Berta Sándor

Csődbe ment egy zafírüveg-gyártó

Az elsősorban az Apple számára zafírüvegeket készítő és szállító GT Advanced Technologies bejelentette, hogy csődbe jutott.

A bejelentés ellenére a megrendelések teljesítése továbbra is folyamatban van, ugyanakkor felfüggesztették a technológiai részvényeket tömörítő tőzsde, a NASDAQ rendszerében a GT Advanced Technologies részvényeinek kereskedelmét. A vállalat részvényei szeptemberben 35 százalékkal gyengültek, ami azzal függött össze, hogy a legújabb generációs iPhone készülékeket - a várakozásokkal ellentétben - nem zafírüveggel védett kijelzőkkel látták el.

A szeptember elején bemutatott iPhone 6 és iPhone 6 Plus készülékek esetében csupán a két okostelefon hátoldali kamerájának lencséje és az ujjlenyomat-szkennereik készültek zafírüvegből. A zafírüveg keményebb, mint a Gorilla Glass, ennek köszönhetően sokkal jobban megvédi a termékeket a karcolásoktól. Igaz, éppen ezért sokkal drágább is a hagyományos üvegeknél.

A gyártó szeptember végén még 85 millió dollár készpénzzel rendelkezett. Tom Gutierrez, a GT Advanced Technologies vezérigazgatója elmondta, hogy a beadványuk nem azt jelenti, hogy azonnali hatállyal leállítják a működésüket, hanem hogy ez a lépés lehetővé teszi a számukra, hogy folytassák üzleti tervük megvalósítását és javítsanak az eredményeiken. Augusztus elején a társaság még arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy az aktuális üzleti évben 600-700 millió dolláros bevétellel számol.

Az Apple egy korábbi hír szerint 700 millió dollárt fektetett a zafírüveg-projektbe és ilyen kijelzők kerülhetnek majd az Apple Watch okosórába is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • who am I 7 #5
  mesterséges spekulációk, erről szól a pénzvilág...munka nélkül pénzt keresni, üdv. a 21. században.
 • SirBubu #4
  a történet egyszerű, és nagyon nem vagyok meglepve:

  miután őrületes munkával és pénzt nem kímélve az applénak sikerült feltalálni a mind a 4 sarkán lekerekített téglalapot (-testet?), nem maradt pénz zafírüvegre
 • Sequoyah #3
  Az, hogy zafiruvegbol lesz a kijelzo, az csak pletyka volt. Ha mas nem is, az Apple es a GT Advanced Technologies tokeletesen tisztaba volt vele, hogy nem igy lesz., nem meglepetes.
  A reszvenyek arfolyama pedig nincs osszefuggesben egy ceg cash-flowjaval. Ha egy pletyka miatt felmegy, majd visszaesik az eredeti szintre, az a befektetoknek fontos, de a ceg mukodeset nem befolyasolja.

  Nekem sokkal logikusabb az a felteves, hogy felhajtottak a reszvenyarakat a pletykaval, kiszivattyuztak a penzt amit csak lehetett, majd hagytak bedolni az egeszet, jo magyar modra. Valaki gazdag lett.
 • fszrtkvltzttni #2
  Esetleg egyik se?
  Az új iPhone teljes előlapja eredetileg zafírüvegből készült volna, de mégse így jelent meg. Ezzel elúszott a cég bevételének nagy része, így nem tudta fizetni a hiteleit. Senki nem vitte el a zsét.
  Csődvédelem, amibe menekült, pedig arról szól, hogy ez alatt nem lehet felszámolni, és rendezheti a pénzügyeit, pl. újratárgyalhatja a hitelszerződéseit. A legnagyobb hitelezője az Apple, és ezzel a kör be is zárult.
  Ritka az olyan hozzászólás aminek egy része se igaz.
  Utoljára szerkesztette: fszrtkvltzttni, 2014.10.07. 19:52:54
 • Kotomicuki #1
  Az alma beszállítójaként csődbe menni?! O.o

  1, Az alma lenyúlta a hasznot, vagy túlontúl akarták a szerződést üvegesék, de ekkor meg ők voltak a hülyék
  2, A részvényesek elvitték a zsét és ami maradt, azzal a termelés már nem tudja önmagát fenntartani - ez is egy tipikus mozzanata a rablógyilkos társadalomnak

  Félni nem kell: aprópénzért gazdát cserél (a gyártósor) és folytatódhat a lenyúlás/"termelés"...