Berta Sándor

1000 dollár nyereség után 50 cent adót fizet az Apple

Sajtóértesülés alapján a kaliforniai társaság az elmúlt tíz évben összesen 8,9 milliárd ausztrál dollár adózatlan nyereséget mentett ki Ausztráliából Írországba.

Az információkat a Fairfax Media ausztrál médiacég szerezte meg az Apple Sales International ír vállalat könyvelési dokumentumaiból. Tavaly az amerikai konszern Ausztráliában a saját adatai szerint 88,5 millió ausztrál dolláros adózatlan nyereségre tett szert, előtte azonban a vállalat becslései alapján kétmilliárd ausztrál dollárt utalt át Szingapúrból Írországba. Az Apple még 2009-ben kötött titkos adómegállapodást az európai uniós tagországgal.

Az elmúlt öt esztendőben az Apple Sales International több mint 100 milliárd dolláros profitról számolt be. A The Australian Financial Review cikke szerint az Apple minden 1000 dollár nyereség után csupán kevesebb, mint 50 cent adót fizetett. Nick Xenophon független ausztrál szenátor felszólította a helyi kormányt, hogy intézkedjen. "Amennyiben adófizetésről van szó, akkor úgy tűnik, hogy ez az alma velejéig romlott. Amennyiben ez igaz, akkor ez botrány" - jelentette ki a politikus.

2012 novemberében vált ismertté, hogy alig fizet adót a külföldi bevételei után az Apple. A vállalat az USA-n kívül szerzett 36,8 milliárd dolláros nyeresége után mindössze 1,9 százalék adót fizetett. Tavaly októberre kiderült, hogy az Amerikai Egyesült Államok Tőzsdefelügyelete (SEC) vizsgálata szerint a társaság nem sértette meg a jelenleg hatályos amerikai adózási jogszabályokat, ennek ellenére a cég ellen adócsalás miatt nyomozást rendeltek el Olaszországban. A gyakorlat miatt korábban támadták az Amazont és a Google-t is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #6
    A Samsung pont fizeti az adokat, csak eppen otthon. Joreszt abbol tartjak fent es epitik Del Koreat. Az Apple-nek nincs olyan orszaga amit tamogatni akar, ezert megtartjak a penzt. Igy lesz jo nagy profitjuk es sok keszpenz tartalekuk. A masik oldalon a Samsung mogott meg ott all a kormany is, mivel letkerdes szamukra, hogy a ceg megmaradjon. Egyebkent a japan cegek is ezt tettek a multban, ezert is tamogatja most oket anyagilag a mindenkori japan kormany. Az Apple nemzetkozi, de a Google is az, bar ok adnak arra, hogy az adokon megsporolt penzt nonprofit project-ekbe fektessek, hogy az emberek tamogassak oket, ha kell az aktualis kormannyal szemben is. Szinte minden cegnel mas a filozofia, az ertekrend, stb. Persze ha tisztesseges lenne minden nemzetkozi ceg, akkor egyreszt nem lenne ekkora vagyonuk, masreszt nem lennenek kepesek a nemzetallamok fole emelkedni, szoval az egesz globalizmus nem mukodne. Meg Kinaban is ezert nezik el az adocsalast egy bizonyos szintig. Anglia meg oda jutott, hogy a Londonban osszegyult tozsdei es banki csalok nelkul mar nem is letezne brit gazdasag, mert iparuk es mezogazdasaguk mar reg nincs.
  • BrockSamson #5
    Samsung is ugyanezt csinalja, viszont nem allitja be magat az emberiseg megmentojenek, akinek a penz nem szamit, csak az a celja hogy a vilag egy jobb hely legyen. :D
  • prybaby #4
    Azt gyanitom a konkurens Samsungnal se kulonb a helyzet
  • barret #3
    Úr isten! Hogy képesek ezt kiköhögni???
    Csoda hogy nem mennek csődbe...
  • goldmember #2
    a leggazdagabbak a leggecibbek
  • who am I 7 #1
    ugye...a kapzsiság és a telhetetlenség.