Berta Sándor

Európában először adtak el több táblát, mint notebookot

A tavalyi esztendő utolsó negyedévében megtörtént az, ami korábban soha: az értékesítési adatok alapján a táblagépek megelőzték a laptopokat.

Két héttel ezelőtt Zal Bilimoria, az Andreessen Horowitz kockázatitőke-társaság egyik partnere közölte: hamarosan véget érhet a tabletek aranykora, s mindez csupán négy évvel azután következik be, hogy Steve Jobs bemutatta az első iPad készüléket. Szerinte a tábla PC-kkel az a probléma, hogy nem eléggé hordozhatók és ráadásul nem is túl sokoldalúak: ugyan kiegészíthetők billentyűzettel, de ettől még egyik sem válik notebookká, vagyis igazán egyik kategóriába sem illeszthetők be.

A Context piackutató cég adatai ellentmondanak az előrejelzésnek, ugyanis a tavalyi esztendő utolsó negyedévében Európában összesen 4,5 millió darab táblát adtak el a disztribútorok, ez pedig új rekordnak számít. 2013 utolsó három hónapjában a legnagyobb kereslet a táblagépek iránt Nagy-Britanniában volt, így nem csoda, hogy itt értékesítették a készülékek egyharmadát. A második legnagyobb piacnak Németország számít, ahol 950 000 modellt adtak el.

A legnépszerűbb operációs rendszer továbbra is Android, aminek a piaci részesedése 82,2 százalékkal nőtt. A tavaly október és december között vásárolt tabletek 69,8 százalékán fut Android. A második legnépszerűbb operációs rendszer az iOS 28,9 százalékkal, aminek a piaci részesedése 2,7 százalékkal növekedett. A Microsoft viszont nem igazán könyvelhetett el előrelépést. A Context adatai alapján a Windows 8 piaci részesedése 2013 utolsó negyedévében 0,9 százalék volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • nextman #5
  En?
  Munkahelyen vagyok, angol billentyuzetem van, es nincsenek ekezeteim, de engem cseppet sem zavar:)
 • Pharaoh #4
  Nincs semmi gond a szàmokkal.
 • Vol Jin #3
  "A legnépszerűbb operációs rendszer továbbra is Android, aminek a piaci részesedése 82,2 százalékkal nőtt. A tavaly október és december között vásárolt tabletek 69,8 százalékán fut Android. A második legnépszerűbb operációs rendszer az iOS 28,9 százalékkal, aminek a piaci részesedése 2,7 százalékkal növekedett."

  Van a szerkesztőségben olyan személy, aki leérettségizett matematikából?
  Beszéljétek meg vele, hogy mi a probléma a cikkben!
 • Tinman #2
  Kezdetnek jó lenne, ha ékezetekkel írnál róla, hitelesebb lenne a költői kérdésed.
 • nextman #1
  Hurra?

  Vajon meg most is azt gondoljak nemelyek, hogy a tablagepekre senkinek semmi szuksege, ezert el fognak tunni?