MTI

Egyre inkább áttérünk az elektronikus fizetésre

A Magyar Nemzeti Bank által publikált, 2013 második félévére és negyedik negyedévére vonatkozó pénzforgalmi statisztikák alapján megállapítható, hogy az elektronikus fizetési módok használata tovább emelkedett, a készpénzfelvételi tranzakciók forgalma pedig csökkent az elmúlt év második felében. Ezek alapján nem látható jelentős változás a hazai pénzforgalom szerkezetében. Az elektronikus fizetési tranzakciók lebonyolításához szükséges fizetési számlák száma az elmúlt évek lassú növekedése után 2013-ban kismértékben csökkent, a kártyás fizetéseket elfogadó infrastruktúra fejlődése azonban tovább folytatódott.

Az MNB közleménye szerint az elmúlt évek folyamatos emelkedése után 2013-ban kismértékben, 1,4 százalékkal 10,6 millióra csökkent a pénzforgalmi szolgáltatók által vezetett fizetési számlák száma. A csökkenés elsősorban a természetes személyek számláit érintette, ezek száma közel 150 ezer darabbal lett alacsonyabb 2012 végéhez képest, a gazdálkodó és egyéb szervezetek számláinak száma azonban nem változott lényegesen. Típus szerinti megbontásban a deviza számlák száma csökkent nagyobb mértékben, 3,7 százalékkal. Emellett az interneten elérhető számlák aránya a korábbiaknál lassabb ütemben emelkedett tovább, így 2013 végén meghaladta a 74 százalékot.

A hazai kibocsátású fizetési kártyák száma nem változott lényegesen 2013 első félévéhez képest, azonban míg a betéti kártyák száma 1,4 százalékkal lett alacsonyabb, a hitelkártyák száma mintegy 90 ezer darabbal, 7,1 százalékkal nőtt. Az érintés nélküli fizetési funkcióval rendelkező kártyák gyors növekedése tovább folytatódott, ezek száma 2013 végén megközelítette az 1,8 milliót, így az összes kártya közel egyötöde rendelkezik már ezzel a funkcióval. A fizetésikártya-elfogadó hálózat fejlődése tovább folytatódott, az elmúlt év végén már 74 ezer elfogadóhelyen, több mint 90 ezer kártyaelfogadó terminál volt elérhető.

A terminálok száma 4,6 százalékkal emelkedett fél év alatt, 36 százalékuk pedig már alkalmas az érintés nélküli fizetési tranzakciók lebonyolítására is. A hazai pénzforgalmi szolgáltatókkal szerződött internetes elfogadóhelyek száma 12,4 százalékkal 4528 darabra emelkedett. A bankjegykiadó automaták száma 2013 második felében mindössze öt darabbal, 4830 darabra csökkent.

2013 második felében az előző év azonos időszakához képest 5,8 százalékkal több, 123 millió darab átutalást bonyolítottak le a pénzforgalmi szolgáltatók ügyfelei, 15,2 százalékkal magasabb összértékben. Ennek megfelelően a tranzakciók átlagértéke közel 164 ezer forinttal emelkedett egy év alatt. A deviza átutalások száma hasonló ütemben emelkedett, összértékük azonban 15,4 százalékkal csökkent 2012 második félévéhez képest. A csoportos átutalások és a csoportos beszedések száma egyaránt kismértékben változott, míg azonban az előbbi száma a korábbi időszakok növekedése után kismértékben, 1,4 százalékkal csökkent, addig a rendszeres fizetésekre használt csoportos beszedések száma tovább emelkedett 1,3 százalékkal.

A 2013 második felében fizetési kártyákkal lebonyolított 166 millió darab vásárlás 16,2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A tranzakciók összértéke 16,3 százalékkal 1264 milliárd forintra emelkedett, a vásárlási forgalom bővülése így meghaladta a korábbi időszakok növekedési ütemét. Ezen belül a távollévők között - elsősorban interneten keresztül - lebonyolított kártyás tranzakciók száma továbbra is az összforgalomnál nagyobb mértékben emelkedett, így a 2013 második félévében megvalósított 10,8 millió vásárlás 35,3 százalékkal haladta meg 2012. azonos időszakának forgalmát. Miközben a belföldi tranzakciók aránya az összes kártyás vásárláson belül 89,4 százalékra csökkent az elmúlt félévben, a távollévők közötti kártyás vásárlások esetén 57,8 százalékra emelkedett ez az arány.

A pénzforgalmi szolgáltatók pénztáraiban lebonyolított készpénzfelvételek számának és értékének csökkenése tovább folytatódott 2013 második felében is, ám a csökkenés üteme mindkét esetben elmaradt a korábbi időszakokban tapasztalttól. A készpénzfelvételek száma 9,9 százalékkal 6,2 millió darabra csökkent 2012 második féléve óta. A készpénz befizetési forgalom csökkenési üteme szintén lassult az elmúlt félévben, a 14,9 millió tranzakció 3,6 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, a tranzakciók összértéke pedig mindössze 0,2 százalékkal alacsonyabb.

A fizetési kártyával lebonyolított készpénzfelvételek száma a korábbiaknál nagyobb mértékben, 8,1 százalékkal csökkent. Az 58,5 millió darab tranzakció összértéke 3210 milliárd forint volt, ez tehát 2,9 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi időszakhoz képest. A kártyás készpénzfelvételek átlagértéke közel hatezer forinttal lett magasabb 2013 második félévében, így megközelíti az 55 ezer forintot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!