Gyurkity Péter

A mainstream részei az 5 és 6 hüvelykes telefonok

A jelek szerint a gyártók megtalálták az ideális méretet az okostelefonok szegmensében, az 5 és 6 hüvelykes példányok ugyanis a mainstream kategória részévé váltak.

Az elmúlt egy évben megfigyelhettük a méretes példányok elszaporodását, ahogy egyre többen döntöttek ezek készülékek beszerzése mellett. Ugyan az 5 hüvelyk feletti változatokat sokan tepsinek, illetve féltéglának tartják, nagyon úgy tűnik, hogy a vásárlók többsége megbarátkozott a nagyobb fizikai mérettel. Tajvani iparági források szerint a címben említett okostelefonok az utóbbi hónapokban rendkívül népszerűnek bizonyultak, amit nagyon jól bizonyít, hogy az 5 és 7 hüvelyk közötti fejlesztések forgalma a harmadik negyedév végén a globális eladások mintegy 20 százalékát tette ki. Olyan jól ismert neveket találunk itt, mint például a Samsung Galaxy Mega 6.3, a Huawei Ascend Mate, a Sony Xperia Z Ultra, valamint a HTC One Max, ám ezek már jóval kevésbé bizonyultak népszerűnek, hiszen a 6 hüvelyk feletti réteg szereplői a szegmens alig 3 százalékát kaparintották meg.

Amennyiben összevetjük a fenti két adatot, azonnal kiderül, hogy az 5 és 6 hüvelyk közötti kategória már egyértelműen a mainstream része, míg a 6 hüvelyk feletti példányok kívül esnek azon. Ezt elsősorban a nagyobb hordozhatósággal indokolhatjuk, 6 hüvelyk felett már valóban nehézkes ezt biztosítani, az iparági szereplők pedig arra számítanak, hogy elkövetkező egy évben még tovább folytatódik, mi több, erősödik is a trend. A 6 hüvelykesek táborát olyan új jövevények erősítenék, mint a Nokia Lumia 1520, az Asus Fonepad Note 6, illetve az Acer Liquid S2, ezek a fentiek alapján éppen a határvonalon táncolnak majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szurop #20
    Volt 3,7 colos telefonom, aztán az előző 4,3-as volt, most, mikor váltottam 5 colra, az első 1-2 nap úgy éreztem hogy lehet hogy túl nagy lett, de már megszoktam, könnyedén, plusz odafigyelés nélkül egy kézzel tudom használni. 5 colost vettem úgy, hogy naponta 10-20 alkalommal is telefonálok, de emellett sokat facebookozok, és netezek, meg játszani is szoktam.
  • caius marius #19
    Pl. a Samsungnál a Note szériákon tudsz egykezes módra váltani. Bár nekem még nem kellett használnom. Megtanultam úgy megfogni a készüléket, hogy a képernyő bármely pontját elérjem egy kézzel.
  • Magiszter #18
    "beszelgeteshez meg ott a headset"
    Jah értem. Veszek egy telefont (Smart Phone) és ha telefonálni akarok akkor kapjak elő még eszközt eszközt hogy használhassam rendeltetésszerűen?

    "az embereknek a telefonalas masodlagos funkciova valt"
    Akinek másodlagos funkció az vesz egy GSM-es tabletet, amivel telefonálni is lehet. De ha veszek egy telefont amit másra is lehet használni akkor ne az elsődleges funkciója szenvedjen csorbát.

    Semmi gond nem lenne amúgy, akkor ha kiadnának egy 5"-os csúcsgépet, majd ugyanazt a hardvert becsomagolják egy 4"-os házba is. Úgy lenne választási lehetőséged. De ha most akarnék csúcskategóriás telefont venni, akkor az iPhone 5s-en kívül nem nagyon van alternatíva Android fronton 4"-on. Vagy akár WP8 fronton. Ez pedig szerintem szomorú.

    Ne az igényeket alakítsák, hanem az igényekhez formálják a kínálatot. Sajnos az első verzió tűnik.
  • kvp #17
    "Tapasztalat szerint 4"-ig lehet egy kézzel telefonozni."

