Gyurkity Péter

10 százalék felett a Windows Phone Európában

A friss adatok szerint a Microsoft mobil platformja már 10 százalék feletti átlagot ér el az öt legnagyobb nyugat-európai piacon - a tengerentúlon ezalatt jóváhagyták a Nokia felvásárlását.

Legutóbb éppen két hónapja írtunk a Kantar szokásos felméréséről, amelyet most decemberben is megismételhetünk, hiszen megjelentek a legújabb adatok. Eszerint a Windows Phone piaci részesedése tovább emelkedett az öt legnagyobb nyugat-európai piacon, mivel az átlag 9,2 százalékról már 10,1 százalékra nőtt. Ahogy korábban, ezúttal is Olaszországban érte el a legkedvezőb eredményt a Microsoft szoftvere, itt már a piac 16 százalékát birtokolja a platform, megelőzve az iOS részesedését, ami nem kis eredmény. Természetesen elsősorban az olcsóbb változatoknak köszönhető a lassú, fokozatos terjedés, amire jó példa, hogy az Egyesült Királyságban a Windows Phone eladások mintegy háromnegyedét teszik ki az olcsóbb Lumia változatok, így például a Lumia 520 és 620. Ez a trend a többi európai országban is megfigyelhető, erre lehet tehát támaszkodni a jövőben.


Más kontinenseken már korántsem ilyen kedvező a kép, Kínában például egyenesen visszaesésről beszélhetünk. A hatalmas országban egy év alatt 3,9-ről 3,5 százalékra szűkült a mobil szoftver befolyása, ám az Egyesült Államok már kissé javított a helyzeten, hiszen itt ugyanezen időszak alatt 2,5-ről egészen 4,8 százalékra javult a mutató. Nagy kérdés, hogy a Microsoft mennyiben tud majd változtatni a lendületen, immár a saját neve alatt megjelenő új készülékekkel.

Ez utóbbit illetően kedvező hír, hogy az amerikai hatóságok jóváhagyták a Nokia telefonos részlegének felvásárlását, ezt pedig nem sokkal később az EU-s igen követte. A tranzakció így az első negyedév végére zárulhat le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sascha #13
    Igen, mert a Google és az Apple kiscica. Ugyan már...
  • AgentKis #12
    Igazad van! Nekem is ez a bajom velük. Ez az M$ rémálom, amiből lassan felébred a világ. Tanulni kell(ene) belőle...
  • T2k #11
    Ez mind remek, de hol van most az a sok vérpistike, aki 2 éve vérvörös fejjel üvölti hogy a WP meg fog bukni sőt már meg is bukott?
  • tomboy013 #10
    Nagyon is jó ha van alternatíva, nekem pl. nem tetszik a többi rendszer így jó, hogy van WP.
  • Shiny Copperpot #9
    Egyetértek, egy egészséges egyensúly hasznos lenne a gyártóknak is és a piacnak is. Mondjuk én elégedett vagyok a telefonjaimmal (WP7 és 8), de tisztában vagyok vele, hogy vannak hibái.

    sanyicks: A mobil piacon ezt nem az MS csinálná meg, hanem az Apple csinálja. :) Jelenleg pont azon dolgozik mindhárom, hogy saját "ökoszisztémát" alakítson ki.

    Mivel kb. egy súlycsoportú cégekről van szó, ha a piac beállna egy egyensúlyi helyzetbe, szerintem ezzel a módszerrel egyik sem tudná megfojtani a másikat.
  • fonak #8
    A mobil piacon sose lesz a Microsoft vezető szerintem, de ha próbálkoznak (már jó ideje, a WinCE-vel kezdték), az egyáltalán nem baj. Az mindig jó szerintem, ha vannak alternatívák.
  • sanyicks #7
    Az egészségtelen az ha valahol az m$ jelen van, na az tényleg nem jó senkinek. Ha egyenlő arányban lennének jelen a piacon, az m$ nagyobb fokozatra kapcsolna a lefizetésekkel, jönnének a mobilos win only formátumok, zárt dokumentálatlan api-k, és ugyan az történne mint desktopon.
  • mousee #6
    Én nem szeretem a WP-t, de örülök neki hogy jön fel, csak annak nem, hogy nem az android kárára. Sajnos egészségtelen "túlerőben" van a droid, és ez nem jó senkinek sem. Igazság szerint a legjobb az lenne, ha egyenlő arányban lennének jelen a piacon a rendszerek, akkor lenne igazán innováció, mert valódi konkurencia lenne, nem úgy mint most. Befejeztem az álmodozást.
  • sanyicks #5
    a nagypofájú androidos gyártók mindig arról szóltak hogy jó marketinggel eladják a feleannyit sem érő hardvert, egy szanaszétgányolt saját UI-s biztonságirésekkel, memory leakkel telenyomott androidjukkal.
    Ha gyors androidos készüléket akarsz, akkor a gugli cuccai közül lehet válogatni, meg a kínai cuccok közül, ők ugyan is nem basszák szét az OS-t, mert nem arra verik magukat hogy ilyen olyan UI-juk van.

    A WP növekedése pedig annak köszönhető hogy nokia. A nem geekeknek a nokia "A telefon", minden más szar, bár soha nem használtak mást. a 3310 után megveszik a következő nokiát, nem érdekli hogy milyen rendszer van rajta, csak az hogy nokia.
  • coolbboy83 #4
    Bizony iPhone-t használok már régebb óta, de most egy Nokia Lumia megfogott, lehet egy 1520 bejátszik majd :-) de még egy 929 is elég lenne igazság szerint - majd eldöntöm, kell e Phablet - mert az iPad Mini-t már nagyon megszoktam olvasni, és este netezni.