Berta Sándor

Több millió eurót fizetett zsarolóknak a Nokia

Az esetre évekkel ezelőtt került sor. Az egy parkolóba lerakott pénzt a rendőrség nem tudta megvédeni.

Az MTV Finland televízióadó beszámolója szerint a Nokiát néhány esztendeje zsarolták meg és a konszern ki is fizette a kért több millió eurót. A finn szövetségi rendőrség (KRP) megerősítette az információt.

Az elkövetők 2007-ben azzal fenyegették meg a finn társaságot, hogy nyilvánosságra hozzák a Symbian operációs rendszer titkosítási kulcsát. Azt állították, hogy megvásárolták a kódot, de azt nem árulták el, hogy kitől vagy kiktől. Amennyiben elérhetővé tették volna a titkosítási kulcsot, akkor bárki kártevőket vagy hamis frissítéseket készíthetett volna a Symbiant futtató okostelefonokra és ezzel sebezhetővé válhatott volna a platform. A követelés az volt, hogy a Nokia fizessen több millió euró és akkor elkerülheti a kód nyilvánosságra hozását. A finn óriáscég az eset időpontjában a piacvezető mobil gyártó volt és úgy döntött, inkább fizet.

Miután a zsarolók jelentkeztek, a Nokia értesítette a rendőrséget. A terv az volt, hogy 2008 elején a rendőrség felügyelete mellett Tampere város egyik parkolójában adják át az összeget. A zsarolók megszerezték az összeget, a rendőrség azóta is nyomoz az ügyben. A Nokia nem kommentálta az esetet, míg a helyi rendőrség annyit közölt, hogy az ügyet hat éve nem sikerült megoldani és lezárni. Az egyelőre nem lehet tudni, hogy a bűnözők miként tudták elkerülni a csapdát.

A Helsingin Sanomat finn napilap olyan információk birtokába jutott, amelyek alapján a zsarolást egy finn állampolgár hajtotta végre, aki részt vett a Symbian kezelőfelületének fejlesztésében. Ő egy biztonsági hibának köszönhetően jutott a titkosítási kódhoz. Az illető az összeg felét készpénzben kérte, míg a Nokiának a pénz másik felét egy jótékonysági szervezetnek kellett felajánlania. Ez végül meg is történt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rajdi #3
    Természetesen a készpénzt egy Nokiás dobozban adták át. Ez már hagyomány :)
  • Willenbrock #2
    Rendes volt ez a zsaroló,hogy egy jótékonysági szervezetre is gondolt.
  • Tetsuo #1
    Vajon más piacvezető cég is belemenne ilyen zsarolásba?
    Ki lehet találni olyan átadási módot, amit nem tudnak lekövetni... :-)