Berta Sándor

A gyerekek világában már meghatározó a technika

A mai kisgyerekek előbb tanulják meg kezelni a különböző készülékeket, mint a cipőjüket bekötni.

Az AVG számítástechnikai biztonsági cég Franciaországban, Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Németországban, Ausztráliában, Csehországban, Brazíliában, Kanadában, Új-Zélandon és az Amerikai Egyesült Államokban összesen 6017 édesanyát kérdezett meg gyermeke szokásairól. Kiderült, hogy már a 3-5 éves korosztály tagjai is meglehetősen felkészültnek számítanak az IT-eszközök kapcsán. A számítógépes játékokkal 66 százalékuk játszik, míg okostelefont a 47 százalékuk használ. Ezzel szemben cipőt kötni csak a 14, míg segítség nélkül úszni csupán a 23 százalékuk tud.

28 százalékuk nyitja meg önállóan a böngészőt, de csak 26 százalékuk tud reggelit készíteni magának. 38 százalékuk tudja leírni a saját nevét és 58 százalékuk kerékpározik. A gyerekek több mint 60 százaléka több mint két órán át, 7 százalékuk pedig 10 óránál is többet internetezik. Az utóbbi arány az Amerikai Egyesült Államokban 12, Brazíliában 16 százalék. Az AVG rámutatott, hogy az első alkalommal való kerékpározás vagy az úszógumik nélküli úszás, mint a gyerekek fejlődésében fontos momentumok, egyre inkább háttérbe szorulnak és helyettük a digitális képességek kerülnek előtérbe. Ezen aligha lehet csodálkozni, hiszen a háztartások 59 százalékában három vagy több hálózatba kötött termék van.

Dr. Chris Brauer, a Londoni Egyetem munkatársa úgy vélte: ez a kutatás is tökéletesen rávilágított arra, hogy a digitális készülékek használata mennyire a mindennapok részévé vált. A szülőknek - bármennyire nem is tetszik nekik - fel kell készíteniük a csemetéiket a digitális technológiák produktív használatára. Négy évvel ezelőtt még csak a 3-5 évesek 38 százaléka tudott elindítani egy okostelefon- vagy táblaalkalmazást, most ez az arány 57 százalék. A 6-9 évesek 89 százaléka szörföl a világhálón és 46 százalékuk használ valamilyen virtuális világot (Webkinz, Club Penguin), 16 százalékuk pedig rendszeresen látogatja a Facebookot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ZsL #3
    Bízzunk abban, hogy amit említettetek, az egy átmeneti időszak jelensége. Unokáink okosabbak lesznek, mert levonják a tanulságot gyermekeink elbutulásából.
  • Blgzsolt #2
    Én régebben naívan azt hittem, hogy a magasabb internetellátottság miatt az emberek okosabbak lesznek és emiatt egy boldogabb világ fog eljönni. Érdekes, hogy most úgy látom, pont ellentétes hatást vált ki. Minnél többet van valaki az interneten, annál butább. Tele van a feje celebekkel kapxcsolatos adatokkal, már nem hiszi el a holdraszállást, sőt más tudományos eredményeket is megkérdőjelez. Pedig ott a kezében az eszköz, hogy bárminek utánajárjon, bármi, amiben kételkedik, ott kiderítse az igazságot. Lehetősége van tartalmat létrehozni, tanulni, művelődni, szórakozni...
    Erre mi van? A régi legendák jobban megerősödtek, mint korábban. Már nem divat olvasni, egy egy oldalas cikk már túl hosszú, olvasási, sőt szövegértési problémák vannak...
    De akkor mi a fenét csinálnak az emberek 5-10 órán át az interneten? Közösségi oldalakon beszélget? Ugyan... Szerintem nem volt még ennyi magányos és egyedülálló ember a történelem során, mint manapság. Dél-Koreában pl a fiatalok 30 %-a egyedülálló és nem is akar ezen változtatni!
  • Archenemy #1
    "A 6-9 évesek 89 százaléka szörföl a világhálón "

    Ez egyben magyarázatot ad az sg.hu hozzászólásainak színvonalára is!444! XDXDXDXD