Berta Sándor

Sokat keresett a vezér­igazgató a zafírüveg-gyártó csődjével

Számos információ bukkant fel a GT Advanced Technologies csődjével kapcsolatban, de a legfontosabb szereplő, az Apple egyelőre hallgat.

A The Wall Street Journal cikke szerint az Apple nem utalta át a gyártónak az esedékes 139 millió dolláros kölcsönt. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy erre miért került sor. Az Apple összesen 578 millió dollárt akart hitelezni a beszállítójának, azért, hogy a cég felépíthesse az új gyárát, amelynek nagyobb kapacitást biztosított volna és így a GT Advanced Technologies (GTAT) több zafírüveget készíthetett volna. Minden bizonnyal volt egy megállapodás, miszerint az Apple 440 millió dollárt követelhet vissza, ha a vállalat készpénzállománya 125 millió dollár alá süllyed. Nos, néhány nappal ezelőtt derült ki, hogy a GT AT-nek csupán 85 millió dollárnyi készpénze maradt, ezért kénytelen volt csődöt jelenteni.

A gazdasági napilap egy másik anyagában azt írta, hogy Thomas Gutierrez vezérigazgató közvetlenül az iPhone 6 bemutatása előtt egy nappal eladott 9000 GT AT-részvénycsomagot, amivel 160 000 dollárt keresett. Ez egy előre bejelentett lépés volt, ugyanakkor korábban szintén rengeteg részvényt értékesített, amelyekért cserébe több mint 10 millió dollárt kapott. A GTAT részvényei több mint 90 százalékkal gyengültek, az iPhone 6 bejelentése után 13 százalékkal értek kevesebbet.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a GTAT csődje milyen hatással lesz az Apple hardverüzletére. Az általában jól informált KGI befektetési bank úgy vélte, hogy az Apple Watch és az iPhone készülékek esetében nem igazán lesznek problémák, akaliforniai konszern végső esetben más gyártóktól is szerezhet zafírüveget. Ugyanakkor az is könnyen előfordulhat, hogy a GTAT üzemeit a jövőben az Apple fogja üzemeltetni. Ezt alátámaszthatja, hogy az egyik üzemet a társaság vásárolta meg, majd adta át a GT AT-nek. Az Apple az 578 millió dollárért cserébe azt várta, hogy a létesítményt a legkorszerűbb berendezésekkel szereljék fel. Az Apple egyelőre nem kommentálta a híreket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Ki gondolta volna? :-D
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2014.10.11. 03:27:39