MTI

Nem egy weboldalról szól az amerikai egészségügyi reform

Barack Obama amerikai elnök hétfőn elismerte, hogy az egészségügyi reform bevezetése technikai szempontból sem volt zökkenőmentes, de hangsúlyozta, hogy a változások többet jelentenek annál a weboldalnál, ahol a biztosításra feliratkozni vágyók az utóbbi napokban műszaki gondokat tapasztaltak.

Az elnök szerint az október 1-jével elkezdődött regisztrációval kapcsolatos műszaki gondok részben amiatt léptek fel, hogy a weboldalt túlterhelte a jelentkezők nagy száma. A megfizethető egészségügyi biztosítás kiterjesztése a kulcseleme a Barack Obama által még 2010-ben elfogadtatott, de csak fokozatosan bevezetett egészségügyi reformnak. Az amerikai egészségbiztosítási rendszerbe belépni kívánók száma becslések szerint meghaladhatja a 30 millió főt is. Obama a Fehér Ház Rózsakertjéből élőben közvetített beszédében úgy fogalmazott, hogy "senki sem mérgesebb" és "frusztráltabb" nála a healthcare.gov oldal működési zavarai miatt és ígéretet tett rá, hogy a hibát el fogják hárítani. Arra biztatta az amerikaiakat, hogy próbálkozzanak meg más úton - például a telefonos szolgálaton keresztül - is bejelentkezni a rendszerbe. Az elnök szerint az eredménytelenül próbálkozókat a weboldal üzemeltetői meg fogják keresni.

Az elnök hangsúlyozta, hogy ha a weboldal nem is működik megfelelően, a nehezen elfogadott és megvédett törvény igen. Az önerőre támaszkodás fontosságát hirdető republikánusok élesen ellenzik az Obama-féle egészségügyi reformot, amelynek semmissé nyilvánításával hiába próbálkoztak meg tavaly a Legfelsőbb Bíróságon. Elnökjelöltjük, Mitt Romney a 2012-es választás idején a törvény visszavonását ígérte. Az új egészségügyi jogszabálycsomag robbantotta ki a legújabb washingtoni belpolitikai-pénzügyi válságot is: a szövetségi kormány 16 napig részlegesen lebénult annak következtében, hogy a Republikánus Párt keményvonalas képviselői meg akarták akadályozni annak költségvetési finanszírozását. A kormány azonban nem engedett és az ellenzéki párt számára komoly presztízsveszteséget jelentő krízisen egy átmeneti, mintegy negyedévre szóló büdzsé-megállapodással sikerült túllépni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!