Berta Sándor

Finnország - élet a Nokia után

A nagyvállalat romjain számos új vállalkozás épülhet fel. Hanyatlásából profitált a Jolla, valamint számos videojáték-fejlesztő. Utóbbiakra jó példa a Rovio, ami az Angry Birds révén vált ismertté.

Jarkko Jämsen multifunkciós hangszórót tervezett, ami elegáns, innovatív és egyszerűen kezelhető. A szenzoroknak köszönhetően mindig változik a hangzása, lehet monó, sztereó és surround. Az eszköz lehet kompakt berendezés vagy akár egy sztereó rendszer része. Amennyiben valaki a feje tetejére állítja a hangszórót, akkor elnémul. A 700 eurós termék kerámián alapul, ez tiszta hangzást biztosít. Április óta kapható az Apple online és márkaboltjaiban. A történet Finnországban tipikusnak nevezhető: egy egykori Nokia-dolgozó kigondol egy ötletet és megvalósítja. Létrejön egy társaság, amihez csatlakoznak a régi kollégái, míg a finanszírozást egy másik volt Nokia-alkalmazott segítségével oldják meg.


Marko Kaasila
Marko Kaasila és a testvére, Juoko közösen alapították meg a Bitbar nevű céget. Juoko korábban részt vett a Symbian programozásában. A testvéreknek eszükbe jutott, hogy gyakori probléma az, amikor valaki kifejleszt egy szép programot, de az nem működik megfelelően egy adott mobilon. A Bitbar nevű szoftver teszteli a mobil alkalmazásokat és azt vizsgálja, hogy miként viselkednek, működnek 300 különböző készüléken. A vállalat központja már nem Londonban, hanem Helsinkiben van. Marko Kaasila szerint itt nagyon egyszerű jól képzett programozókat találni, orosz és észt tehetségek tömegesen költöznek Helsinkibe. A 30 munkatárs közül csak 3 finn, ebből kettő a két alapító.

Finnországban létrehozták a Finnvera nevű állami tulajdonú alapot, ami 125 millió eurót fektetett be az olyan vállalkozásokba, mint a Bitbar. A Finnvera nem csupán odaadja a pénzt és magukra hagyja a vállalkozókat, hanem aktív befektető. Csak olyan társaságoknak adnak támogatást, ahol profitot várnak. A Finnvera vezetője szerint a Nokia minden tehetséget "felszippantott" és "befagyasztott", most viszont kezdődhet a tavasz és minden jó ötlet szabad lehet.

Három hallgató, akiket addig a Nokia támogatott, 2003-ban önállósította magát. Az eredmény: az Angry Birds ma már kétmilliárd letöltésnél tart. Helsinki egyértelműen a mobil játékfejlesztés fellegvára lett. Ma már több mint 200 mobil játékfejlesztő vállalkozás székhelye van a finn fővárosban és tavaly a bevételük elérte a 900 millió eurót. 2011-ben ez az összeg még csupán 165 millió euró volt. A másik nagy trend, ami népszerű Finnországban a mobil egészségügyi alkalmazások és viselhető eszközök piaca. Az egyik a Myontec, ami az izmok állapotáról ad tájékoztatást, míg a másik a Beddit, ami azt mutatja, hogy mennyire volt nyugodt az alvás vagy a pihenő. Ezen a területen 150 finn társaság van jelen.


Jarkko Jämsen

Ilkka Kivimäki 2007-ben eladta a Wicom nevű cégét az SAP konszernnek, majd a kapott pénzzel csatlakozott az Inventure befektetői csoporthoz, ami eddig 75 millió eurót fektetett be különböző vállalatokba. Kivimäki 2009-ben lett a szervezet elnöke, amihez tavaly már 7000-en csatlakoztak. A rendszeresen megszervezett rendezvény a legfontosabb esemény a befektetők és a cégalapítók számára. A Tekes technológiai ügynökség évente félmilliárd eurót oszt szét. A befektetők mégsem örülnek, mert úgy vélik, hogy a kezdő üzletemberek túl egyszerűen jutnak pénzekhez. A Tekes első embere viszont úgy vélte, hogy még mindig túl kevés cég kap segítséget. Ennek oka a finnekben keresendő, mert borzasztóan biztonságra törekednek, szerinte sokkal többet kellene kockáztatniuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!