Gyurkity Péter

Minden WP8-as Lumia frissül Windows 10-re

A Microsoft ígéretet tett a meglévő készülékek szoftveres frissítésére, itt már a név is árulkodó.

A Windows Phone 8 megjelenésekor sokak számára problémát jelentett, hogy nem minden, már akkor piacon lévő készülék részesült az új verzió újításaiban. Számos megoldás kénytelen volt megmaradni a Windows Phone 7 használata mellett, ezzel pedig a vásárlók egy részét kizárták a felzárkózásból. Most nem követik el ugyanazt a hibát.

A hivatalos Lumia Twitter-hírfolyamon jelent meg egy rövid bejegyzés, amelyben ígéretet tesznek a szoftveres frissítés széleskörű elérhetővé tételére, mégpedig minden, a Windows Phone 8 operációs rendszer valamely verzióját futtató okostelefon esetében. Ebből megtudhatjuk, hogy a WP8-as generációt képviselő összes Lumia készülék megkapja az új változatot, amely a bejegyzés szerint itt is egyszerűen Windows 10 névre hallgat majd, bár felmerül annak a lehetősége, hogy a Twitter által használt terjedelmi korlátok miatt vágták vissza a platform nevét – mivel azonban a Microsoft már korábban jelezte, hogy mindent megtesznek az univerzális felhasználói élmény biztosítása érdekében, könnyen lehet, hogy valóban nem kell eltérő verziók megjelenésétől tartanunk.

Azok a felhasználók tehát, aki most döntenek egy-egy Lumia beszerzése mellett, nyugodtan készülhetnek a frissítésre, ebből a körből biztosan nem maradnak ki. Egy-egy szolgáltató persze útját állhatja az ígéret betartásának, illetve késleltetheti a friss verzió alkalmazását, ám a Microsoftnak nyilván nem érdeke, hogy tág teret hagyjon itt a különcöknek, ezért igyekeznek majd mindenkire kiterjeszteni a szerintük komoly előrelépést jelentő új szoftvert.

A bejegyzésben egyszersmind az is megjelenik, hogy további okostelefonokkal készülnek, ezek már alapértelmezett módon a Windows 10 operációs rendszerre támaszkodnak majd, de a konkrét részleteket ezzel kapcsolatban csak később közölnék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomboy013 #10
    Az olvasás sem megy neki nemcsak az írás :D
  • who am I 7 #9
    azabajhogynekedse :(
  • Sequoyah #8
    Nem egy az egyben ugyanaz a Windows fut, hanem elsosorban ugyanaz a kodbazis van felhasznalva az osszes verzioban. Az optimalizacio, az UI es a leforditott gepi alkalmazaskod termeszetesen mar rendszer-specifikus.
  • zola2000 #7
    Ugyanaz a forráskód, csak különböző utasításkészletekre fordíttatják le "compiler sannal"
  • Gauge #6
    Én sem értem. :) Hogy oldják meg az optimalizációt a különböző rendszerekre?
  • A1274815 #5
    "Nem értem pontosan hogyan gondolják ezt a "Windows 10 fut mindenen" dolgot."

    Egyszerűen, ugyan azzal a forráskóddal rendelkező alaprendszer fog mindenen futni.
  • maxy182 #4
    Nem értem pontosan hogyan gondolják ezt a "Windows 10 fut mindenen" dolgot. Már eleve ezek a telók ARM architektúrájúak, így hogyan futhatna rajtuk ugyanaz a rendszer, ami pc-n is? Illetve pl egy Lumia 530-ban mennyi ROM van? Néhány giga. Erre hogy gyömöszölnek fel egy ugyanakkora Windowst, mint amekkora a PC-ken is fut? Nekem ez nagyon nem áll össze, valaki nem tudja ezt elmagyarázni nekem?
  • Major #3
    Az a baj, hogy neked még a magyar helyesírás sem megy. :(
  • who am I 7 #2
    köszönjük tomiboy a nyálcsorgatós csempefanok nevében..csak, h ne érezd magad egyedül, egyébként meg kitérdekel :D
  • tomboy013 #1
    Nekem az se fájna ha nem kapna 10-es wint a 930-am, már így is egy nagyon jó és megbízható telefon, de természtesen örülök neki hogy mégis jön. Remélem ezúttal nem lesznek üzemidős gondok a frissítéssel, azaz nem rövidülni fog az akkuidő ha frissítjük a 8-as verziókat hanem növekedni fog. A 920-am 8.1 után érezhetően gyorsabban merült.