MTI

Megújult a Kecskeméti Gyógyintézeti Központ hálózata

Több mint 460 millió forintos beruházással elkészült a Kecskeméti Gyógyintézeti Központ informatikai hálózatának fejlesztése - közölte az intézmény főigazgatója a kórházban tartott sajtótájékoztatón.

Svébis Mihály a legnagyobb magyarországi kórházi informatikai fejlesztésnek nevezte a - 11 milliárd forintot meghaladó Pólus projekt részeként elvégzett - beruházást. A főigazgató bejelentette: a 2011 áprilisában megkezdődött Pólus projekt 2014 márciusában készül el. Bányai Gábor (Fidesz-KDNP), a korábbi intézményfenntartó, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta: a megyei önkormányzat már korábban megkezdte az informatikai rendszer fejlesztését, mintegy 200 millió forint összegben kicserélte a kórház szervereit. Zombor Gábor (Fidesz-KDNP), Kecskemét polgármestere, a kórház korábbi főigazgatója kiemelte: a mostani beruházás nemcsak az informatikai rendszer felújítása miatt, hanem a kórház póluskórházzá történő átalakítása szempontjából is fontos. Hangsúlyozta, hogy a kórház a fejlesztések befejezése után az ország egyik legkorszerűbb egészségügyi intézménye lesz.

A polgármester a város és az Országgyűlés egészségügyi bizottsága nevében mondott köszönetet az intézmény jelenlegi vezetésének azért, hogy a betegellátás zavartalan biztosítása mellett folyik a beruházás. Zombor Gábor beszámolt arról, hogy a kórház számlájára folyósították azt az 1 milliárd forintot meghaladó összeget, amely a kecskeméti kórházba integrálódott kalocsai és kiskunfélegyházi kórház adósságkonszolidációjára érkezett. Mészáros János, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) dél-alföldi területi igazgatója szerint a kórház ma már komoly informatikai háttér nélkül nem tud megfelelni az elvárásoknak. Bejelentette: a Kecskeméti Gyógyintézeti Központba integrálódott két kórház - a kalocsai és a kiskunfélegyházi - további fejlesztéséről már kormánydöntés született.

Az eredeti tervek szerint a Póluskórház projekt keretében felépülő új részleg létrehozása több mint 11,6 milliárd forintba kerül. A beruházás az EU támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A teljes költségvetésből az építőipari kivitelezés összege 4,999 milliárd forint. A beruházás révén a 30 éve, két telephellyel működő megyei kórház egy helyen, a legmodernebb műszerekkel fogadja majd a betegeket. A fejlesztési projekt során egy új, 15 ezer négyzetméteres kórházi szárny épül, amelyben anya-gyermek központ, valamint szív- és érrendszeri centrum fog működni. Emeletráépítés következtében 1.300 négyzetméterrel bővül a rendelőintézet, továbbá 2.200 négyzetméter meglévő terület átalakítása történik meg a diagnosztikai épületben. Emellett összesen mintegy 3 milliárd forint értékben 454 új orvosi gépet, illetve műszert vásárolnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!