Berta Sándor

Elégedetlenek a fejlesztők a Mac alkalmazás­boltjával

Az Apple szerette volna folytatni az App Store sikertörténetét, azonban a magas árak és a demók hiánya nagy hátrány.

A márciusban hatodik szülinapját ünneplő, az iOS operációs rendszerhez tartozó App Store rendkívül sikeres, tavaly összesen több mint tízmilliárd dolláros bevételre tett szert általa a cég. A kaliforniai konszern éppen ezért azt szerette volna, hogy a Mac OS X-hez kapcsolt alkalmazásbolt is ennyire sikeres legyen és az asztali számítógépeken, illetve a notebookokon is komoly kínálatból válogathassanak a felhasználók. Eleinte úgy tűnt, hogy a próbálkozás beválik, a tulajdonosok bizakodtak, de mostanra egyre többen elégedetlenek a fejlesztők közül. Egyikük blogbejegyzésben fejtette ki a véleményét.

A Mac App Store 2011 januárban indult és úgy tűnt, hogy mindenkinek előnyös lehet. A felhasználók egy központi helyen férhetnek hozzá az új programokhoz, a fejlesztők közvetlenül kapcsolatban léphetnek az ügyfeleikkel, s az Apple is bizonyos mértékben ellenőrizheti a terjesztett szoftvereket és azok minőségét. A vállalat azonban bizonyos kérdésekkel egyáltalán nem hajlandó foglalkozni, emiatt több fejlesztő hagyta ott a felületet, és próbál meg egyéb úton bevételhez jutni.

Többek között nincs lehetőség arra, hogy bárki kipróbálhassa az alkalmazásokat, így a vásárlók kénytelenek döntéseiket kizárólag képernyőfotók, videók és a leírások alapján meghozni. Előzetesen senki nem tudja, hogy egy adott termék megfelelően működik-e vagy sem, ami azért probléma, mert amíg az iOS esetében egy-egy program ára az egy dollárt sem éri el, addig a Mac App Store esetében az összeg 30, 50 vagy akár 100 dollár is lehet. Ekkora összeg kidobását pedig nem kockáztatják meg az emberek. Szintén nincs lehetőség frissítések megjelentetésére, és számos fejlesztő nem ért egyet azzal sem, hogy kötelező a szoftvereket biztonságos környezetben futtatni, mert így néhány funkciót nem lehet kipróbálni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!