Berta Sándor

Továbbra is Windows XP-t használ a brit kormány

A szigetországi kabinet úgy döntött, hogy legalább egy évig még biztosan marad a közintézmények számítógépein az elavult operációs rendszer.

Ugyan a Windows XP terméktámogatása április 8-án lejár, még mindig sokan ragaszkodnak hozzá. Ezt a tábort erősíti a brit kormány is, amely több mint 6,5 millió eurót fizet a Microsoftnak azért, hogy továbbra is ellássa biztonsági hibajavításokkal a kormányzati és a közintézményi PC-ken futó Windows XP-ket. Nagy-Britanniában a közigazgatásban lévő számítógépek 85 százalékán található meg jelenleg is az elavult operációs rendszer.

A Crown Commercial Service nevű helyi kormányhivatal kiemelte, hogy a meghosszabbított terméktámogatás egészen 2015. április 14-ig tart majd és egyaránt vonatkozik a Windows XP SP3-ra, az Office 2003 SP3 irodai programcsomagra, valamint az Exchange Server 2003 SP2 szoftverre. A megállapodás csupán egy évre szól és a célja az, hogy így tolhassák ki a Windows 8-ra való átváltás határidejét. A biztonsági javításokat a kormányzati és az iskolai számítógépek mellett a jótékonysági szervezetek PC-i is megkapják.

A Microsoft egyik szóvivője azt mondta, hogy vannak olyan szervezetek, amelyek nem képesek április 8-ig lecserélni a Windows XP-t, ugyanakkor az ilyen jellegű megállapodásokat nem célszerű felhasználni a váltás elodázására. Alsó-Szászország is hasonló projektet indított, a német tartomány szintén egy évvel hosszabbítaná meg a Windows XP üzemidejét. Oliver Gürtler, a Microsoft menedzsere azt nyilatkozta, hogy a terméktámogatás meghosszabbítása olyan sokba kerül, hogy ez a megoldás még a legnagyobb cégeknek sem feltétlen kifizetődő. Egy bizonyos határ fölött viszont már nem számít az érintett PC-k száma, a költségek nagyon erősen függenek az érintett hálózat nagyságától.

Az már tavaly szeptemberben ismertté vált, hogy elvileg lehetőség van arra, hogy valaki 2014. április 8. után is támogatást szerezzen a Windows XP-hez, ezért azonban fizetni kell. Ezt a megoldást elsősorban vállalatok választhatják. A fő feltétel az, hogy az adott társaság tagja legyen a Premier Support nevű támogatási rendszernek, aminek díja eszközönként évi 200 dollár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sir Cryalot #13
  Hackers aren't heroes, they're fraudster scum

  ( http://blogs.telegraph.co.uk/technology/willardfoxton2/100009946/hackers-arent-heroes-theyre-fraudster-scum/ )
 • Linkout #12
  Mi benne a vicces?

  tudom, tudom a rendőr az disznó, meg hülye stb...
  Ezen kívül, ha nem tanul éveket és utána nem dolgozik rendesen, nem lesz rendőr.
 • matrix222 #11
  "- csak az lehet rendőr, aki éveket tanul és az életét teszi rá"
  en ezt az egy sort kihagynam...
  Mondjuk viccnek meg elmegy.
 • Sir Cryalot #10
  ...én ha lehet biztos távolból nézem a "generáció-váltást" :D
 • SanMaster #9
  Linkout..... -> Kncokout! he-he :D
 • kutyak #8
  Halgatyónak annyiban igaza van, hogy az objektumorientáltság egy irgalmatlan nagy idiótaság. Fölöslegesen túlbonyolít mindent.
  Ugyanakkor a DOS meg az XP ideje lejárt, aki ezt nem képes felfogni, az egy begyepesedett, maradi vén f*sz.
 • Skyline #7
  Ezek az XP akcióhősök a legnevetségesebbek, főként hogy win7/8 stabilabb gyorsabb jobb MINDEN tekintetben, de a köpködés megy, meg 5-10 éves hardverek mögül az új rendszerek szidása és a Microsoft ócsárolása amiért egy régesrégen elavult szar rendszert már nem támogatnak.:)
 • Skyline #6
  Xp...Úgykell nekik....
 • Linkout #5
  "Rohadjon meg a mikrofos az összes KÉNYSZER újítgatásával együtt."

  - rohadjon meg, amiért támogatta az XP-t havi előfizu nélkül 13 éven át, és ezután sem áll le a géped működése, csak nem lesz hozzá update (amit biztos letiltottál már régen)

  "Az egyre újabb oprendszerek egyre hatalmasabbak, egyre lassúbbak, és egyre kevesebb hozzáférést engednek a gép tulajdonosának a saját gépéhez."

  - Bizony sok helyet foglalnak a merevlemezen, tele vannak driverekkel az újabb windowsok és még csak össze se szarja magát a win7 úgy, mint egy xp. Nincs hozzáférésed a géphez? Mi az, amihez nem férsz hozzá a win7ben az XPhez képest?

  "A DOS-os világban sok programot írtam, az objektumorientált szarfos elterjedése óta azt se tudom, hogyan kezdjek hozzá egy program megírásához."

  - Te olyan ember lehetsz, mint endre bácsi a számtech tanár, aki 15 éves könyvekből tanít, mert a többi egy fos! :) Építs időgépet és programozz DOSban. Ha az objektumorientáltság szarfos szerinted, akkor örülök, hogy nem írsz egyetlen programot sem.

  "De a HTML oldalak is hasonló változáson mentek át. Régen én is csináltam weblapot (az arachnophiliát használtam). Ma valami okádék weblapgenerátort használnak"

  - nem! Azt, amit meg tudtál írni akkor, most is meg lehet, de nincs rá igény. Mert a web már nem egy weboldal, hanem interaktív felület, amivel nem fogyasztasz, hanem már kommunikálsz is, beküldesz tartalmat. Valóban nagyok a weboldalak, de kérem.... 2014-et írunk. 10 éve még felháborító lett volna egy 10mb-os weboldal. Ma már nem az.

  "Csak az tud programot írni, aki először éveket tanul, és az életét teszi fel rá."

  - csak az lehet rendőr, aki éveket tanul és az életét teszi rá
  - csak az lehet orvos, aki éveket tanul és az életét teszi rá
  - csak az lehet jó szakember, aki éveket tanul és az életét teszi a szakmájára

  Ha az fáj, hogy nem vagy képes hobbi programokat írni a mai kornak megfelelően, akkor az is fájhat, hogy képtelen vagy egy kisebb vakbélműtétet végrehajtani, hiszen nem kell ahhoz szívsebésznek lenni... :)
 • mantequilla #4
  "Nagy-Britanniában a közigazgatásban lévő számítógépek 85 százalékán található meg jelenleg is az elavult operációs rendszer"

  mihez képest elavult?