SG.hu

Visszaesett a Magyar Telekom bevétele

A cég ma közzétette 2014. első negyedévre vonatkozókonszolidált pénzügyi eredményeit.

A kiadott közlemény szerint a bevételek 3,0%-kal 156,5 milliárd forintról 151,9 milliárd forintra csökkentek 2014 első negyedévében 2013 azonos időszakához képest. Mindez a csökkenő vezetékes és mobil hang bevételek, valamint az alacsonyabb RI/IT és energiaszolgáltatásból származó bevételek következménye. Utóbbi csökkenését a 2013. novemberi 11%-os kiskereskedelmi árcsökkenés és az enyhe tél okozta.

Az adózás utáni nyereség 3,8%-kal 39,0 milliárd forintról 40,5 milliárd forintra emelkedett, mivel az összes szolgáltatási szegmensben javult a bruttó fedezet, de különösen az energia és RI/IT szolgáltatások területén. Az egyéb működési költségekben elért megtakarításokat elsősorban az alacsonyabb bérleti díjak, valamint az alacsonyabb egyéb adók és díjak okozták, melyek rendre a 2013-ban történt IPTV vevőegységek megváltozott bérleti szerződéseinek könyvelési hatásait, illetve az éves csökkentett frekvencia díjak aktiválását tükrözik. Ezeket a hatásokat némileg mérsékelte a megnövekedett távközlési adó, melyet a nem magánszemély előfizetők előfizetése után megnövekedett adószint és magasabb forgalom okozott.

 Az értékcsökkenési és amortizációs költségek 24,8 milliárd forintról 24,4 milliárd forintra csökkentek, mivel a magyarországi új, illetve meghosszabbított licenszek és az aktivált éves frekvencia díjak következtében növekvő értékcsökkenési és amortizációs költségeket ellensúlyozta egyes eszközök, mint például a rádió berendezések meghosszabbított hasznos élettartama miatti kisebb értékcsökkenési leírás. A nyereségadó költség a 2013. első negyedévi 3,6 milliárd forintról 5,1 milliárd forintra nőtt 2014 első negyedévében, összhangban a magasabb adózás előtti eredménnyel. Az egyéb jövedelemadók (mint a helyi iparűzési adó és az innovációs járulék) változatlanok maradtak körülbelül 2,0 milliárd forintos szinten.

 A Társaság részvényeseire jutó eredmény (nettó eredmény) 2013 első negyedéves 1,7 milliárd forintról 2014. első negyedévében 4,8 milliárd forintra nőtt a magasabb EBITDA, valamint alacsonyabb pénzügyi költségek következtében.  Az üzleti tevékenységből származó nettó cash flow 12,3 milliárd forinttal, a 2013. első negyedévi 13,0 milliárd forintról 2014. első negyedévében 25,3 milliárd forintra emelkedett. A növekedés oka főként a magasabb EBITDA és kedvezőbb működőtőke alakulás (ami tükrözi a 2013-ban faktorált szállítói szerződéseket), amit részben ellensúlyoztak a magasabb nettó pénzügyi kifizetések, ami a kamatkifizetések eltérő időzítéséből adódott.

 A nettó adósságállomány a 2013. első negyedév végi 282,9 milliárd forintról 2014. első negyedév végére 328,3 milliárd forintra emelkedett. A nettó eladósodottsági ráta (a nettó adósságnak az összes tőkére vetített aránya) 43,6% volt 2014. első negyedév végén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!