MTI

Kész a 450 MHz-es frekvenciasáv szabad részeire kiírt pályázat

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közzétette a 450 megahertzes frekvenciasáv szabad részeire kiírt pályázatának dokumentumait - közölte az NMHH.

A pályázatra 2014. január 15-én várja a jelentkezéseket az NMHH Hivatala. A 450 MHz-es frekvenciasávban 10 évre jogosultságot elnyerő pályázó kötelezettsége elsősorban a digitális közszolgáltatások fejlesztése lesz. A frekvencia segítségével hatékonyabbá tehető az elektronikus útdíj fizetési rendszer működtetése, a járási hivatalok és kistelepülési kormányablakok pedig bekapcsolhatóak lesznek az országos digitális vérkeringésbe. A frekvenciasávon folytatott adatátvitel támogathatja az elektronikus házi őrizeti rendszer megerősítését, hatékonyabbá teheti a készenléti és segélyszolgálatok kommunikációját, és olyan sokakat érintő szolgáltatások fejlesztéséhez járulhat hozzá, mint az anyakönyvi rendszer, a távfelügyelet vagy a városi közlekedési tájékoztató rendszerek.

Ezen túl a frekvenciasáv kiválóan alkalmazható az intelligens mérési rendszerek (smart metering), illetve a gépek közötti (Machine-to-Machine/M2M) kommunikációs kapcsolatok kiépítéséhez. A közlemény szerint a pályázati anyag véglegesítése előtt a hatóság konzultált az érdekelt piaci szereplőkkel, véleményüket, illetve javaslataikat beépítette a kiírásba. A szolgáltatók javaslatai rámutattak arra, hogy a szabályozói és piaci oldal egyaránt a digitális gazdaság és a digitális közszolgáltatások fejlesztésében érdekelt. A hatóság október 28-án tette közzé a pályázat tervezetét, abban és a végleges dokumentumban is az szerepel, hogy a szabad frekvenciablokk pályázati díja 150 millió forint. A nyertes pályázó az első négy évben évi 132 millió, az ötödik évtől pedig 265 millió forint frekvenciadíjat fizet be az államkasszába.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!