 135ezer,ennyiért lehet elhozni kártyafüggetlenül,3 gb rammal,2.5 ghz-es 4 magos procival,mocsok gyönyörű true hd kijelzővel. Volt a kezemben,és volt samu s5 is,ha lenne jelenleg ennyi pénzem telefonra,gondolkodás nélkül elhoznám az mi4-et. Bolhafasznyit nincs a közelében a samsung,és még olcsóbb is.
 • Attilawap #2
  Érdekes, én erről a cégről most hallok először, aztán 3.-ak a telefon gyártásban? Hát eddig hol voltak? :)
 • Papichulo #1
  A Xiaomi-nal gatlastalanabb masologep keves van... kar ezt szepiteni.

  "But Xiaomi doesn’t just copy Apple.

  Xiaomi’s website was filled with what appear to be pilfered images. Many of the images shown on the Mi 3 camera roll on the website and on stage during Xiaomi’s announcement of the device were lifted and cropped. In some cases watermarks were removed. Here’s one stolen from National Geographic. And another from Flickr. Two are ripped from Getty Image users (1) (2). Xiaomi changed the images on July 29 after others noticed the infringement.

  This tactic continued on the Mi 4’s product page where at least one image purportedly shot by the phone’s camera has been available online since at least 2006 and is also available for purchase through a stock image site.

  Never mind that Xiaomi was passing off professional images as shots captured by the Mi 3’s camera. Again, here, Xiaomi apparently shows complete disregard for the intellectual property of others." - http://techcrunch.com/2014/07/30/xiaomis-one-more-thing/