    Ha jol lenne megirva a szoftver, akkor lehetne egy kezzel is tarcsazni, a beszelgeteshez meg ott a headset. A 4 inch folotti telefonok kis meretu tablak es persze miert is ne lehetne egy tablet-et vagy akar egy laptop-ot telefonalasra is hasznalni, foleg ha a fo felhasznalasa a net bongeszese? A nagy kijelzok csak azt jelentik, hogy az embereknek a telefonalas masodlagos funkciova valt.
  • Magiszter #16
    Tapasztalat szerint 4"-ig lehet egy kézzel telefonozni. Lapátkezűeknek 4,3"-ig. Utána ha megfogod a készüléket nem éred el a hüvelykujjaddal a bal felső/alsó szegmenst. A látottak/tapasztaltak alapján 4,5+ colos készüléket a következők vesznek:
    - Menő tinik, akik villognak vele és fészbukra írnak minden percben
    - Idősebbek akik a kis kijelzőt nem látják rendesen
    - Akik csak csúcskategóriából válogatnak
    - Akik olyan alkalmazásokat futtatnak amihez kell a nagyobb méret/felbontás

    Az utca emberének aki telefonál, néha netezik, zenét hallgat, a 4" tökéletesen elég mindenre.

    Szerintem.
  • galocza #15
    nekem méretre a 3,8 hüvelykes is bumszli néha, de könyvet olvasni jó, úgyhogy maradhat. bár mostanában mintha köhögne kicsit az akkuja (5 éve kaptam karácsonyra). ha meghal, kukázok egy ugyanolyat. vagy egy 3210est 8).

    hogy mivel lehet arra embereket rávenni, hogy a józan ésszel, pénztárcájukkal és kényelmükkel szembehaladva 5-6 collos készülékeket vegyenek - sose értem meg...
  • fonak #14
    De azt elismerem, hogy "komoly ember" nem égeti magát egy ilyennel. :)
    De speciel ennek nem tapasztaltam, hogy használhatatlan lenne a billentyűzete, vagy ilyesmi. Az üzemideje meg tényleg az okostelefonoktól (beleértve akár a pre-Android Sony Ericssonokat is) megszokotthoz képest hihetetlen volt, áram nélküli tanyára vagy az erdőbe is el lehetett volna vinni 1-2 hétre, ha nem beszél rajta folyton az ember.
  • fonak #13
    Volt egy Samsung akárhányas, 6 ezerért vett, az teljesen használható volt, bár kétségtelenül tisztára gyerekjáték érzete volt, a csiricsáré színes kijelző és a súlya miatt is (egy régi Nokia 3310-esnek csak az aksija is jóval nehezebb volt nála), (a készüléket amúgy kb. 1 évig használtam, igaz nem telefonálok sokat, amúgy most is megvan teljesen újszerű állapotban, csak anyámnak adtam oda, más kérdés, hogy neki ez is bonyolult és nem volt hajlandó használni, szóval ha egyszer mégis mobilhasználatra kéne kényszeríteni, akkor lehet, hogy valami spéci nagyitelefon jöhet csak szóba ;]
    amúgy meg pl. 10 éves unokaöcsémnek is ugyanolyat (vagy majdnem) kapott a szüleitől, gyereknek nem ciki, bár ki tudja, ha lehet hogy mivel már a rokon gyerekeknek meg az osztálytársaknak mind minimum kamerásmobiljuk van, valszeg már okos is soknak, akkor ki fog sírni egy jobbat;))
  • torreadorz #12
    És tudod milyenek azok a 4-6 ezer forintos butatelefonok? Még az ellenségemnek se ajánlanám. Legtöbbjüknek olyan gagyi gumibillentyüzete van hogy kb. a 80-as évek szovjet számológépeit idézik, a többiről nem is beszélve. Ezek a telefonok már 10 évvel ezelőtt is az alját képviselték.

    Amiről én beszélek az az, hogy nem lehet kapni normális "butatelefont". Értsd: olyat ami 5 éve erős középkategóriás volt nyilván aktualizálva.

    Innentől kezdve választhatsz a vérgagyi butatelefon között meg akármelyik okostelefon között, nyilván ez utóbbit választod mert azt az 5 ezer forintos telefont akkor sem vetted volna meg amikor még az okostelefonok sehol sem voltak. Tehát a gyártók rádkényszerítik a megoldásaikat.

    Kijelző méret ugyanez. Ha egy éven belül minden gyártó elkezd 5-6 colos telefonokat gyártani akkor esélyed sem lesz 4 colos vagy kisebb telefont venni, aztán majd jönnek az elemzések hogy mi a trend és hogy az emberek nem vesznek 4 colos telefont. ja mert nem lesz mit megvenni
  • god25 #11
    Igen, igen. Én is okostelefont akarok gombokkal! Egy tapitelefon sem jött be, amit kipróbáltam. Jah és ha lehet fémvázas, android és kb ennyi. :)