Berta Sándor

A távközlési cégek vetélytársaivá válnak a webes óriások

A nagy internetes társaságok lassan, de fokozatosan átveszik a telekommunikációs cégek helyét. Tartalmaik fogyasztókhoz juttatása érdekében saját hálózatokat kezdenek üzemeltetni.

Tavaly a Google, a Facebook, az Amazon.com már nem csupán a tartalmak nagy részét tették elérhetővé, hanem infrastrukturális fejlesztéseket is végrehajtottak. Ez utóbbiak közé tartoztak a tenger és a földalatti kábelek beüzemelése, a hosszú távú bérleti szerződések megkötése és a saját hálózati hardverek építése. A Google például több mint egy éven át építette saját optikai kábelhálózatát és egy bennfentes információi alapján már több mint 100 000 mérföld hosszú vezetéket ellenőriz. Összehasonlításul: a Sprint amerikai távközlési vállalat hálózata kevesebb, mint 40 000 mérföld hosszú.


A Google hálózata

A webes cégek ezekkel a beruházásokkal a költségeiket akarják csökkenteni, ezzel párhuzamosan javítanának a szolgáltatásaikon és biztosítanák, hogy elegendő sávszélesség álljon az online videók, fotók, játékok és más szolgáltatások miatt növekvő forgalom rendelkezésére. A telekommunikációs vállalatok szemében természetesen szálkát jelentenek ezek a fejlesztések, de kénytelenek lesznek szembesülni azzal, hogy a pénz és a hatalmi egyensúly egyre inkább a médiaóriások felé billenti a mérleg nyelvét.

Dan Caruso, a Zayo vezérigazgatója szerint az internetes társaságok egyszerűen a saját kezükbe akarják venni a sorsukat. A Zayo adja el az optikai kábeleket az olyan vállalatoknak, mint a Google. A keresőcég tavaly 2,3 milliárd dollárért vásárolt számítógépeket és telkeket, továbbá épített számítógépközpontokat. Kétszer akkora összeget költött el, mint amennyire az elemzők előzetesen számítottak. A Google mögött a többi piaci szereplő sem akar lemaradni. Az Amazon.com beruházásai az esztendő első 9 hónapjában 44 százalékkal nőttek és a befektetett pénz elérte a 2,6 milliárd dollárt, a Facebook pedig az északi sarkkörnél építi az új adatcentrumát. Ez a trend csak középtávon fog lassulni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!