MTI

Frekvenciahasznosítási pályázatot írt ki az NMHH

Pályázat útján hirdet versenyt a 800, a 900, az 1800, és a 2600 MHz-es, valamint a 26 GHz-es frekvenciasávok nem használt részeinek hasznosítására a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), hogy az eddig lefedetlen országrészek is szélessávú vezeték nélküli adat- és telekommunikációs szolgáltatáshoz jussanak.

Karas Monika, az NMHH elnöke a szélessávú piac helyzetéről, a felhasználói igényekről és a hasznosítható spektrumvagyonról tartott konzultáció után felkérte a hatóság hivatalát, hogy kezdje meg a mobilfrekvencia-hasznosítási projekt következő ütemét, és indítsa el a versenyt a rendelkezésre álló frekvenciasávokért - olvasható közleményükben. Az NMHH emlékeztet arra, hogy a hatóság és a mobilszolgáltatók együttműködésnek köszönhetően szeptemberben lezárult a frekvenciahasznosítás első üteme. Az NMHH a három magyarországi mobilszolgáltató 900 és 1800 MHz-es frekvenciahasználati jogosultságait egységesen 2022-ig hosszabbította meg és harmonizálta lejárati idejüket.

Az értékesítés első üteme után Karas Monika felkérte a hatóság hivatalát, hogy a frekvenciahasznosítás következő ütemére olyan fejlesztésközpontú értékesítési koncepciót dolgozzon ki, amely arra ösztönzi a piaci szereplőket, hogy az eddig lefedetlen országrészeket minél rövidebb időn belül lássák el korszerű, szélessávú vezeték nélküli szolgáltatásokkal. A frekvenciahasznosítás most induló második ütemében az NMHH a 800, a 900, az 1800, és a 2600 MHz-es, valamint a 26 GHz-es frekvenciasávok nem használt részeinek hasznosítása érdekében hirdet versenyt pályázat útján. "A hatóság továbbra is stratégiai partnerként tekint a magyar digitális gazdaság fejlesztésében érdekelt piaci szereplőkre, ezért a végleges kiírás előtt egy dokumentáció-tervezetet tesz közzé, amelyet a hivatal Vári Péter főigazgató-helyettes vezetésével készített. A hivatal várja a szolgáltatók észrevételeit a tervezethez" - tudatták.

A jelenleg kihasználatlan frekvenciasávok használati jogának értékesítése erősítheti a versenyt, meggyorsíthatja a szélessávú lefedettség kiépítését, a korszerű vezeték nélküli szolgáltatások elterjedését és a versenyképes fogyasztói árak kialakulását - olvasható közleményükben. Mint írták, a pályázat lehetőséget ad arra, hogy értékelési szempontként olyan hálózatépítésre vonatkozó szolgáltatói vállalások is megjelenjenek, amelyek egy árverési eljárásban - ahol csak a fizetendő díj lehet az egyetlen figyelembe vehető szempont - nem tudnának érvényesülni. "A sikeres értékesítés új lendületet adhat a magyar digitális gazdaság fejlődésének, kiszámítható kereteket biztosít a mobilpiaci fejlesztéseknek, a felhasználók számára pedig több településen, magasabb színvonalú adat- és telekommunikációs szolgáltatásokat hozhat" - közölte az NMHH. A pályázati dokumentum tervezete magyar és angol nyelven is letölthető a hatóság honlapjáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #3
    ideje lenne már itt is egy rezsicsökkentésnek :)
  • bobijub #2
    az egyik oldalról a hatóság sajnos jogosan büszkélkedhet azzal, hogy milyen szép pénzeket sikerül beszedni a frekvenciahasználati jogok áruba bocsájtásával, másrészt meg senki sem gondolhatja komolyan, hogy minél drágábban kapják a frekvenciát, annál olcsóbban fogják árusítani a frekvencia használatán keresztül nyújtható szolgálatást.
  • bobijub #1
    akkor derenghetne némi reményecske halovány sugárkájának előszele (hehehe, szándékos képzavar) ha sikerülne elmozdulni abból az állapotból, amelyben a frekvenciahasználatért az államnak befizetett díjak európai viszonylatban az extrém magasak közé tartoznak. ez csak az egyik tényezője annak, ahogyan ma Magyarországon a távközlési cégeket kezelik.