MTI

Sztrájkolnak az IBM egyik kínai gyárában

Munkások százai sztrájkolnak és demonstrálnak immár negyedik napja az IBM dél-kínai sencseni gyáránál, mert az üzem tulajdonost vált, és az emberek úgy érzik, ez számukra veszteséggel fog járni - derült ki online kínai médiajelentésekből.

Az IBM alacsony kategóriájú szerverek gyártásával foglalkozó üzemegysége 2,3 milliárd dollárért (513,6 milliárd forint) átkerül a Lenovo Group-hoz, ám a munkáltatók ajánlatát a dolgozók nem tartják méltányosnak. A helyszínről ellentmondásos hírek érkeznek, míg az IBM illetékese azt nyilatkozta, hogy a tulajdonosváltással a jövedelmek hasonlóak maradnak az eddigiekhez, és a távozni vágyók is méltányos végkielégítést kapnak, addig más értesülések szerint a március 7-e előtt távozók 6 ezer jüant (220 ezer forint) kaphatnak, akik pedig maradnak, attól tartanak, hogy csökken a fizetésük.

Az elégedetlen és aggódó munkások ezért az érdekvédelem klasszikus eszközéhez nyúltak, beszüntették a munkát és demonstrációval igyekeznek tárgyalóasztalhoz ültetni a munkáltatót. Kínában nem ritkák a munkaügyi konfliktusokból eredő, helyenként erőszakba torkolló tiltakozások, amelyeknek egyik tipikus alkalma a cégek egyesüléséből fakadó átszervezések időszaka. Megfigyelők szerint a munkások egyre szervezettebbnek mutatkoznak, a megmozdulások száma és gyakorisága nő az országban.

A hongkongi székhelyű jogvédő szervezet a China Labor Bulletin szerint 2013-ban 656 munkaügyi incidens történt, szemben az egy évvel korábbi 382-vel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Ha jol latom akkor az ibm a desktop gyartas utan kivonul az x86-os szerverek piacarol is. Meg lassan az uzletbol is ha nem kezdenek el valami eladhatot kesziteni.

    Ellenben a lenovo valamiert mindenkit felvasarol, bizonyos hirek szerint a sony-tol is atvennek a pc-s piaci reszuket. Valahogy csak megeri nekik. De ha igen, akkor az ibm-nek is megerne.