Gyurkity Péter

Az új okostelefonok harmada 5 hüvelyk feletti

Az év első három hónapjában leszállított új készülékek egyharmada volt 5 hüvelyk feletti méretű.

A Canalys Research közzétette az első negyedévre vonatkozó adatait, ebben pedig szemügyre vehetjük a mobiltelefonos, azon belül is az okostelefonos piac eredményeinek alakulását. A gyártók versenyét illetően a helyzet változatlan, a növekedés üteme sem látszik lankadni, a méretek tekintetében azonban legalább ilyen gyorsan törnek előre a nagyobb példányok.

Az év első három hónapjában világszerte összesen 279,4 millió új okostelefont szállítottak le a különböző vállalatok, ami az előző negyedévhez, vagyis az ünnepi szezonhoz képest ugyan 5 százalékos visszaesést jelent, az egy évvel korábbi eredménynél azonban mégis 29 százalékkal jobb. A leszállított készülékek túlnyomó része, egészen pontosan 81 százaléka az Android platformra támaszkodott, itt az Apple iOS számára alig 16 százalék maradt meg a teljes tortából, míg a Windows Phone szoftvernek be kellett érnie a 3 százalékos részesedéssel. A gyártók között 31 százalékkal a Samsung lett az első, a második Apple itt is 16 százalékot mutathat fel, az első tízben pedig immár 5 kínai gyártó volt megtalálható.


Ez elsősorban annak köszönhető, hogy Kína immár magasan a világ legnagyobb okostelefonos piaca, az első negyedben a teljes mennyiség 35 százalékát szívta fel, míg az USA mindössze annak 12 százalékában részesült. A többi, úgynevezett BRIC-ország is szépen jön fel, India a teljes szállítások 5 százalékával a harmadik lett, míg Oroszország és Brazília 2-2 százalékkal szintén bekerült az első tízbe - ők négyen a teljes mennyiség 44 százalékát kapták meg.

Az 5 hüvelykes és még nagyobb okostelefonok száma megháromszorozódott, ezek a teljes szállítások 34 százalékát tették ki, bár az ázsiai és csendes-óceáni régióban ez az arány már 43 százalék volt. A trendet itt is a Samsung vezeti, az ő arányuk ezen kategóriában 44 százalékos, mi több, az 5,5 hüvelykes készüléknél a piac felét uralják. Nyilván ennek is köszönhető, hogy az Apple idén nagyobb telefonokkal jelentkezik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lamer the true #11
    Van előnye is és hátránya is a nagyobb kijelzőnek.

    Én egy 4.3 - as ZTE Skate -et cseréltem le egy 5.5-ös Wayteq Talk 5H -ra.

    Azt gondoltam 1 col nem olyan durva.

    Hát már meg kell gondolnom, mekkora zsebes gatyát veszek az tuti ;)

    Érdekes egy világ ez a phablet méret. Nem hiszem, hogy még egyszer ekkora telefont veszek, mivel sokat kell mozognom nap közben is kissé kényelmetlen.

    De ha mondjuk tudsz békésen utazni valamin hosszabb távon és nem kell vezetned, vagy nyugis melóhelyed van, de nem számítógép előtt ülsz egész nap, akkor jó lehet a nagy kijelző.

    A phablet tehát jobb, mint egy tablet, mivel még nem néznek teljesen hülyének, ha ilyennel telefonálsz + tényleg erős és sokoldalú hardvere (GPS, Dual sim, stb) van.
    Viszont ha inkább a telefonálás a hangsúlyosabb, akkor inkább vegyél egy max 4.5-öset.
  • sanyicks #10
    Ez sajnos így van. Volt egy telefonom 3 mpixeles kamerával (nem igazán érdekelt a kamera minősége, csak néha kipróbáltam hogy még is milyen, ha fényképezni akarok normális fényképezőt használok). Most lett egy 5 mpixeles kamerával. Nehéz eldönteni, de az 5 mpixeles még ocsmányabb képeket csinál mint a 3 mp-s. Tele van zajjal, és az abból adódó színeltolódásokkal. És persze a 8 évvel idősebb alsó kategóriás régi digitális fényképező szintén 3 mpixellel, is sokkal jobb képeket csinál mint a 2 telefon.
    Szóval a mpixel nem jelent semmit, csak azt hogy mennyi tárhelyet fog elpazarolni a képzajra a mentésnél...

    Akksi időről pedig: telefonomon be van kapcsolva a 3G, wifi, akkor úgy napi -20% akksitöltés. Viszont be van kapcsolva a kijelző, akkor óránként ennyi... Tehát látható hogy a telefonok legnagyobb fogyasztója a kijelző(nem a processzor, vagy a rádió), hála az IPS technológiának, ami nagyon szép ellenben retek sokat fogyaszt... És ez az értelmetlen felbontásnöveléssel még rosszabb lesz.
  • M2 #9
    Lassan rájöhetnének az emberek, hogy a megapixel az egy negatív szám: minél nagyobb, annál rosszabb. Csak több zajt gyűjt be az érzékelő, amit aztán szoftveresen elmosnak és az eredmény egy elmosottabb kép, mint a régi 3 megapixeles Canon gépemé.
  • Mardel #8
    A megapixel hajhaszas amugyis parasztvakitas.

