Berta Sándor

Virtuális valóság szemüveget készít a Samsung

A társaság az Oculus VR segítségével fejleszti ki az eszközt.

A dél-koreai gyártó szeptemberi berlini Nemzetközi Híradástechnikai Kiállításon (IFA) mutathatja be a Gear VR nevű készüléket. A fejlesztésről már májusban beszámolt az Engadget amerikai IT-portál, most újabb részletek derültek ki a projektről.

A Gear VR esetében az a legfontosabb eltérés az Oculus VR Rift és a Sony Morpheus projektjéhez képest, hogy az alkalmazott technikát nem a szemüvegben helyezték el, hanem az ahhoz kapcsolódó okostelefonban, amit rácsatlakoztatható a szemüvegre. A készülék MicroUSB-porton keresztül kapcsolódik a Gear VR-hez. Az új megoldás jelenleg kizárólag a Galaxy S5 és a Galaxy Note 3 termékekkel kompatibilis, s sem szenzorokat, sem processzort nem építenek bele. Ezek helyett az okostelefon giroszkópja és gyorsulásmérője kerül előtérbe, a megjelenítés pedig a csatlakoztatott készülék képernyőjén keresztül történik.


A Gear VR jobb oldalán lévő gomb gondoskodik arról, hogy a felhasználó ne veszítse el teljesen a kapcsolatot a külvilággal. Az okostelefon hátoldali kamerája e gomb lenyomása után továbbítja az általa látott képet a szemüveghez és a felvételt kérésre megjeleníti a kijelzőn, így a viselőnek nem kell levennie a szemüveget, azt látja amit az okostelefon. A gomb alatt található az érintőpad, aminek segítségével kezelni lehet az Oculus VR-rel közösen kifejlesztett szoftvert. A Samsung alkalmazásboltjában létrehoznak majd egy külön kategóriát a Gear VR-rel kompatibilis programoknak. Jelenleg csak a Theatre és a 360 Player működik együtt a készülékkel, de a fejlesztői csomagnak köszönhetően hamarosan bővülhet a szoftverkínálat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Danecay #7
    Csak engem emlékeztet erősen a Durovis Dive projectre?

    Magyar nyelvű bemutató:

  • duke #6
    Nem kicsit eroltetett, hogy mar mindent erre szar okostelefonokra akarnak raepiteni, a fejogeptol a rotacioskapaig.
  • WhiteStar #5
    Ennek kb semmi értelme nincs :)
  • jackoneill90 #4
    sliders virtual slide
  • Sir Cryalot #3
    (divat-diktátor)
    :)
  • Sir Cryalot #2
    samsunescu
    :)
  • NEXUS6 #1
    Kiráj hegesztő szemcsi!
    :)