SG.hu

Felgyorsult az IP-alapú hangcsatornák számának növekedése

Januárban a hagyományos telefonvonalon szélessávú xDSL-internetszolgáltatásra előfizetők száma 775 ezer volt. A gyorsjelentésben szereplő legnagyobb kábelszolgáltatók internet előfizetései januárban 962 ezerre nőttek.

Az FTTx, vagyis - az épületig, lakásig, irodáig kiépített - optikai szálon nyújtott internet szolgáltatás esetében 359 ezer előfizetés volt a hónap végén. 2013 januárjában az adatszolgáltatók vezetékes szélessávú internet-előfizetéseinek becsült száma a teljes piacra vonatkozóan 2,314 millió volt. A szélessávú internet-hozzáférés esetében, a teljes (becsült) piacra vonatkozóan - valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve - a Telekom a piacvezető, piaci részesedése 35,7 százalék, második helyen a UPC, részesedése 21,9 százalék, a harmadik a sorban a Digi 14 százalékos részesedéssel, negyedik helyen áll az Invitel 9,4 százalékkal. Ezen kívül több száz kisebb szolgáltató szolgáltat a piacon, amelyek piaci részesedése összesen 19 százalékot tesz ki.


A teljes hangcsatornaszámon belül - a beérkezett adatok alapján - a hagyományos vezetékestelefon-vonalak száma a hónapban 1,666 millió (az előző hónapban 1,751 millió), a kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 709 ezer (az előző hónapban 700 ezer), míg az IP-alapú hangcsatornák száma 607 ezerre nőtt az előző havi 527 ezerről. A teljes piacra vonatkozó hangcsatornák becsült értéke 3,042 millió volt 2014. január végén. A vezetékes hangszolgáltatások esetében, a teljes (becsült) piacot alapul véve legnagyobb piaci részesedése a Telekomnak van, ez 56,6 százalékot jelent. Második helyen UPC áll 14,5 százalékkal, harmadik az Invitel 12,9 százalékkal, majd a Digi 9,6 százalékkal következik a sorban. A piac fennmaradó részén több tucat kis szolgáltató osztozik.


Januárban a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 29,73 darab, a háztartások vezetékestelefon-ellátottsága pedig 63,71 százalék volt. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 283 millió, IP-alapon pedig 155 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 148,4 perc volt. A 2014. januári adatok szerint az előfizetők a szolgáltatóváltást megkönnyítő számhordozhatóság keretében összesen 701 ezer számot hordoztak. Az NMHH gyorsjelentése a három inkumbens szolgáltató, valamint a vezető alternatív szolgáltatók (jellemzően a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok) önkéntes adatközlésére épül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!