Gyurkity Péter

Megjelent az AMD 2014-es útiterve

Az AMD jövőre szinte minden területen a legmodernebb gyártástechnológiát és valódi technológiai előrelépést kínál majd, amelynek eredményeként nagyobb eséllyel folytathatják a küzdelmet a rivális Intel ellenében. Egységesítik a termékvonalat, az új fejlesztések az abszolút csúcskategória kivételével mindenhol elérhetővé válnak, ígéretük szerint pedig mind a teljesítmény, mind a fogyasztás terén komoly változást tapasztalunk majd. Erre valóban szükségük is lesz, hogy fenntartsák a nemrég visszanyert lendületet.

Legutóbb az év elején, illetve annak közepén számoltunk be az AMD terveiről és új megjelenéseiről, a mostani bejelentéssel tehát nagyjából tartják a féléves menetrendet. Ebből megtudhatjuk, hogy 2014 első felében mivel tervezik leváltani az alig néhány hónappal ezelőtt bemutatkozott Richland család tagjait, illetve hogy az utódok pontosan milyen technológiai újításokkal kínálnak majd (remélhetően) jobb teljesítményt.

Az év közepén még meglehetősen vegyes kép tárult elénk, hiszen amíg az asztali és a csúcskategóriás mobil vonalon a 32 nanométeren készülő Richland vette át a stafétabotot, addig az alacsony fogyasztású termékeknél már a 28 nanométeres Kabini és Temash APU-k kapták a főszerepet, igaz mindnyájan két, illetve négy magra támaszkodhattak. Folytatódott az újabb Radeon chipek integrálása, ezzel elsősorban a grafikus teljesítmény terén tudtak újat (és versenyképességet) felmutatni az Intel megoldásaival szemben, ám az összkép a nagyjából 10 százalékkal magasabb órajelek és az egységes memóriakezelést meghonosító GCN ellenére sem igazán volt kedvező.


A csúcskategóriás és mainstream példányok továbbra sem tudták felvenni a versenyt a rivális hasonló fejlesztéseivel, ám az olcsóbb laptopok terén már egyértelműen jól szerepeltek a cég versenyzői, legyen szó a külön grafikus vezérlővel ellátott, avagy az azt nélkülöző konfigurációkról. Az Intel Haswell sorozata is a nyáron bukkant fel, ez elsősorban a CPU teljesítményében, valamint a fogyasztásban vert oda az AMD-nek, amit elsősorban a még alacsonyabb, 22 nanométeres csíkszélesség tett számukra lehetővé. A csúcskategóriába szánt HD 5200 integrált grafikus vezérlő a nyár közepétől már néhány laptopban is megjelent, ezzel a grafikus teljesítményben is szorosabbá vált a verseny, bár a harmadik negyedévben az AMD végre javuló eredményről számolt be, szembeállítva azt az előző év komoly veszteségével.

Az A8 és A10 sorozatot megújító Kaveri család az eredeti tervek szerint még idén, valamikor az év vége előtt jelent volna meg, a párhuzamos és az egyes magok számítási teljesítményét növelő új generációval azonban kisebb-nagyobb gondok akadtak, így a debütálásra a most közzétett 2014-es menetrend szerint januárban kerül majd sor. A 28 nanométeres csíkszélesség mellett a másik fontos változás, hogy ezen APU-kat már az új, Rx 2xx néven megjelenő grafikus vezérlőkkel párosítják, ez utóbbiak 512 GCN-maggal állnak majd rendelkezésünkre, hasonlóan a diszkrét asztali és mobil változatokhoz, valamint az újgenerációs konzolokhoz. Az APU belső méretének immár csaknem felét a grafikus chip teszi ki, miközben a tokozás is változik, a Richland-féle FM2 helyett az FM2+ fogadja majd be ezen processzorokat.


A DDR3 memóriát ezúttal a GDDR5-tel párosítják, a HUMA (Heterogeneous Unified Memory Access) révén pedig összesen 32 GB-ra támaszkodhatunk, legfeljebb négy DDR3-modul, illetve a grafikus chip saját memóriája révén. Külön megemlítették az egyértelműen asztali vonalra szánt A10-7850K APU-t, amely 95 wattos fogyasztásához a processzormagoknál 3,7 GHz-es, a grafikus chipnél pedig 720 MHz-es órajelet párosít. Érdekesség, hogy a megszokott feldolgozóegységekhez ezúttal egy licencelt ARM Cortex-M5 chip csatlakozik, amelynek feladata a "konzolszintű" és a térhatású hangzás biztosítása lesz, amivel valószínűleg az erősebb laptopok iránt érdeklődőket szeretnék meghódítani.

