Napi Online

Az Intel és az IBM is gyengélkedik

Gyengén indul a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon a technológia szektor számára, tegnap a piacok zárása után az Intel és az IBM is kiábrándító számokat közölt. A cégek árfolyama több mint 3 százalékkal kerültek lejjebb a zárás utáni kereskedésben.

Kiábrándították a befektetőket a zárás utáni gyorsjelentések, az Intel és az IBM számait is csalódással fogadták a befektetők. A globális gazdasági lassulás hatásait érzi mind a két cég. Az IBM attól szenved, hogy a bizonytalan környezet közepette a vállalatok visszafogják technológiai költekezésüket. Az Intel esetén emellett az is szerepet játszik, hogy a lakossági fogyasztók a mobil készülékekre váltanak, a mobil chipek piacán pedig nincs nagy kitettsége a vállalatnak.

Főként a bevételek alakulása miatt aggódnak a befektetők mind a két cégnél, ami jobban tükrözi a gazdasági folyamatokat, hiszen kevésbé könnyen kozmetikázható, mint az egy részvényre jutó eredmény alakulása. A technológiai óriások gyorsjelentése pedig intő jel az egész gazdaság teljesítményére nézve. A szektort prociklikusnak tekintik az elemzők, vagyis a gazdasági folyamatokat előrejelzőnek, így indikátorként tekintenek az iparág nagy szereplőinek eredményeire.

Az Intel a bevételek és a profit szintjén is csökkenést könyvelt el a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva. A chipgyártó bevételei 13,46 milliárd dollárt tettek ki, ami nem tudta jelentősen felülteljesíteni a várakozásokat, az elemzők 13,2 milliárd dollárra számítottak. A vállalat nettó eredménye több mint 10 százalékkal esett, az elemzők azonban nagyobb csökkenésre számítottak. Egy részvényre jutó eredménye 0,6 dollár lett szemben a 0,5 dolláros elemzői konszenzussal.

A menedzsment a folyó negyedévre az elemzői várakozásoknak megközelítőleg megfelelő bevételt jósol: 13,6 milliárd dolláros bevételt vár (+/- 500 millió dollár), miközben a piaci várakozás 13,7 milliárd dollár. Az Intel vezérigazgatója, Paul Otellini nem számít a gazdasági környezet javulására, és közölte, hogy a gyenge kereslet miatt a vállalat kénytelen visszafogni termelését is.

A személyi számítógép chipek bevételei 8 százalékkal csökkentek a harmadik negyedévben év/év alapon, míg az adatközpont üzletág, amely például a szerverek számára készít chipeket, 6 százalékos növekedést könyvelhetett el. Negyedév/negyedév alapon azonban már ebben a szegmensben is csökkentek az értékesítések (5 százalékkal), ami azt jelzi az Evercore Partners elemzője szerint, hogy a vállalatok költekezése lassul, racionalizálják az év végi költekezéseiket.

A Wedbush szakértője szerint az Intel negyedik negyedévre megfogalmazott kilátásai túlságosan optimisták a PC-piacon látható trendek fényében, ahogy a harmadik negyedéves prognózisok is azok voltak. Emiatt pedig könnyen lehet, hogy a vállalat három hónap múlva ismét csalódást okoz.

A gyorsjelentést megelőzően a kereskedés során még 2 százalék feletti emelkedést mutatott az Intel árfolyama részben a kedvező piaci hangulatnak, részben pedig annak köszönhetően, hogy olyan spekulációk keltek áltere, miszerint elképzelhető, hogy az Apple beszállítója lesz a cég. Az Apple és a Samsung között ugyanis a szabadalmi perek miatt elmérgesedett a viszony, pedig a dél-koreai cég az iPhone és az iPad nagy beszállítójának számít. A gyorsjelentésre reagálva ugyanakkor több mint 3 százalékot esett az árfolyam a zárás utáni kereskedésben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!