Mortimer

64 MB DDR SGRAM GeForce 256


Az elmúlt hónapok folyamán az elérhető leggyorsabb játékcélokra szánt videókártya a 32 MB DDR SGRAM-mal felszerelt GeForce 256 volt. A kiváló, hardveres gyorsítású T&L engine bámulatos nagyságú, 480 millió pixel/másodperces 'fill-rate'-t képes produkálni - az NVIDIA megmutatta a világnak hogy kell a 3D gyorsítóháború nyerő pozícióját elfoglalni. De sokaknak még ez sem volt elég: a Dell Computer volt soron.

A Dell a GeForce 256 kártyára 64 MB DDR SGRAM-ot helyezett, a napjainkban kapható többi SDR vagy DDR GeForce kétszeresét. Ez az új videókártya csak a Dell Dimension vásárlók számára elérhető, opcióként választható konfiguráció vásárlásánál. A kártya ára nagyon magas: 356 dollár (kb. 90000 Ft), de összehasonlítva a 900 dolláros (kb. 225000 Ft) 64 MB SDR SDRAM-os NVIDIA Quadro-val máris sokkal elfogadhatóbb. A kártya csak egy rövid időszakban lesz rendelhető, február 21-től március közepéig.

A Dell 50 mérnökét rendelte a projekt végrehajtására, gyártását egy meg nem nevezett külső OEM végzi. A Dell Flat Panelek DVI támogatása és a 64 MB memóriája miatt minden játékos álmának nevezhetjük. A mérnökök reményei szerint az extra memória lehetővé teszi a játékosoknak minden grafikai jellemző bekapcsolását és a felbontás növelését a teljesítmény csökkenése nélkül. Saját tesztjeik szerint a teljesítménynövekedés 28-32% az SDR GeForce kártyákkal szemben.

A több memória haszna

A memóriamennyiség megduplázásával a Dell 64MB DDR SGRAM GeForce 256 minden konkurens kártyánál magasabb felbontásban futhat, több és nagyobb textúrákkal a tömörítés szükséglete nélkül. E három jellemző miatt szebb, realisztikusabb és még élőbb grafikákat láthatunk.

A Quake III Arenához hasonló igényes játékok részletesebb beállításoknál nagy textúraméretet használnak, és ha ezeket a textúrákat kombináljuk a magas felbontásokkal, a 32 MB-os kártyák memóriája kevésnek bizonyul, a teljesítménycsökkentő AGP textúrázást kell igénybe venniük. Ezért a Dell kártyája nagy felbontásoknál jelentősen jobb teljesítményre képes.

Teljesítmény és tesztek

Az alábbi összehasonlításokat a Dell végezte, 64MB DDR SGRAM GeForce 256 és a 32MB SDR SDRAM GeForce 256 között. Minden teszt háromszor futott le.

Tesztkonfiguráció

Dell Dimension XPS B733r
128MB RDRAM @ 400 MHz w/ECC
IBM DPTA-372730 (27.3 gig) merevlemez
Creative SB Live (A06)
3C905C NIC
NVIDIA GeForce256 v/3.72 Core
Hitachi GD-5000 8xDVD-ROM
Windows 98 Second Edition
MusicMatch & Works Suite 2000

Quake III Arena

A Dell a Quake III Arena-t 'high detail' és 'high geometry' beállítással, 32 bites színmélységben, a v-sync és az hang kikapcsolásával, a 'bilinear filtering' és a 'lightmap lighting' bekapcsolása mellett futatta. OpenGL teljesítmény látható.


Unreal Tournament

A Dell 'maximum detail' beállítás mellett, a v-sync és a hang kikapcsolásával futtatta az Unreal Tournament-et.


3D Winbench 2000 & 3DMark2000

A Ziff-Davis 3D Winbench 2000 a DirectX 7 teljesítmény mesterséges tesztje, 24 bites Z-buffer és a dupla bufferelés használatban volt. A MadOnion.com 3DMark2000 programja szintén a DirectX 7 teljesítményt méri, itt a Pentium III optimalizáció használatban volt.


Tesztelemzés

Mivel saját magunk nem futattuk le a teszteket és képtelen vagyunk a kártya müködés közbeni megítélésére, nem tudunk a tesztekből részletes és végleges megállapításokat levonni. De látható, hogy közepes felbontásoknál (mint pl. a 1024 x 768 x 32bit), ahol a memóriaigény nem túl nagy, a Dell 64MB DDR SGRAM GeForce 256 kártyája annyival futott gyorsabban a 32MB SDR SDRAM GeForce 256-nál, mint amit elvárnánk egy 32MB DDR SGRAM GeForce 256 gyorsítókártyánál is.

De amint a felbontás és a textúraméret növekszik, a 32 MB memória elégtelenné válik. A Dell kártyáján lévő 32 MB extra memória ilyen helyzeteknél nem csak teljesítménybeli előnyt nyújt, hanem nagy részletességnél is futhat olyan nagy felbontásokban, ahol a 32MB SDR SDRAM GeForce 256 egyszerűen bedöglene. Az 1600x1200 pixeles felbontásban történő játék (persze ha elég nagy monitorja van az embernek) valósággá vált.

A Dell és a játékok

A Dell 64MB DDR SGRAM GeForce 256 bejelentése több, mint egyszerűen a játékpiacon nagy hasznot hajtó beruházás, inkább új vásárlókat akarnak rábírni a leggyorsabb konfigurációk vásárlására. Ezt az ajánlatot össze sem lehet hasonlítani mondjuk a Falcon Northwest termékeivel, ami ugyan a csúcsmárkákra vágyó játékosok körében nagyon jól ismert, de relatíve kicsi vállalat. A játékosok számára jól jöhet, ha egy eddig a vállalatok számára PC-k tömegét szállító vállalat most beteszi a lábát a játékpiacra is. Ezt jelezheti, hogy a Dell most először képviselteti magát a Játékfejlesztők Konferenciáján (Game Developer Conference GDC).

A Dell egy hónapig érvényes ajánlatával lép be az erős versenybe, ahol olyan nevek vannak, mint a Guillemot, ASUS vagy a LeadTek. Kártyájuk megfelel az Nvidia referenciamintájának, ezt fel is tüntetik rajta. Végszóként, a Dell nem csak kivülről figyeli a rohamosan közeledő NV15 kártya fejlesztését, hanem az Nvidiával együtt dolgoznak az NV15 "plusz" kártyán.

Forrás: Sharky Extreme

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!