Gyurkity Péter

A Nokia X lesz a cég androidos okostelefonja

A telefonos részlegét eladni készülő gyártó Nokia X néven dobhatja piacra androidos megoldását.

Már hónapokkal ezelőtt felbukkant a világhálón az értesülés, miszerint a Nokia kidolgozta saját, Android alatt futó készülékét, ez pedig akár a szélesebb tömegek számára is elérhetővé válhat, már amennyiben erre a részleg eladása előtt sort tudnak keríteni. Immár az okostelefon hivatalos nevét is tudjuk.

A saját forrásra hivatkozó @evleaks szokás szerint saját Twitter-oldalán hozta nyilvánosságra a legújabb információmorzsát, miszerint az eddig kizárólag Normandy kódnéven futó készülék a megjelenés pillanatában a Nokia X néven indulhat majd hódító útjára. Az már más kérdés, hogy erre valóban sor kerül-e, tekintettel arra, hogy a Devices & Services üzletágat várhatóan még az első negyedév előtt a Microsoft vásárolja fel, pontosabban addigra zárják le a tavaly év végén bejelentett tranzakciót, az új tulajdonos pedig nyilván nem repes az örömtől a hír hallatán, hiszen ők saját platformjukra koncentrálnának, amely eddig sem igazán bizonyult versenyképesnek az Android túlsúlya mellett.

Az már korábban napvilágot látott, hogy a Nokia saját felületével egészítette ki a Google mobil operációs rendszerét, amely több szempontból a Windows Phone platformra hajaz, kinézetében legalábbis mindenképpen arra emlékeztet. Képeket is láthattunk már a készülékről, ám hivatalos információ még nem jelent meg, a gyártó - érthető módon - mélyen hallgat a témáról.

Azt viszont jelezték, hogy február 24-én, a Mobile World Conference alatt, sajtótájékoztatóra kerül majd sor, nyilván itt jelentik be, hogy milyen utolsó saját fejlesztéseket dobnak piacra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #10
    meg lehet custom romot felrakni tiszta androiddal, csak az meg garivesztést okoz...
  • sanyicks #9
    nem kell 3-4x erősebb telefon, max akkor ha user errornak köszönhetően tele raktad vírussal, és egy csomó folyamatosan futó programmal.
    Max akkor reagál lassabban normál esetben, ha telepít közben, de hát sajnos a mobilokba kerülő flash memóriák (kártya és beépített is) 15 mbyte/sec körüli írás olvasási tempóra képesek, ami a töredéke még egy HDD-nek is, így ha több folyamat ír és olvas akkor gyorsan elfogy a sávszélesség.
    Nekem a vicc hardverű 1 magos telefon sem lassul telepítésen kívül...
    Persze a fisi fosi samsung, htc, lg gagyiknál más a helyzet, mert bár a hw jó szokott lenni, de a gagyi biztonsági résekkel, és memória leakekkel teli tákolt gányolt gyártói felületekkel szétcseszik a rendszert.
    Ha gyors android kell, lehet kínai cuccot venni (mert ők nem csinálnak saját felületet), vagy gugli gyármányút, amin meg gyári android van...
  • zola2000 #8
    Mi és hol? Ha felrakod az ingyenes játékot, akkor persze hogy ez a legkevesebb ár érte.
  • MuldR #7
    Szerintem ez a customizalt android inkabb az S40 levaltasara lenne, mintsem a WP konkurenciaja.
  • CairoJack #6
    " Itt ki is merült, lassabb, gépigényesebb, tömve vírussal mostanra" - szerintem ennél sokkal rosszabb, hogy tömve reklámmal...
  • Skyline #5
    Igazából abban a pillanatban hogy érdemben feltörik a wp8-ast részemről mehet az andorid a francba...
    Amennyire szerettem annó pont annyira vetem most meg...
    Milyen már hogy 3-4szer erősebb telefon kell android változatban ahhoz hogy makulátlan multitasking élményt, lassulásmentességet (bár még ez sem elmondható az androidnál progik telepítése után) kapjak??...
    Az egyedüli előnye hogy szinte teljesen nyitott. Ennyi,pont. Itt ki is merült, lassabb, gépigényesebb, tömve vírussal mostanra, a googleplay kezd használhatatlanná válni mert szűrés szinte nulla...Pár program futtatása telepítése és a 4magos szupertelefon rosszabbul muzsikál és akadozik mint a franc egy szaros több éves hardverekből felépülő 2magos WP8-as....Feldughatják...
  • fecg21 #4
    DrFantastikus

    Jó kérdés....egyáltalán mire a boltok polcaira kerül a teló, gyanítom hogy egy elavult hardver lesz benne-ami nem fogja vonzani a vásárlókat. Plusz emellé jön majd a nulla terméktámogatás, talán esetleg az xda-n összeütnek majd hozzá néhány rom-ot. Talán néhány Nokia fan megveszi majd csak úgy alapon, de hogy nem lesz ezért a telóért semmilyen roham vagy hisztéria az biztos. A Nokiát meg vagy a Meizu-nak vagy a Xiaomi-nak kellett volna átvennie, a minőség ezeknél a gyártóknál nagyon is rendben van.
  • DrFantastikus #3
    kell valakinek az a tella ? ? ?
  • qrd0xQSt2rdvnu #2
    Biztos, hogy valamivel kísérleteznek a háttérben, mert ha meghiúsul a ms általi megvásárlás, akkor ez lesz az utolsó esélyük.
  • CairoJack #1
    Ha tényleg megjelenik (nem hiszek benne) és tényleg egy teljesen zárt ökoszisztéma lesz, akkor egyfelől igazából nem is "androidos" Nokia lesz, csak egy andoidra épülő. Nagy különbség. És ha zárt lesz, akkor megvenni sem érdemes, mert nem hiszem, hogy az MS akár egy szalmaszálat keresztbe tenne a platform ha nem is fejlesztéséért, de legalábbis támogatásáért. Magyarán ha meg is jeleni, kb. az induló állapota lesz a végső állapota is, nagyjából nulla terméktámogatás várható. (Ha csak nem akar az MS is belevágni az Androidba, de erre szintén nulla az esély, önsorsrontás lenne.)