Gyurkity Péter

Búcsúzhatunk a Nokia Lumia okos­telefonoktól

A Microsoft szabadulna az eddig használt márkanevektől, ám erre csak a saját fejlesztések megjelenésével kerülne sor.

Az @evleaks igencsak szorgosan dolgozik az újabb és újabb kiszivárogtatásokon, ezúttal pedig a Microsoft háza tájáról szolgált további információkkal, amelyek a Nokia általuk felvásárolt telefonos részlegével, pontosabban a részleg által kifejlesztett és piacra dobott hordozható megoldások jövőjével kapcsolatosak.

Az már a felvásárlás kapcsán kiderült, hogy a Microsoft a Lumia csalába tartozó okostelefonok esetében másfél éven át, egészen 2015. november végéig, a Nokia X telefonoknál pedig egy hónappal tovább használhatja a Nokia márkanevet. Érdekes módon a hagyományos mobiltelefonok területén erre egészen 2024-ig lehetőségük lesz, vagyis a név egyhamar nem tűnik majd el a süllyesztőben, ám a most kiszivárgott prezentációban azt láthatjuk, hogy a cég már szabadulna az eddig használt elnevezésektől. Egyelőre ugyan a Nokia Lumia, a Nokia Asha, valamint a Nokia X márka használatban marad, a Nokia Pure betűtípus nevétől azonban gyorsan elbúcsúznak, ezt pedig hamarosan követik majd a már említett készülékek, bár nagyon úgy tűnik, hogy a részletekről egyelőre még nincs döntés.


A Microsoft egyelőre óvatos, az illetékesek azt szeretnék felmérni, hogy milyen ütemben dobjanak piacra immár teljes mértékben saját fejlesztéseket. Amennyiben ezen fejlesztések valóban megjelennek a piacon, a jól ismert márkaneveket szinte biztosan nem látjuk majd viszont, a cég ugyanis a saját eszközöknél szeretne szintén saját kútfőből származó márkaneveket alkalmazni. Mivel erre már az idei évben sor kerülhet - korábban felmerült egy McLaren zászlóshajó megjelenése -, könnyen előfordulhat, hogy a megszokott nevek az év végéig sem húzzák majd.

A márkanevek lecserélése előbb-utóbb minden területen végbemegy, az alkalmazottakat már most arra biztatják, hogy a Microsoft munkatársaiként hivatkozzanak magukra, ám arról nincs döntés, hogy a Nokia Care Center központok, vagy akár a Nokia által alkalmazott mobilos alkalmazások milyen néven folytatják majd pályafutásukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Namelesske #8
    Ameddig ilyen kommentek hangoztatják hogy használhatatlan a Windows Phone, nem csodálom, hogy még mindig androiddal sziv a világ.

    Ma a Windows Phone az egyik legkönnyebben használható rendszer. Az egyik legjobb élményt adja viszonylag alacsony áron.

    Már szinten minden van a storeban, de ami nincs az nagyon hiányzik. A wp 8.1 beindított valamit.

    WP=funkcionális, szerethető, testre szabható
  • MuldR #7
    WP onmagaban nagyon jo, csak tenyleg az a baj, hogy sok app nem letezik. Pl Ustream hianya nagyon faj. :(
    Fel van meg toltve 6000 ftal az MS fiokom, es nem tudom elkolteni, mert nincs mire. Szegyen.
  • NEXUS6 #6
    Régebben én is nagyon csempészet ellenes voltam. De látva, hogy ismerőseim elégedettségi szintje milyen a Winfonokkal, Lumiákkal, meg hogy mennyit xopattam magam az Andróval, jelentősen megváltozott a véleményem.

    Félek, hogy az M$ viszont elbaxssza ezt az egészet. Egyszerűen a PC filozófiához vannak szokva, ott ha valami nem műxik rendesen egyből rá lehet tolni a HW gyártókra a problémát a felelősséget. Az XBOX-os töketlenkedéseik, amelyek nagyrészt mindig is HW gyökerűek, arra mutatnak rá, hogy marhára nem értik azt, hogy egy ilyen integrált SW-HW rendszernél, amilyen egy teló (vagy a konzol) nincs sok mozgás terük. A HW-ért is ők a felelősek. A kettőt maximálisan össze kell csiszolni.

