SG.hu

A Kapsch építheti ki a vasút kommunikációs hálózatát

A Kapsch CarrierCom Kft.-vel és az MVM Ovit Zrt-vel szerződést kötött a Magyar Állam nevében a NISZ Zrt a GSM-R projekt megvalósítására.

A kormány 2012 novemberében a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-t jelölte meg a GSM-R projekt megvalósítójának és a projekttel összefüggő támogatás kedvezményezettjének. A NISZ Zrt. hatáskörébe tartozik a tervezésre, a kiépítésre és az implementációra vonatkozó közbeszerzési eljárás lebonyolítása is. A NISZ Zrt. 2012. december 22-én, hirdetmény közzétételével induló, tárgyalásos közbeszerzési eljárást írt ki a GSM-R rendszer megvalósítására. A társaság minden olyan gazdasági szereplőtől ajánlatot várt, amely megfelel a részvételi felhívásban megfogalmazott pénzügyi, műszaki és jogi alkalmassági feltételeknek és a referencia követelményeknek. A felhívásra ezen technológiát gyártó cégek közül négy nagyvállalat adta be ajánlatát, melyek értékelését követően az összességében legelőnyösebb ajánlatot adó Kapsch CarrierCom Kft. és az MVM Ovit Zrt. közös ajánlattevő került győztesként kihirdetésre.


A Kapsch CarrierCom Kft. és az MVM Ovit Zrt-vel, mint a közbeszerzési eljárás nyertes közös ajánlattevőivel az előzetes terveknek megfelelően, 2013. november 14-én szerződést kötött a Magyar Állam nevében a NISZ Zrt. A projekt célja, hogy Magyarország is csatlakozzon az Egységes Európai Vasúti Közlekedésirányítási Rendszerhez, ezen belül az Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszerhez szükséges kommunikációs hálózat európai szabványoknak megfelelő, magyarországi kiépítése. A GSM-R (Global System for Mobile Communications - Railway) egy GSM technológián alapuló, vasúti vezeték nélküli kommunikációs hálózat. A GSM-R teszi lehetővé a biztosítóberendezések és a vasúti járművek közötti adatkommunikációt, valamint a szabványos, hang alapú összeköttetéseket a vasúti kiszolgáló személyzet számára.

"Egy jelentős mérföldkőhöz értünk a GSM-R projekt megvalósítása során, hiszen hosszú hónapok, több fordulós pályáztatását követően a napokban sikerült aláírni azt a 14 milliárd forint értékű megállapodást, melynek révén 2015. december 31-ig 905 km hosszúságú vasúti vonalszakaszon és a hozzá kapcsolódó mintegy 30 km egyéb vasúti pályán kiépül a GSM-R rendszert. A kiépítéssel megbízott nyertes Kapsch CarrierCom Kft. - MVM Ovit Zrt. közös ajánlattevők leszállítják és üzembe is helyezik a rendszer működésével összefüggő berendezéseket és egyúttal megvalósítják a teljes körű tervezési, építési, rendszerintegrációs, tesztelési, tanúsítási, próbaüzemi feladatokat is. Az EU jelentős támogatásokkal igyekszik ösztönözni a GSM-R kiépítését a kelet-európai országokban, a rendszerrel növekszik a vasúti biztonság és jelentősen lecsökken a menetidő is. A GSM-R hálózatok közötti roaming szolgáltatás részeként a szerelvényeken használt kommunikációs berendezések a határon automatikusan átállnak az egyik ország rendszeréről a másikra - nyilatkozta Szabó Zoltán Attila a NISZ Zrt. vezérigazgatója."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!