MTI

Hatalmas anyagi károkat okozott Egyiptomban az internethálózat kiesése

Megbénította az egyiptomi gazdaság jelentős területeit az internethálózat rövid kiesése, amely mögött Átef Helmi kommunikációs és informatikai ügyekért felelős miniszter szabotázsakciót sejt - adták hírül helyi sajtóforrások.

A kimaradást tűz okozta, amely a reggeli órákban megszakította az északi Alexandria városon áthaladó egyik fő telekommunikációs kábelen áramló adatforgalmat. Az internet-szolgáltatás ország szerte lelassult, a főváros körüli régió jelentős részén pedig teljesen leállt. Az illetékes miniszter szerint csak a délutáni órákban várható, hogy a rendszer teljesen helyreáll.

Hamdín Abdel-Azím, a Szadat Egyetem közigazgatási karának volt elnöke szerint annak ellenére, hogy a forgalom alig több mint fél órára szakadt meg, a károk a milliárd dollárt is elérhetik. A gazdasági szakember a Bawwábat el-Káhira internetes hírportálnak úgy nyilatkozott, hogy a kimaradás az országban folyó összes pénzügyi tranzakcióra kihagyott, s ennek legfőképpen a bankok, a biztosítótársaságok, és nem utolsó sorban a kairói tőzsde látta kárát. A nemzetközi piaccal megszakadt kapcsolat Abdel-Azím szerint különösen súlyos anyagi következményekkel jár.

Több kairói bank kereskedelmi rendszere teljesen működésképtelenné vált, s az internetes hozzáférés híján a bankároknak átmenetileg az elektromos kommunikáció régen letűnt formáihoz kellett folyamodniuk: pénzügyleteiket telefonon és faxon keresztül intézték. Átef Helmi az al-Maszri al-Jóm című napilapnak úgy nyilatkozott, nincs kizárva, hogy szabotázsakcióról van szó. A keddi telekommunikációs káosz ugyanis csupán néhány órával előzi meg a múlt szerdán zárult államfőválasztás hivatalos eredményhirdetését. Az elnökválasztási bizottság helyi idő szerint este hét órakor (közép-európában este hat órakor) tartandó sajtótájékoztatója aligha okoz majd meglepetést, mivel a részeredmények szerint Abdel-Fattáh esz-Szíszi volt hadsereg-főparancsnok a szavazatok legalább 93 százalékát kapta.

A Twitter közösségi portálon a hozzászólók közül sokan összefüggést látnak a keddi zűrzavar és az al-Vatan című újság által vasárnap kiszivárogtatott hír között, miszerint a belügyminisztérium egy átfogó internetes megfigyelőrendszer fejlesztését tervezi. A közösségi oldalak mélyreható átvizsgálására Mohamed Ibráhim belügyminiszter szerint azt a célt szolgálná, hogy kiszűrjék és "azonosítsák azokat, akik veszélyt lejelentetnek a nemzetbiztonságra."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!