Berta Sándor

A streaming teljesen háttérbe szoríthatja a letöltéseket

Az átalakuló zenei piacon erős vetélytársakkal kell szembe nézniük a nagy IT-cégeknek.

A letöltések néhány évvel ezelőtt leváltották a zenei CD-ket, azonban most úgy tűnik, hogy nem kerülhetik el a sorsukat és a következő esztendőkben át kell adniuk a helyüket a streaming-ajánlatoknak - legalábbis ezt prognosztizálta az eco német internetgazdasági szövetség. Michael Westphal, az eco streaming médiacsoportjának vezetője elmondta, hogy a zeneipar a következő nagy átalakulás előtt áll, ezt támasztja alá az is, hogy tavasszal a Deutsche Telekom leállította a Musicload nevű szolgáltatását. A háttérben az áll, hogy egyre vonzóbb és olcsóbb a streaming-kínálat és az emberek egyre kevésbé érdeklődnek az MP3-letöltések iránt.

A változásokra az Amazon és - az iTunes miatt - az Apple vezetőinek is fel kell készülniük, ki kell építeniük a versenyképes streaming-szolgáltatásaikat, csak így maradhatnak ugyanis meghatározóak ezen a piacon. De még így is kérdéses, hogy a két vállalat, vagy akár a Google mire megy majd a Spotify, a Simfy vagy éppen a Deezer ellen. A döntő szempontok, hogy melyik cégnél vannak átlátható havi költségek, illetve mobil és kellően átfogó zenei kínálat.

Westphal szerint kétségtelen, hogy a streaming jelenti a digitális zene jövőjét és a következő években alapvetően meg fogja változtatni a zenei ágazatot. Amelyik piaci szereplő ezt nem ismeri fel és nem vált, az könnyen lemaradhat a versenyben.

A streamingpiacon többek között a YouTube is meg akar jelenni, miközben a Spotify már 10 millió előfizetővel rendelkezik, míg a magyar digitális zenei piac félmilliárd forintra nőtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • netperformer #10
    Pedig teljesen logikus. A felhasználók többsége nem birtokolni akarja a média-tartalmat, hanem használni. Meg akarja nézni a filmet, de nem akarja a merevlemezén tárolni, ugyanígy a zenével stb. Ez a jövőben simán átterjedhet minden informatikával kapcsolatos szórakoztatóipari szolgáltatásra. Lásd gaming stream. Már nem elég, hogy a konzolon nem kell tökölni a driverekkel, a kis vérpistik néhány év múlva már telepíteni sem akarják majd a játékot, csak játszani vele cloudba. Még jó, hogy a Joystick használatát egy majom is képes megtanulni.
  • Vamp17 #9
    A google zene -es spotify szolgáltatásban is van offline mod. Hónapok óta használom, teljes megelégedéssel a google zenet.
  • int #8
    Half/line verzió nem mindenhol lehet online és nem mindenki akar mindig online
  • Ender Wiggin #7
    internet elérés nélküli szituációkban (pl. hordozható lejátszókon, autóban, vagy csak egy mezei PC-n, ami nincs a netre kötve) nem lehet használni, vagyis ez eleve nagyon rossz ötlet.
  • zola2000 #6
    És mi akadályozza meg a stream szolgáltatásokat, hogy minőségi anyagot streameljenek?

    És mi a minőségi anyag? Láttam a youtuben egy tesztet, ahol ilyen 500dolláros fülesekkel, stúdióban kellett megmondani egy számról, hogy mikor hall az ember 256kilobites aact, és mikor flacet, hát ... nem nagyon sikerült eltalálniuk.
  • barret #5
    Na ez Magyarországon bukni fog...Ezekkel a mobil csomagokkal továbbra is mindenki a letöltést fogja előnyben részesíteni. Persze számítógépen ettől még sikeres lehet.
  • bakvarnyu #4
    A Spotify-on teljes albumokat hallgatsz jo minosegben (320 kbps) havi 1500ft-ert.
    Mar csak ido kerdese mikor lesz elerheto a vesztesegmentes formatum is.
  • torreadorz #3
    Tévedsz. Az emberek nagy részének nincs igénye erre (függetlenül attól hogy ez most jó vagy rossz). Jó példa rá a mindenféle borzalmas minőségü mozi ripes filmek népszerüsége a torrenten ami az igénytelenség netovábbja, de mégis az emberek jelentős részének elég olyan f.s minősben is...

    Szóval lehet hogy van egy hatalmas réteg aki csak jó minőségben hallgatja a zenéket, csak épp ha az össz zenehallgatók körét nézzük akkor lehet hogy ez a "hatalmas réteg" mindössze csak 10%. És a fenti cikk is arról szól, hogy a piac arrafelé fog elmozdulni ahol egységnyi befektetéssel nagyobb haszon realizálható.
  • DarkHorSe #2
    ezt a faszsagot
  • sakhalin #1
    Dehogy fogja.Moindig is lesz egy hatalmas réteg aki teljes albumot fog hallgatni mjó minőségben...