Berta Sándor

Ultra HD TV-t akar látni az Apple nagybefektetője

Carl Icahn a világ egyik, ha nem a legkeményebb befektetőjének számít. Ezt most az Apple is megtapasztalta.

A milliárdos több óriáscégben rendelkezik komoly részvénycsomaggal, így pedig eléggé megkeseríti ezen vállalatok, és legfőképpen azok vezetőinek az életét. Az üzletember ezúttal Tim Cooknak, az Apple vezérigazgatójának adott keresetlen tanácsokat. A jelenleg 53 millió Apple-részvénnyel és ezáltal közel 1 százalékos tulajdonrésszel rendelkező Icahn nyílt levélben fogalmazta meg a kívánságait. A dokumentum legfontosabb pontja, hogy - az árak esése miatt - az Ultra HD készülékek hamarosan le fogják váltani a Full HD eszközöket. Ez a folyamat fontos lehet a Netflix, de az Apple szempontjából is. Szerinte a 2016-os pénzügyi esztendő lenne a legjobb időpont arra, hogy az Apple egy Ultra HD tévét dobjon piacra.

Icahn azonban nemcsak az időpont tekintetében adott tanácsot, hanem a műszaki jellemzők és az ár tekintetében is. Úgy vélte, hogy az ideális egy 55-65 hüvelykes készülék kifejlesztése lenne, amelynek 1500 dollárba kellene kerülnie. Ennek alapján becslése szerint már az első évben 12 millió eszközt lehetne értékesíteni, míg 2017-ben 25 milliót. Szerinte a készülék beilleszthető lenne a jelenlegi termékpalettába, a nagy felbontású tartalmak megjelenhetnének az iTunes kínálatában, s az új televízió segíthetné az iTunes elterjedését.


Mivel a részvényesek választják meg az igazgatótanács tagjait, mely adott esetben az operatív irányításért felelős menedzsmentben is változásokat kezdeményezhet, a levélre a cégnek reagálnia kell. A válaszból kiderülhetnek az Apple tévével kapcsolatos tervei, jövőbeli stratégiája, ami komoly hatással lehet a részvényárfolyamra. A milliárdos már Steve Jobs idejében is állandóan javaslatokkal kereste meg a konszernt. A legutóbbi ötlete az volt, hogy a vállalatnak a 133 milliárd dolláros készpénztartalékából vissza kellene vásárolnia a részvényeit. Az üzletember kereken 200 dolláros árat tartana elfogadhatónak, ez a jelenlegi összeg kétszerese lenne. Icahn áprilisban már sikert könyvelhetett el, amikor elérte, hogy Tim Cook jelentős mértékben kiterjesztette a részvény-visszavásárlási programot.

A tévék piacán er?s a verseny, csekély a nyereség, a tartalmak eladásában van az igazi pénz. Szerinted lenne igény egy Apple-tévére?
  • Igen
  • Nem
Júliusban kiderült, hogy a televíziógyártók megpróbálták a 4K-t, mint új szabványt megismertetni a vásárlókkal, azonban eddig nem jártak túl nagy sikerrel. Problémát jelent, hogy a Full HD felbontású tévék piaca jelenleg telített és az okostelevíziók, illetve a 3D megjelenítésre képes modellek sem váltották be eddig a hozzájuk fűzött reményeket. A tévégyártók helyzetét nehezíti, hogy még hiányzik a megfelelő sávszélesség a 4K-tartalmak továbbítására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asgh #5
    A celluloid film bescannelése hasonló a papirkép scanneléséhez. Elméletileg bármekkora felbontásban bescannelheted a papírképet is, de minek, ha a nagyobb felbontás nem tartalmaz több részletet.
    A celluloid filmet valójában 2K felbontásnál nagyobban nem érdemes scannelni. VFX-hez valóban használnak 4K scanneket, de első sorban nem a részletgazdagság, hanem a filmgrain leszedése miatt, illetve ha utómunkában bele akartak nagyítani, akkor volt hova. Amúgy a 4K-ban scannelt filmeket is a végén 2K-ban renderelték ki.
    A régi filmek 4K-ban scannelésének tehát még elméleti szinten is csak azoknál a moziknál van értelme, amiknél csak optikai trükköket alkalmaztak. Ahol bármilyen digitális utómunka volt, ott a 2K-nál nagyobb felbontásnak semmi értelme.
    Ezen kívül maradnak még azok a filmek, amiknél a teljes utómunka a felvételtől a renderig 4K-ban történik (az újabb produkciók viszonylag kis százaléka), illetve a korabeli 65mm-re forgatott filmek.
    Minden másnál a 4K csak nettó parasztvakítás, mint amikor az SD kamerákkal felvett műsorokat felscalelik fullHD-ra és odaírják a kép szélére, hogy "HD adás".
    Utoljára szerkesztette: asgh, 2014.10.15. 13:36:58
  • Renátó1985 #4
    De ez nem igy van mert mar reges reg olyan szalagokra vettek a filmeket, hogy max 10k- s felbonatas nyerheto ki belole. Mar a szarnyas fejvadasz idejeben is ilyen szalagokra vettek. A masik meg, hogy nem csak halalos iramban x keszul vannak jo filmek csak informalodni kellene.
  • Berber #3
    Lassan TV-t se nézek. Nincs értelmes műsor. Filmet se töltök már le, időm sincs a TV előtt lógni. Én biztos nem vagyok egy ilyen eszköz célpiaca.
  • sárkánylovag #2
    Egyszerű a matek egy full hd film ma 10 Giga akkor a 4 szélesebb és 4 magasabb kép azaz 16*10 giga= Mire gyűjtesz 160 gigás filmeket?
    Mert a jelenleg elterjedt 1 -2 Terrásokra nem igen.
  • culas25hc #1
    Az én szempontomból az a fő gond, hogy egy 4K felbontású agyatlan Halálos Iramban 12 fele annyira sem érdekel, mint egy HD ready Szárnyas Fejvadász. És hiába veszek 4K TV-t, az ekkora felbontásban elérhető új filmek nagy része szar. A részletgazdagság meg nem teszi jobbá egyiket sem.