    Nezd meg barmelyik mobilarenas tesztet es azt, hogy milyen szempontok szerint ertekelik a kamerat, a nagy megapixeles gepek kamaraja rendszerint ugyanolyan fo$ mint a tobbi.
  • cateran #7
    "míg a mostani 5 collosakat legalább 2 napig nyomogathatod."
    Lofax....1 kis wifi, 1 kis 3g es mar padlot is fogtak keso delutanra.
    Amugy a CairoJack altal emlitett Moto G meglepoen jo telefon (a Nexus 5-omet csereltem 1 Moto G-re es zongorazni lehet a kulonbseget olyan alap dolgokban, mint stabilitas, jelerosseg a szolgaltatotol -ahol a Nexus osszeszarta magat 2 barhoz, ott a G vigan elvan 4-gyel....- es ugy altalaban mindennel kapcsolatban:D Ugyhogy reszemrol le is mondtam a kesobbiekben az ugynevezett "high-end" smartphoneokrol..parasztvakitasok ezerrel, lasd Samu S4 es 5 meg az osszes UHD-s faszsag...
  • CairoJack #6
    Cat
    Ha nekem szántad a kommented, kérlek vedd észre, hogy én nem csúcs hardverrő beszéltem. Amiről én beszélek, az messze van a csúcstól. Ez ma már inkább a középmezőny, annak is inkább az alja. Amúgy természetesen van igazság abban, amit mondasz, de azért pl a Moto G-t csúcs hardvernek hívni kicsit erős. Mondjuk egy S5-höz, vagy egy Z2-höz képest. Mert manapság kb az a csúcs hardver.
  • Szefmester #5
    Azt ugye tudod hogy egy pár miliméterrel vastagabb telefonba ugyanolyan kapacitású aksit is bele lehet rakni?
  • Cat #4
    Nem, nem a kijelző miatt van ez, hanem az akkumulátor kapacitás a gond. A kamera, processzor, memória mérete adott, minden ezen felüli helyet az akkumulátor foglal el. Azaz előbbiek ugyanannyi helyet foglalnak el a 4, mint az 5,2 collos képátlójú telefonban is, de mivel utóbbiban több a hely, jóval nagyobb kapacitású akksikat lehet a nagyokba rakni. (A kijelző nem fogyaszt annyival többet, mint amennyivel nagyobb a belerakható akksiméret.)

    Tehát ha te 4 collos telefont akarsz csúcs hardverrel, akkor nagyon nehéz kihozni úgy, hogy egy napnál tovább bírja, míg a mostani 5 collosakat legalább 2 napig nyomogathatod.
  • CairoJack #3
    Nem is kell bele nagy felbontású kijelző. Szerintem amúgy is bődületes baromság ez a pixelhajhászat. Csak a számítási igényt növeli, és az akkuidőt csökkenti. 250 PPI szerintem már mindenre elég, 350-nél meg fizikailag értelmetlen többet rázsúfolni. Úgyhogy, ha engem kérdezel, 4 col alá bőven elég egy 480*800-as panel, az meg nem hinném, hogy hú de nagyon komoly technika lenne, összevetve a Full-HD-val, meg az U-HD-val.
    Kamerával ugyan ez van. Nem azt mondom, hogy 20 megapixeles cucc legyen benne, de azért manapság már egy középkategóriás telótól elvárnák egy 8-10 megapixelt. Pl. a te kis mini 2-dbe is belefért volna egy 8 megapixeles kamera. Különösen annak fényében, hogy pl anno az x10 miniben már 5 megapixel volt, és még kisebb telefoni is volt.
    Jó persze, azt értem, hogy árkategóriák is vannak, és persze legyen ilyen mini 2 féle telefon is, miért ne, a baj csak az, hogy ebben a méretben egész egyszerűen csak szutyok telefonok vannak. Igényes egy darab se.
    És én komolyan mondom, hogy nem vágyok egy "erőműre", csak egy "normális" hardverre. Mint ahogy említettem, egy Moto G. Csak jobb kamerával. A kijelző meg lehet alacsonyabb felbontás.
    És nem az nekem a bajom, hogy nem ilyenek a telefonok, hanem hogy egyetlen egy darab ilyen sincs. Ez kb olyan, mintha az autók között nem lenne igényes kisautó. BMW 1-es, A Merci, A2-es Audi. Helyette csak Trabant lenne.
  • fonak #2
    Talán úgy gondolják az ilyen kis készülékekbe úgyse érdemes nagy felbontású kijelzőt tenni, így pedig az erős hardvernek sincs értelme. Mindenesetre Magyarországnak vajmi kevés köze van hozzá mert nem mi határozzuk meg a trendeket, nem mi fejlesztjük a készülékeket:)
    Mondjuk nekem is ilyen általad szidott vacakom van (galaxy mini 2), és bár már 2 éve sem volt egy erőgép, nekem végül is megfelel arra, amire használom (Otthonra van egy Nexus 7 tabletem is játszásira, azt eszembe sem lenne magammal hurcolni mindenhova)