Berta Sándor

A jövőben háttérbe szorul a készpénz

A PayPal termékfejlesztési vezetője úgy gondolja, hogy a készpénz nem fog eltűnni, de fokozatosan átadja majd a helyét az online alternatíváknak.

"Általában van nálam készpénz, hiszen nem lehet mindenhol a PayPal segítségével vagy hitelkártyával fizetni. De szerencsére a készpénz világszerte visszaszorulóban van, ami ésszerű is, mert ez a fizetési mód nem túl higiénikus. Minden érme és papírpénz több ezer kézen megy át. Az eladó megfogja a pékségben, majd ugyanazzal a kezével leemeli a polcról a kenyeret. Ez undorító. A PayPal hozzá akar járulni ahhoz, hogy a jövőben erre ne legyen szükség. Az okostelefonok egyre nagyobb teljesítményűek. Amennyiben kiegészítik azokat a technológiánkkal, akkor hamarosan sokkal gyorsabban tudunk majd fizetni, mint most készpénzzel. A kenyerünket az okostelefonunkkal fogjuk megrendelni és kifizetni, s csupán annyi lesz a dolgunk, hogy a terméket elhozzuk a pékségből. Amennyiben valaki mindennap ugyanazt akarja vásárolni, akkor lehetősége lesz előfizetni az adott árucikkre. Mindez hatalmas könnyebbséget jelent majd nemcsak a vásárlóknak, de az eladóknak is. Az Amerikai Egyesült Államokban már lehetőség van arra, hogy egyes kereskedőknél, például a Home Depotnál, a PayPal rendszerén keresztül fizessenek a felhasználók. S az éttermekben is gyorsan terjed ez a megoldás, továbbá taxit is rendelhetünk a segítségével. Sőt, még a parkolóhelyet is kifizethetjük. Előbb vagy utóbb az egész világon így lehet majd fizetni. A hitelkártyák gyakorlatilag feleslegessé fognak válni. Már dolgozunk egy olyan újszerű fizetési eljáráson, amelynél az ügyfelet az arca segítségével ismerjük fel és bankkártya, illetve készpénz nélkül élhet" - jelentette ki James Barrese, aki a PayPal igazgatóságában a termékfejlesztésért felel.

A menedzser ugyanakkor meg van győződve arról, hogy a készpénz nem fog eltűnni, de a jelentősége folyamatosan csökken majd. Az emberek többsége ugyanis rá fog jönni arra, hogy a készpénz nélküli fizetés praktikusabb, biztonságosabb, kényelmesebb és gyorsabb. Az internetes fizetésnél nincs abszolút biztonság, ezért nagyon sok pénzt költenek a biztonsági rendszereik fejlesztésére. S, ha ennek ellenére visszaélés történik, akkor azonnal kifizetik a kárt. Ezért a kereskedők és a felhasználók számára a PayPal rendszerén keresztüli utalások teljesen kockázatmentesek. De, ha valaki készpénzt veszít el vagy ellopják tőle, akkor azt többnyire nem sikerül visszaszerezni.

Barrese hozzátette, hogy szinte minden héten felbukkan egy-egy új vetélytárs vagy termék, azonban a PayPal az egyetlen piaci szereplő, amely a készpénz nélküli fizetés és átutalások teljes szegmensét lefedi, ráadásul elérhető a világ szinte összes országában. Mindettől függetlenül nem akarják feleslegessé tenni a bankokat, hanem szeretnének egyre inkább együttműködni velük. Ennek feltétele viszont, hogy a pénzintézetek gyökeresen változtassanak az álláspontjukon és alkalmazkodjanak az emberek új igényeihez. Az átutalásoknak a bankok esetében is sokkal gyorsabban kellene megtörténniük. Az internet korszakában elfogadhatatlan, hogy egy napig vagy még hosszabb ideig tart egy összeg A pontból B pontba való elküldése.

"Az, hogy a Facebook beszállna az üzletbe, egyelőre csak spekuláció. De, még ha ez meg is történne, akkor sem aggódnék. Az tény, hogy David Marcus, a cégünk korábbi vezetője kiváló kreatív szakember és a távozása nagy veszteség volt a számunkra. De ő olyan területen dolgozik a Facebooknál, ami nem érinti ezt a piaci területet. Úgy hiszem, hogy a jövőben nem harcolni, inkább kooperálni fogunk a közösségi platformmal" - szögezte le a PayPal képviselője.

