Berta Sándor

A Mail.ru-é lett a VKontakte

A csoport összesen 2 milliárd dollárt költött a legnépszerűbb orosz közösségi platform megszerzésére.

A Mail.ru csoport átszámítva 1,47 milliárd dollárért megvásárolta az orosz közösségi portál 48 százalékos tulajdonrészét. A Mail.ru eddig is a vállalat többségi tulajdonosa volt, 52 százalékos tulajdonrésszel rendelkezett. Az üzlet azt jelenti, hogy Pavel Durov, a VKontakte egykori alapítója és vezetője végképp kiszorult a cégből. Durov korábban azt állította, hogy politikai nyomást gyakoroltak rá, hogy így távolítsák el a társaságból.

A Mail.ru saját készpénzforrásaiból és a Gazprombank több mint 22,2 milliárd rubeles, négy évre szóló hiteléből finanszírozza a tranzakciót. Mindez azt jelenti, hogy a csoport eddig a 2007-es első befektetése óta több mint 2 milliárd dollárt költött a VKontakte felvásárlására. A közösségi oldal ezáltal teljesen Aliser Usmanov orosz milliárdos befolyása alá került. Usmanov a Mail.ru fő befektetőjének számító USM holdingtársaság tulajdonosa.

A VKontakte korábbi kisebbségi tulajdonosa, a United Capital Partners, a Mail.ru és a Pavel Durov megállapodtak abban, hogy kölcsönösen félretesznek minden jogi vitát és követelést a közösségi oldallal kapcsolatban. Korábban a UCP és Durov vitája bírósági ügyig fajult. Dimitrij Grisin, a Mail.ru vezetője és társalapítója közölte, hogy a VKontakte konszolidációja és az összes részvényesi vita lezárása lehetővé teszi, hogy a termékre és annak további fejlesztésére összpontosítanak. A menedzser hozzátette: nem fognak változtatni a fejlesztőcsapaton és a platformon. Készek arra, hogy lehetőséget adjanak a mostani alkalmazottaknak a terveik megvalósítására.

A VKontakte tavaly 3,8 milliárd rubeles bevételre tett szert és 53 millió rubeles nyereséget könyvelhetett el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!