    A Nokiánál ennek a gondolkodásnak azért voltak gyökerei, kérdés, hogy ezt átveszik, vagy kiirtják!?
  • TomecK #5
    A kívánságod hamarosan valóra válik (csakúgy mint az enyém) Microsofot, most alapít egy iszonyatnagy csak a WP-re fokuszáló Development csoportot. Toboroznak fiatalokat, Magyarországról is.

    Ez régi terv volt, csak addig nem akarták meglépni amíg nem az övék a nokia, ami érthető is, mert a végén még a Nokia megerősödik, és nem adja el nekik az egész céget.

    MS volt nagyon sok ideig a világ legkomolyabb szoftverfejlesztő vállalata, ne higgyük azt, hogy nem fognak ezrével appokat készíteni WP-re. Én azt mondom még 5-10 év és újra elsők lesznek, hacsak a google nem tolja le őket (és mindeki mást) az egész IT piacról.
  • Gladiator #4
    Van egy Surface RT-m, valoban szutyok, de 140 dollarert vettem, annyiert meg boven jo. A windows phone viszont szerintem a legszebb oprendszer, amely mert ujitani, mig az android es ios 1000 eves designt probal toldozni/foltozni, de mar csak egyre kuszabb lesz. Igazandibol mar ott tartunk, hogy az apple nyulja a Microsoft otleteit. Mikor kijott az eleg masszivan atdesignolt ios 7, az ujitasok jelentos resze a WP-bol volt nyulva. Szerintem 1000x hasznalhatobb a WP, de rajtam kivul mindenkinek iPhone van a csaladban, de kb agyfaszt kapok, amikor azokat kell hasznalnom. Az android szvsz szot sem erdemel.
    Meg vannak hianyossagai, de annak ellenere, hogy azert en az atlegemberhez kepest eleg hardcore felhasznalo vagyok, teljesen jol megvagyok vele. Azt viszont tenyleg nem ertem, hogy nehany alap alkalmazas fejlesztojenek miert nem ad a Microsoft egy valag penzt, hogy ugyan csinaljak mar meg WP-re is. 100 millio dollarbol a vilag osszes alkalmazasat meg lehetne csinalni fullosan winre, es nem ertem miert nem lepik meg, amikor siman megtehetnek, es akkor nem ugy zarulna minden WP telo ertekeles, hogy ja, nagyon jo hardware, tetszetos OS, de nincsen ra rendes 3rd party app, szal nem erdemes ezt venni...
  • tomboy013 #3
    Az RT valóban egy halott platform, viszont a Win 8 tableten a legjobb, a WP pedig mobilon nagyon jó(szerintem ott is a legjobb). Kicsit csiszolgatnak még rajtuk és tökéletesek lesznek. A csempés felületet nagyon eltalálta a Microsoft érintőképernyőkön. Manapság ők az egyetlenek akik újulni képesek(legalább van valaki...).
  • Elemir #2
    ;-(
  • CairoJack #1
    Előbb utóbb (talán) a Microsoft is rájön, hogy a piaci sikerhez nem elég iszonyatosan bereklámozni valami használhatatlan, undorító hulladékot, hanem ténylegesen használható terméket kell letenni. Amire nekik most szükségük van, az egy jó koncepció. Kukába a szutyok Windows 8-al, a WP-vel, hogy a semmire sem való RT-t már meg se említsem (asszem azt már ők is leírták, lévén Surface RT 3-as tabi hálisten nem jött idén), és rukkoljanak elő valami funkcionális, szerethető, testre szabható, nem utolsó sorban szép, cross-platformos koncepcióval. Az eddigi bénázást meg felejtsük el. Szép álmok ezek, nem hiszem, hogy képesek lesznek összehozni. A jelenlegi felhozatallal meg sosem lesznek sikeresek, sőt ha így folytatják, életképesek se nagyon.