Berta Sándor

A BMW teszteli a Google okos­szemüvegét

A német autógyártó a spartanburgi üzemében teszteli, hogy vajon az okosszemüvegek alkalmazásával lehet-e javítani és gyorsítani a minőségbiztosítási eljáráson.

A projekt során a munkatársak Google Glass okosszemüvegeket használnak. Az eszköz segítségével fényképeken vagy filmen dokumentálni lehet a tervektől való eltéréseket, illetve jobban, gyorsabban és egyértelműbben lehet elemezni a dolgokat, majd kijavítani az esetleges hibákat. A konszern azt vizsgálja, hogy milyen formában lehet az innovatív alkalmazásokat más termékterületekre is átvinni. A program része a BMW csoport aktuális Ipar 4.0 kezdeményezésének; ebben a vállalat azt tanulmányozza, hogy az új technológiákat miként lehet ésszerűen használni, s hogyan tudják a gyártást megelőzően és annak során a munkatársakat optimálisan támogatni.

Az okosszemüvegek segítségével az elemzőközpontban lévő dolgozóknak lehetőségük van arra, hogy a jelentéseiket fényképekkel és felvételekkel egészítsék ki. Az eszközök háttérvideókat is készíthetnek, ilyenkor az elmúlt 2 perc eseményei eltárolhatók és egyetlen gombnyomással továbbíthatók a BMW belső szerverére, ahol meg is őrizhetők. Ez különösen akkor előnyös, ha a hibák nem ismételhetők meg könnyen vagy állapíthatók meg azonnal. Dr. Jörg Schulte projektvezető kijelentette, hogy a jövőben újdonság lesz a videotelefonálási funkció, így az egyes gépkocsikon lévő hibák kapcsán valós időben lehet majd egyeztetni az érintett fejlesztési területek képviselőivel.


Az eddigi eredmények annyira biztatóak, hogy komolyan felmerült, hogy a módszert a sorozatgyártás során is alkalmazzák. Jelenleg a munkatársaknak terminálokat kell használniuk, ezért állandóan el kell lépniük a gyártósor mellől. Schulte szerint így viszont folyamatosan az autók mellett maradhatnának és ezáltal időt lehetne megtakarítani. Az átvizsgálási tervek közvetlenül a Google Glass kijelzőjén jelenhetnének meg és szerepet kaphatna a beszédvezérlés is, így a dolgozók mindkét keze szabadon maradhatna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MsUser #2
    Megállás nélkül dolgozzanak, hatékonyan a központi agyra csatlakozva :)
    De legalább rájöttek hogy akárhogy erőlködnek egy elektromos motor veri bármelyik csoda injektoros benzinfalójukat...
  • bracsek #1
    "Az okosszemüvegek segítségével az elemzőközpontban lévő dolgozóknak lehetőségük van arra, hogy a jelenéseiket fényképekkel és felvételekkel egészítsék ki."

    Mára elég volt az internetezésből, megyek aludni :)