A most közölt anyagban emellett azt is láthatjuk, hogy mivel készülnek az alacsonyabb fogyasztású vonalra szánt termékeknél. A Mullins kódnévre hallgató APU az eddig használt Temash példányokat váltja le, változatlan csíkszélességen, ám alig 2 wattos fogyasztással, amelynek révén a fejlesztés komoly versenyzővé válhat a táblák, sőt akár a phablet megoldások piacán is. A Beema ezzel szemben a Kabini APU-k utódaként jelenik meg, 10 és 25 watt közötti fogyasztással, saját kategóriájában is lejjebb szorítva ezzel az étvágyat, miközben a Cortex-M5 mag itt is elérhető lesz, igaz, a hangzás helyett ezen chipeknél a hardverszintű titkosításért felel majd, többek között a biztonságos pénzügyi tranzakciók lebonyolításakor.


Érdemes megjegyezni, hogy az asztali konfigurációk és a szerverek kategóriájában néhány helyen még szolgálatban maradnak a meglévő példányok. Ez leginkább a kifejezetten csúcskategóriás, leggyorsabb példányokra érvényes, hiszen például az asztali vonalon a második generációs, az AM3+ tokra támaszkodó FX-chipek, a szervereknél pedig a nagyvállalati és mainstream alkalmazásra szánt 2P és 4P Opteron processzoroknál marad a 32 nanométeres gyártástechnológia, a korábban bemutatkozott Piledriver magokra alapozva. A 28 nanométeres csíkszélesség és az új Steamroller magok itt az alacsonyabb szegmensekben az inkább mainstream és a kisebb formátumú megoldásoknál lesz elérhető, legalábbis 2014-ben. A beágyazott termékeknél már jóval egyértelműbb képet kapunk, hiszen itt mindenhol a 28 nanométeres utódok váltják fel a meglévő példányokat, az AMD saját Steamroller, illetve az ARM Cortex-A57 processzormagjaira építve.

Ahogy arról október elején mi is beszámoltunk, a grafikus kártyák esetében R9 és R7 néven jelenik meg az új generáció, ezúttal az UltraHD felbontás és a TrueAudio technológia támogatásával, kiegészítve ezt a Mantle API-val, amely a fejlesztők számára konzolszintű hozzáférést tenne lehetővé, nagyobb optimalizációt és egyben töredezettséget eredményezve ezzel a játékok terén, hiszen a lépéssel megbontják a DirectX és az OpenGL kettőse által fémjelzett status quo-t. Az is világossá vált, hogy (az nVidiához hasonlóan) a Linuxra is több figyelmet fordítanak majd az AMD háza táján, ennek eredményeként pedig sokkal jobb szoftveres meghajtók jelenhetnek meg.


A cég az APU-k terén jövőre szeretne az ideinél sokkal jobb eredményeket elérni, többek között az ultravékony noteszgépek, valamint a táblák területén kivívandó sikerekkel. Az idei jobb pénzügyi adatokat még tovább javítanák, bár ehhez nyilván az Intelnek is lesz egy-két szava. Ők jövőre a Haswell-E családdal, valamint a Series 9 chipszettel frissítenék a terméklistát, az immár 14 nanométeren készülő Broadwell chipek pedig ezt követően, legkorábban a jövő év végén, ám minden bizonnyal inkább 2015 elején bukkanhatnak majd fel, mivel az eredeti megjelenési dátumot itt is el kellett halasztani a különböző technikai jellegű problémák miatt. A hagyományos CPU-magok mellett a grafikus teljesítményen is tovább javítanának, így az új chipek versenye erről is szólni fog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Extec #25
    Mert ugye egy 4 magos 3.8GHz-s procihoz 8GB memóriával minek is rendes VGA... A "drága" intel proci és lap helyett... Úgy beszélnek egyes AMD szimpatizánsok mintha 3x annyiba, de minimum 2x annyiba kerülne egy intel gép... Ha ugyanolyan teljesítmény a cél, minimális lehet az árkülönbség... Arról meg ne beszéljünk hogy egy mezei user-nak minek 8 giga ram, meg ilyen proci... pláne SSD... Na de én senkit nem akarok letéríteni a hitéről, mindenki azt vesz amit akar, de nem kell hülyeségekről beszélni... Mellesleg nekem volt már mind2 kombináció, és mindig azt veszem ami jobban megéri az árát, úgyhogy nem vagyok Intel fanatic/AMD hater...
  • Skyline #24
    Felesleges leállni sanyicksal veszekedni amire ő úgy gondolja hogy úgy van az úgy is van. A microsoft pénzeli a játékfejlesztőket hogy a játékok szarul fussanak pécén és jók legyenek boxon... A konzolok szart sem érnek...A világ egyik legelismertebb gamepadja az X360 gamepadja nem precíz sőt az analógja ha jól emlékszem szerinte 6 állású...Hosszan lehetne sorolni, gyakorlatilag a tipikus helyi hülye fanatikus, aki megmagyarázza az igazát még ha ordító baromságot is beszél (lásd pl X360 gamepad 6 állású analógja lol)....
    Át kell nézni rajta, felesleges próbálkozás lebontani a szürkehályogot.:)
  • FoodLFG #23
    17 000 ASRock FM2A75 Pro4-M
    30 000 AMD A10 5800K
    +min 8GB ram + SSD

