SG.hu

Az ukrán eseményektől hangos a net

Ukrajnában, a politikai események eredményeként az online forgalom növekedése volt megfigyelhető a Facebookon, a Twitteren, a híroldalakon és a kereskedelmi TV állomásokon. A helyi szereplők, azaz a VKontakte, Odnoklassniki és az állami televízió állomások weboldalai lemaradtak mögöttük - Ezt mutatja a legfrissebb Gemius elemzés.

A 2013. novemberi kutatásban Ukrajna egyike volt azoknak az országoknak, ahol a Facebook nem élvezett különösebben nagy népszerűséget. Akkor, 10 internetező közül mindössze 3 kereste fel a Facebook.com oldalát (28,5 százalék). Ebben a tekintetben Ukrajna csak Fehéroroszországot előzte meg, ahol ez az arány még a 20 százalékot sem érte el (19 százalék). 2013. november 21. éjszakáján láthattuk először a tiltakozást a kijevi Maidan térről. A közösségi média hatására a tüntetések sorozatának híre szinte minden ukránhoz eljutott. Hogyan befolyásolta a politikai zavargás az online forgalom alakulását?

"Mivel a klasszikus médiumok állami irányítás alatt voltak, így a tüntetők legfőbb egymás közti, és a külvilág felé irányuló információs forrásai a közösségi médiumok lettek, hasonlóan az arab tavasz történéseihez. Emellett a Facebook Ukrajnában azzal vált kulcsfontosságú kommunikációs csatornává, hogy ezen keresztül próbálták és tudták a tüntetők maguk mellé állítani Európa közvéleményét: klasszikus megnyilvánulása ennek a tüntetések utolsó napjaiban a közösségi médiumok segítségével elterjedt, a téren tüntető ukrán lányról készült video, ami 3 hét alatt több, mint 7,5 milliós megtekintést produkált." - nyilatkozta a történtekkel kapcsolatban Herczeg Attila, közösségi média szakértő.

2013. októberében a kutatás kimutatta, hogy a Facebook.com oldalra az ukrán internet-felhasználóknak csupán 29 százaléka lépett be, ami majdnem fele a VK.com látogatottságának (61 százalék). Azonban 2014. januárjában már 32 százaléknál járt. A Twitter is igen népszerűvé vált. 2014 januárjában a mikroblog szolgáltatást már az internetezők több mint 13 százaléka használta. A tiltakozások előtt, 2013. októberében az ukrán online felhasználóknak csupán 10 százaléka mutatott érdeklődést a Twitter iránt.

Míg a nagy nemzetközi szolgáltatások népszerűsége egyre nőtt, addig a Vkontakte, a legnagyobb social network Ukrajnában valójában háttérbe szorult (2013. év végéhez képest). Tavaly októberben, tehát mielőtt a tiltakozás kezdődött, VK.com látogatottsága több mint 61 százaléka volt, decemberben az internetezők valamivel kevesebb mint 58 százaléka kereste fel az oldalt. Hamarosan visszaült a nyeregbe és a januári események után végül még nőtt is a látogatottsága, egészen 62 százalékra. Az odnoklassniki.ua népszerűségére sem változott az Euromaidan események hatására.

Az internetezők napi aktivitásának elemzése novemberben, decemberben és januárban is azt mutatta, hogy az események hatására a felhasználók egyre több időt töltöttek a közösségi oldalakon. Ez különösen jól látható a Twitter esetében (39 perc 2013. októberben vs 1 óra 26 perc 2014. januárjában). Ugyanez vonatkozik az online hírszolgáltatásra is. 2014 januárjában, a hírportálok látogatottsága közel 51 százalék volt, ami majdnem 5 százalékponttal több, mint a tüntetések kirobbanása előtt (46 százalék). A friss online hírek nyomon követése szinte pontosan kétszer annyi inernetezéssel töltött időt eredményezett (3 óra 3 perc), az októberi mérésekhez képest (1 óra 31 perc) ezeken a weboldalakon.

A zavargások alatt az ukrán online TV állomások is a semmiből alakultak ki hiretelen. Míg tavaly október és novemberben az ilyen típusú szolgáltatások népszerűsége meglehetősen alacsony volt, addig decemberben már az összes internetező mintegy 10 százaléka kereste fel a vezető oldalakat. 2014. januárra az eredmény tovább nőtt, 15 százalékra. Ugyanebben az időszakban az állami TV weboldalainak forgalma csökkent. Míg 2013. októberben az internetezők közel 14 százaléka volt kíváncsi rájuk, a következő év januárjában már csak kevesebb mint 12 százalék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!