Berta Sándor

Újabb részletek a Samsung VR-szemüveg projektjéről

Kiszivárgott a Samsung virtuális valóság szemüvegének szoftvere, amiből magára az eszközre is következtetni lehet.

Nemrég írtunk arról, hogy a Samsung virtuális valóság szemüveget készít az Oculus VR segítségével. A gyártó a szeptemberi berlini Nemzetközi Híradástechnikai Kiállításon (IFA) mutathatja be a Gear VR nevű készüléket, amelynél az alkalmazott technikát nem a szemüvegben helyezték el, hanem az ahhoz MicroUSB-porton kapcsolódó okostelefonban. A programot és arról készített fotókat a SamMobile ismertette, így vált láthatóvá, hogy a dél-koreai konszern milyen funkciókkal akarja ellátni az új eszközt és hogy az miként fog működni.

A Gear VR hasonló elven működik, mint a Google Cardboard Design és az adatátvitel az USB hármas szabványon alapul. A fő szoftveren keresztül tölthető le és telepíthető számos program, például a VR Panorama, a VR Cinema és a HMT Manager. Ezek segítségével panorámafelvételek készíthetők, valamint filmek nézhetők meg 3D-ben.




A Gear VR-t ellátják érintőképernyővel és kamerával, a felhasználók pedig állandóan átválthatnak a virtuális és az átlátszó, úgynevezett See through üzemmód között. Utóbbi lehetővé teszi, hogy a szemüveg viselője a kamera segítségével az érintőképernyőn keresztül láthassa az őt körülvevő környezetet. Az ugyanakkor egyelőre még kérdéses, hogy a kijelzőn különböző információkat is meg lehet-e majd jeleníteni vagy sem. Az eszköz támogatja a beszédparancsok használatát és óránként figyelmezteti a viselőjét arra, hogy a virtuális világban tartózkodik.

A Gear VR sikere két tényezőtől fog függeni: az árától és hogy hány alkalmazás lesz elérhető hozzá. A termék várható megjelenési időpontja és bevezető ára egyelőre nem ismert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Erdekes hack, ket meglevo termek kombinaciojara epit. Mondjuk eleg neheznek es nehezkesen hasznalhatonak tunik, mert kihagytak a szemmozgas kovetest, tehat csak a teljes fejunkkel lehet 'celozni'. Arrol nem beszelve, hogy az amugy is nehez kijelzore meg egy komplet telefont is ra kell csatolni es ezzel elveszitjuk a telefon erintokijelzojenek konnyu hasznalatat is.

    Valamivel jobb otletnek tunik az epson fele szemuveg, ami egy teljes kepernyos overlay-t ad, azaz hud kent viselkedik, de a lehajthato napszemuveg boritas helyere egy (mellekelt) atlatszatlan lapot teve kepes atvaltani teljes virtualis valosagra. A vezerles a hozza valo telefon erintokijelzojet sima touchpad-nek hasznalva tortenik. Persze az egy mas megkozelites, ott a hud az elsodleges felhasznalas, a vr az extra funkcio.