Gyurkity Péter

Boeing: jön az önmagát törlő okostelefon

A Boeing is a biztonságot helyezi előtérbe saját készülékén, mégpedig az adatok automatikus törlésével.

Az elmúlt hetekben olvashattunk a Blackphone elnevezésű okostelefonról, amely a függetlenséget és a biztonságot helyezi előtérbe, az Android alapjaira építve. Most a Boeing dob piacra egy hasonló megoldást, azt azonban kifejezetten a kormányzati ügynökségeknek és kémeknek szánja.

Az egyszerűen csak Black névre keresztelt fejlesztés érdekessége, hogy bármilyen fizikai jellegű, káros szándékúnak ítélt behatás esetén automatikus módon törli a rajta tárolt adatokat, megelőzve ezzel azok eltulajdonítását. A külső borítás felnyitását emiatt megnehezítik, azt epoxi gyantával és biztonságos csavarokkal zárják le, a külső behatás érzékelésekor pedig a telefon azonnal törli az összes személyes, érzékeny adatot.


A szoftver ezúttal is az Android alapjaira épül, ehhez titkosítás, biztonságos tároló, moduláris felépítés, valamint a Secure Boot funkció társul. Arról nem szól a fáma, hogy eddig mennyi megrendelés érkezett be a céghez, ám a Boeing már jelezte, hogy a megoldást nem átlagos felhasználóknak szánják, abból elsősorban a különböző kormányzati ügynökségek és a titkosszolgálatok munkatársai részesülnek majd, akik gyakran kénytelenek kezelni fontos, bizalmas információkat. Ennek megfelelően az árat sem ismerjük, mindössze azt tudni, hogy a készülékek használóival titoktartási kötelezettséget íratnak alá - ez persze nem garancia a vesztegetések megelőzésére.

A problémák megelőzése érdekében a hardveres összetételt sem árulják el, így az egyes komponensek típusát is homály fedi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vol Jin #4
    Aha, csak az amerikai cégekre vonatkoznak bizonyos törvényi előírások. Egy amerikai banknak kötelessége a teljes utalási forgalmának adatait napi szinten továbbítani Amerikába. Egy ilyen cégnek meg a mesterkódokat átadni a megfelelő hivataloknak.
  • liberty2 #3
    Azért ez nem olyan egyszerű. Amerikában vannak a legbiztonságosabb cégek, de a legjobb kódtörők is. Szóval annyi előnyük van, hogy ők mindenre találnak embert, ha kell. Mondjuk ember van nálunk is, csak háttérintézmény nem akkora. :)
  • Vol Jin #2
    +1
  • Tetsuo #1
    Az adatbiztonság és amerikai cég együtt, oximoron. :-)