Berta Sándor

Már árulják az ellopott eBay-adatokat

Bűnözők máris megvételre ajánlották az eltulajdonított jelszavakat és más információkat.

Közel két héttel ezelőtt vált ismertté, hogy kibertámadás érte az eBay egyik adatbázisát, amely titkosított jelszavakat és egyéb, nem pénzügyi adatokat tartalmazott. A társaság akkor arra kérte a felhasználóit, hogy változtassák meg a jelszavukat, annak ellenére, hogy nem talált bizonyítékot arra, hogy a támadás következtében nem engedélyezett tevékenységre került volna sor, sem pedig arra, hogy a támadók hozzáfértek a külön adatbázisban, titkosított formában tárolt pénzügyi vagy hitelkártya-adatokhoz.

Később ismertté vált, hogy több mint 230 millió adatcsomag tűnt el, most pedig kiderült, hogy megkezdődött az ellopott információk online értékesítése. Ismeretlen személyek több mint ezer működő fiókot kínáltak fel hozzáférésenként 24,93 fontos áron, egy másik bűnöző pedig 2100 fontért korlátlan számú fiókot kínált eladásra. Emellett olyan eszközök és megoldások is elérhetők, hogy miként maradhat valaki csalóként az eBay és a PayPal biztonsági rendszereinek hatósugarán kívül.

Az ellopott jelszavakkal és más információkkal bárki visszaélhet, azok segítségével például hamis vagy csalási céllal rendezett aukciók szervezhetők, amiket később "valódi" értékelésekkel hitelesítenének. Mindenképpen ajánlott tehát megváltoztatni a jelszavakat, még akkor is, ha az eBay közlése szerint a bűnözők nagy valószínűséggel nem jutottak bankkártya-adatokhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    Minél frissebb, annál jobb.