Berta Sándor

Jumbo Jet méretű drónokat készítene a Facebook

A közösségi platform nem aprózza el a célkitűzéseit, azonban kérdéses, hogy azok megvalósíthatók-e.

A társaság legújabb elképzelése az, hogy hatalmas robotrepülőgépek segítségével biztosítana internethozzáféréseket a világ távoli régióiban. A Facebook ötletéről az NBC News és a The Verge számolt be. Yael Maguire, a Facebook Connectivity Lab nevű részlegének vezetője azt nyilatkozta, hogy az alkalmazandó drónok akkorák lesznek, mint egy Boeing 747-es, ugyanakkor a súlyuk azoknál jóval kevesebb lesz.

A részleget márciusban hozta létre Mark Zuckerberg és a feladata az, hogy új technológiákat fejlesszen ki az Internet.org számára. Az Internet.org-ot Zuckerberg tavaly augusztusban hívta életre, azért, hogy mindenki internethozzáféréshez juthasson. Azonban nem mindenki volt elragadtatva az ötlettől.

Mint most kiderült, a robotrepülőgépek hónapokat is tölthetnének a levegőben anélkül, hogy akár csak egyszer is le kellene szállniuk. Mindez azt jelentené, hogy a járműveknek ennyi időt kellene kibírniuk utántöltés és karbantartás nélkül. A drónok nagy magasságban repülnének, hogy elkerüljék mind a polgári légi közlekedést, mind pedig az időjárási hatásokat. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a robotrepülőgépek mikor emelkednének fel először a levegőbe. A tervek szerint az első tesztekre az Amerikai Egyesült Államokban már jövőre sor kerülhet. A Facebook azt tervezi, hogy egy megfelelően képzett személy akár 100 jármű irányítását is elvégezheti majd.

A projekt kapcsán ugyanakkor számos probléma merülhet fel, például gondot okozhatnak az egyes országok eltérő légi közlekedési szabályai. Maguire egébként meglehetősen szkeptikusan nyilatkozott a program megvalósíthatóságával kapcsolatban. Elismerte, hogy jelenleg sem a meghajtórendszerek, sem a napenergiával kapcsolatos technikák nem annyira kiforrottak, hogy megvalósíthatók legyenek a Jumbo Jet méretű drónok, sőt, még alkalmas prototípusok sem léteznek. A jelenlegieknél sokkal nagyobb teljesítményű és méretű akkumulátorokra lenne például szükség, és a tervezett 18 000-27 000 méteres repülési magasságot szintén figyelembe kellene venni a robotrepülőgépek megtervezésénél.

A Facebook kapcsán márciusban vált ismertté, hogy drónokkal szolgáltatna internetet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #8
    Cukorberg egy idióta hülyegyerek. Egy kis programozó a sok közül. Jókor volt jó helyen, de ettől még nem lesz karizmatikus és profi vállalatvezető.

    Olyan helyekre vizionál internetet, ahol jelenleg éheznek. Ha kapnának is gépeket, eladnák, hogy kajához jussanak. Szarnak azok az internetre, ahogy cukorberg is szarna, ha éhezne. Idióta.
  • Camouflage #7
    Elso korben nekem is ez jutott eszembe. Egyszerubb, olcsobb, talan kevesbe hajlamos meghibasodasra.
  • Tetsuo #6
    De annak sem lenne értelme, ahogy ennek sem. Csupán a Ki tud nagyobbat hazudni? c. reklámba szállt be a Facebook is.
    Az sg meg lehozza, mint informatikai hír. :-D
  • Szefmester #5
    Most lehet naív a kérdés, de egy napelem cellákkal megspékelt héliumos léghajószerűség nem lenne olcsóbb?
  • Prof William #4
    Majd a szupegép amerre elrepül első körben laptopokat és okos telefonokat szór majd le ejtőernyővel. :)

    Aztán jöhet a net.
  • sárkánylovag #3
    Mi a baj ezzel majd lesznek... okoskapák is és ha hármat veszel akkor kapsz gyémánt paraszt klubbkártyát 50% kedvezményhez.
  • MasterMason #2
    Elképzelem ahogy a harmadik világ faluiban az emberek kapákkal fogják majd az internetet.

    Nem értem ezt a projektet, amíg szgépet meg áramot nem tudnak ilyen robotrepülővel biztosítani, addig ez halott ügy... :D Ahol meg nagyrészt adottak a feltételek tehát elérhető áram és szgép az embereknek, ott már van internet is... Ezek azt hiszik, hogy az elmaradott országokban ott áll már mindenki egy laptoppal a kezében és arra vár, hogy netezhessen...

    Persze jó volna, ha a világ szegényebb részei is fejlődhetnének, de nem vagyok benne biztos, hogy lesznek olyan gyártok akik több száz millió laptopot fognak szétosztogatni a szegények között...

  • Tetsuo #1
    Én nagyobbakat is készítenék. Még a Holdnál nagyobbat is.
    :-D És?