SG.hu

Megnövelt sávszélesség az okmányirodákban

A NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. az elmúlt hónapokban elvégezte az okmányirodák informatikai eszközeinek cseréjét és megkezdte a hálózati eszközök korszerűsítését, valamint a Nemzeti Távközlési Gerinchálózatba (NTG) integrálta az okmányirodai adathálózatot.

A szervezet közleménye szerint ezzel a korábbi piaci szereplőtől a professzionális, állami infokommunikációs szolgáltatóhoz került az okmányirodai hálózatok működtetése, ami az üzemeltetési költségekben éves szinten 40%-os megtakarítást jelent. Az okmányirodák adathálózatát 2013-ig piaci szolgáltató biztosította. 2013 nyarán a NISZ Zrt. európai uniós források felhasználásával megkezdte az infokommunikációs eszközök cseréjét és az adathálózat integrálását a Nemzeti Távközlési Gerinchálózatba (NTG).

A hálózati migráció és az eszközcsere pénzügyi forrását két EU-finanszírozású beszerzési projekt, a KKIR2 (Központosított Kormányzati Informatikai Rendszer kiterjesztése) és az IÜSZI (Integrált ügyfélszolgálatok interoperábilis informatikai infrastruktúrájának kialakítása) biztosította. A KKIR2 forrásaiból 2,5 milliárd, míg az IÜSZI-ből 197 millió forint szolgálta az okmányirodai fejlesztéseket. A NISZ Zrt. 2014. február óta az okmányirodák teljes körű informatikai üzemeltetéséért is felel. Ez a tevékenység jelenleg 3400 munkaállomásra és a hozzá tartozó perifériákra terjed ki. A társaság ezen felül 330 telephelyen megkezdte az okmányirodák új alap-infrastruktúrájának kiépítését.

Az év második felében várhatóan lezárul a KEK KH által korábban piaci szolgáltatótól bérelt IT eszközök cseréje is. Ezzel a jogszabályoknak és a KEK KH-val (Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala) kötött szolgáltatási szerződéseknek megfelelően az alap IT infrastruktúra elemek és hálózatok működtetése az erre kijelölt professzionális állami infokommunikációsszolgáltatóhoz, a NISZ-hez került.

Az okmányirodák számára a projektek keretében beszerzett, a NISZ által üzemeltetett központi szerverek biztosítják a vírusvédelmet, a levelezést és a központi felügyeleti megoldásokat, a NISZ így emelt szintű szolgáltatást nyújt az okmányirodák számára. Az okmányirodai hálózat sávszélessége mostanra a többszörösére nőtt, ezzel biztosítva a telekommunikációs infrastruktúrát a zökkenőmentes, gördülékeny ügyintézéshez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!