    Teljesen jó kombó. Átlag népeknek felesleges több, érdemes inkább a drága intel alaplap és proci helyett SSDbe fektetni.
    Jobban jössz ki a végén ezzel, mintha ugyanennyi pénzt intelre költenél, amiért erősebb processzor de fos GPUt kapsz, plusz a drágább alaplapok miatt nem is lesz pénzed SSDre. AMDből sokkal balanszosabb gépet lehet építeni ebben a kategóriában.
    Miről beszélünk tehát?
  • asysoft #22
    Én anno AMD párti voltam, de idén nyáron (miután kidöglött a Phenom 2 alól az alaplap) életemben először Intel proceszoros gépet vettem (nem csak a teljesítmény, hanem fogyasztás miatt is). Félelmetes, mennyire lelépte az Intel IPC-ben, fordult a kocka a P4-Athlon 64 éra óta, ez a Bulldozer-vonal eléggé félresikerült. APU terén jobb a helyzet, és új konzolok miatt talán PC-n is meghonosodnak az AMD által propagált fejlesztési megoldások.

    sanyicks:
    " Az atom pedig szépen elterjedt, jobban mint a minden tekintetben jobb, hasonló kategóriájú AMD-k..."
    Csak azt felejted el, hogy mire megjelentek ezek az AMD-k, az egész netbook business összeomlott.
    "jó ár/teljesítmény arány és az intel? "
    Néhány éve veled együtt nevettem volna, de csúcskategóriás AMD-k nem nagyon érik meg az árukat, kivéve, ha jól párhuzamosított szoftvert futtatsz.

    enyac (#10):
    CPUBenchmark.net - mint minden szintetikus benchmark - elég egyoldalú, és nem szabad messzemenő következtetéseket levonni ez alapján. Itt pl integer magok számával közel lineárisan skálázódik a sebesség (ne feledd, két Bulldozer mag osztozik az FPU-n), gyakorlatban meg kevés alkalmazás skálázódik ilyen jól. Kicsit árnyaltabb a kép pl itt (i5-3470 még olcsóbb is pár ezressel, mint az FX).
  • osztmivan #21
    sanyika egy fan
    kár szembesíteni a tényekkel, nem érti meg
    az ájemdé okos, gyors, olcó, és szép
    NNA
  • Vol Jin #20
    28nm?

    Nem sok az egy kicsit az intelhez képest?
  • torreadorz #19
    Nem érzed ellentmondásnak, hogy szerinted az AMD azért nem tud érvényesülni mert az Intelnek van egy valag pénze és lefizeti a gyártókat ugyanakkor nincs befolyása az ARM piacon miközben ott olyan cégek ügyködnek amik 5 éve még sehol sem voltak?
    Szerver fronton az itanium hasonló, ott hiába fizette le a gyártókat?...

    Nem állítom hogy az Intelnek nincsenek mocskos kis ügyei, de a fő probléma az AMD f@szkodása.
    Ha a piacnak CPU kell akkor CPU-t kell gyártani nem GPU-t és jól kell marketingelni. Ilyen egyszerü. Lehet széllel szemben pisálni, csak akkor nem kell panaszkodni.

    És ez nem pénz kérdés, nézd meg más óriáscégek helyzetét mint pl. Nokia, Microsoft. A piacnak okostelefonok kellet, ők meg azt hitték majd ők megmondják a piacnak mi kell az embereknek mert ők jobban tudják. Nem jött be, most meg felmossák velük a padlót, pedig mindkettő piacvezető cég volt és annyi pénzen ülnek amiből országokat lehetne megvenni.
  • Dodo55 #18
    Valamit elszámoltál, én 40-ért vettem i5-öt :)

    Egyébként meg a GPGPU is párhuzamos számításokra való, pontosan ezt pofáztam az előző példámmal, ami természeténél fogva korlátoltan párhuzamosítható feladat, arra baszhatod azt is, meg a 8 gyengemagos AMD-ket is egy magjaiban erős Intel Core procival szemben.

    Meg egyébként pont ez a poén, hogy ami 3-4 konkurens szálnál több felé osztható feladat, arra már jó eséllyel rögtön a GPGPU az ideális, így a 8 magos prociknak aztán tényleg semmi értelme :)
  • sanyicks #17
    mellesleg rossz a példád, ugyanis kihagytad a csapatok fizetésének összehasonlítását ;)
  • sanyicks #16
    Arról a "józan ész" korporéjsön-ről beszélsz, ami 90 ezerért "vesz alkalmazottat"(i7), hogy elvégezzen egy feladatot amit egy másik 40 ezer forintos "alkalmazott" (gpgpu) 5x olyan gyorsan elvégez? Hát erről sokminden eszembe jut, csak a józan ész nem...