Májustól teljesen megújult a PayPal arculata. Az online pénzügyi szolgáltató új megjelenése a marketingesek szerint mobileszköz-fókuszú és többcsatornás megközelítést tükröz. Az újratervezett logó és megjelenésvilág a szolgáltatás egyszerűségére, megbízhatóságára és biztonságára reflektál a jelenlegi dinamikus, mobileszközökre fókuszáló trendekhez igazodva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • mansfeld #6
  már Magyarországon is létezik ehhez hasonló, úgy hívják, hogy Barion. szerintem amúgy jó dolog ez, sokkal királyabb lenne, ha csak a telómat kéne magammal vinni, ha elmegyek kocsmázni. ha ennyire félsz attól, hogy összekötik veled a szokásaidat akkor google-t sem használsz, ugye? amúgy meg a biometriás adataidat ha akarják, már összekapcsolták a bankszámlád adataival mert személyivel/útlevéllel nyitod a számlát....
 • sanyicks #5
  Az a baj, hogy csak USD lehet, nekem pedig EUR-ban érkezik a pénzem, amit a paypal mocsok(és kihagyhatatlan) átváltási árfolyama kihagyásával szeretnék Ft-re konvertálni, vagy hagyni EUR-ban.
  Szóval most EUR->HUF paypal árfolyamnál még többe kerülne az EUR->USD->HUF váltás...
 • Neocortex #4
  payoneer
 • sanyicks #3
  hogyan tud igényelni itthonról komolyabb befektetés nélkül?
 • Neocortex #2
  Pont ezért van bankszámlám és kártyám 3 különböző országból (ebből az egyik a tengeren túlról). Ha valamelyik bemondja az unalmast ott van 2 másik. Kis utánajárással bárki tud igényelni itthonról is komolyabb befektetés nélkül.
  Teljesen központosított pénzügyi hatalom valóban nem kecsegtetne szép jövővel
 • Amergin #1
  "Minden érme és papírpénz több ezer kézen megy át. Az eladó megfogja a pékségben, majd ugyanazzal a kezével leemeli a polcról a kenyeret. Ez undorító." - Te meg baszdmeg, aki ezt leírtad, te ugyanazzal a kezeddel törlöd ki a segged, amelyikkel a kedvesed arcát megsímogatod, vagy amelyikkel eszel. Csak éppen kezet mosol (jó esetben). Az eladó meg ezért használ fóliakesztyűt, így nem kell minden másodpercben rohanni kezet mosni. Azonkívül nem az eladónak fizeted a készpénzt, hanem a kaszásnak, aki kasszázás közben nem ugrik ki a kasszából és nem megy el kenyereket pakolászni. "Undorító".
  Azonkívül: "A kenyerünket az okostelefonunkkal fogjuk megrendelni és kifizetni, s csupán annyi lesz a dolgunk, hogy a terméket elhozzuk a pékségből." -ez mind szép és jó, csak az "undorítóság"-ot ez nem szünteti meg, mert ha csak a vásárlók 0,01%-a továbbra is készpénzzel fizet és a hülye eladó, aki odakészíti neked a kenyeret nem mos kezet szarás után, akkor ugyanúgy leszopod a kékerest. Úgy hogy ez higiéniailag megint csak nem hatékony megoldás, Mr. Undorító.
  "Már dolgozunk egy olyan újszerű fizetési eljáráson, amelynél az ügyfelet az arca segítségével ismerjük fel és bankkártya, illetve készpénz nélkül élhet" -ez is kajak király lesz: összekapcsolni a személyek biometriás adatait a bankszámla adataival. Aki e fölött diszponál az teljesen hatalma alatt tudja tartani a népet. Ha rosszat szólsz, vagy rosszat gondolsz, akkor törölve leszel egy gombnyomással és mivel a készpénz "illegális" és addigra megszűnt, ezért elmehetsz vezérgörcsnek az Isten faszára -milyen jó is lesz ez! Már alig várom!
  De persze ilyesmi nem fog megtörténni, mert a világot csupa jó ember vezeti, akik ilyet soha nem tennének. "Bízz a gazdádban!"
  Persze-persze...