25
 • Extec
  #25
  Mert ugye egy 4 magos 3.8GHz-s procihoz 8GB memóriával minek is rendes VGA... A "drága" intel proci és lap helyett... Úgy beszélnek egyes AMD szimpatizánsok mintha 3x annyiba, de minimum 2x annyiba kerülne egy intel gép... Ha ugyanolyan teljesítmény a cél, minimális lehet az árkülönbség... Arról meg ne beszéljünk hogy egy mezei user-nak minek 8 giga ram, meg ilyen proci... pláne SSD... Na de én senkit nem akarok letéríteni a hitéről, mindenki azt vesz amit akar, de nem kell hülyeségekről beszélni... Mellesleg nekem volt már mind2 kombináció, és mindig azt veszem ami jobban megéri az árát, úgyhogy nem vagyok Intel fanatic/AMD hater...
 • Skyline
  #24
  Felesleges leállni sanyicksal veszekedni amire ő úgy gondolja hogy úgy van az úgy is van. A microsoft pénzeli a játékfejlesztőket hogy a játékok szarul fussanak pécén és jók legyenek boxon... A konzolok szart sem érnek...A világ egyik legelismertebb gamepadja az X360 gamepadja nem precíz sőt az analógja ha jól emlékszem szerinte 6 állású...Hosszan lehetne sorolni, gyakorlatilag a tipikus helyi hülye fanatikus, aki megmagyarázza az igazát még ha ordító baromságot is beszél (lásd pl X360 gamepad 6 állású analógja lol)....
  Át kell nézni rajta, felesleges próbálkozás lebontani a szürkehályogot.:)
 • FoodLFG
  #23
  17 000 ASRock FM2A75 Pro4-M
  30 000 AMD A10 5800K
  +min 8GB ram + SSD

  Teljesen jó kombó. Átlag népeknek felesleges több, érdemes inkább a drága intel alaplap és proci helyett SSDbe fektetni.
  Jobban jössz ki a végén ezzel, mintha ugyanennyi pénzt intelre költenél, amiért erősebb processzor de fos GPUt kapsz, plusz a drágább alaplapok miatt nem is lesz pénzed SSDre. AMDből sokkal balanszosabb gépet lehet építeni ebben a kategóriában.
  Miről beszélünk tehát?
 • asysoft
  #22
  Én anno AMD párti voltam, de idén nyáron (miután kidöglött a Phenom 2 alól az alaplap) életemben először Intel proceszoros gépet vettem (nem csak a teljesítmény, hanem fogyasztás miatt is). Félelmetes, mennyire lelépte az Intel IPC-ben, fordult a kocka a P4-Athlon 64 éra óta, ez a Bulldozer-vonal eléggé félresikerült. APU terén jobb a helyzet, és új konzolok miatt talán PC-n is meghonosodnak az AMD által propagált fejlesztési megoldások.

  sanyicks:
  " Az atom pedig szépen elterjedt, jobban mint a minden tekintetben jobb, hasonló kategóriájú AMD-k..."
  Csak azt felejted el, hogy mire megjelentek ezek az AMD-k, az egész netbook business összeomlott.
  "jó ár/teljesítmény arány és az intel? "
  Néhány éve veled együtt nevettem volna, de csúcskategóriás AMD-k nem nagyon érik meg az árukat, kivéve, ha jól párhuzamosított szoftvert futtatsz.

  enyac (#10):
  CPUBenchmark.net - mint minden szintetikus benchmark - elég egyoldalú, és nem szabad messzemenő következtetéseket levonni ez alapján. Itt pl integer magok számával közel lineárisan skálázódik a sebesség (ne feledd, két Bulldozer mag osztozik az FPU-n), gyakorlatban meg kevés alkalmazás skálázódik ilyen jól. Kicsit árnyaltabb a kép pl itt (i5-3470 még olcsóbb is pár ezressel, mint az FX).
 • osztmivan
  #21
  sanyika egy fan
  kár szembesíteni a tényekkel, nem érti meg
  az ájemdé okos, gyors, olcó, és szép
  NNA
 • Vol Jin
  #20
  28nm?

  Nem sok az egy kicsit az intelhez képest?
 • torreadorz
  #19
  Nem érzed ellentmondásnak, hogy szerinted az AMD azért nem tud érvényesülni mert az Intelnek van egy valag pénze és lefizeti a gyártókat ugyanakkor nincs befolyása az ARM piacon miközben ott olyan cégek ügyködnek amik 5 éve még sehol sem voltak?
  Szerver fronton az itanium hasonló, ott hiába fizette le a gyártókat?...

  Nem állítom hogy az Intelnek nincsenek mocskos kis ügyei, de a fő probléma az AMD [email protected]ása.
  Ha a piacnak CPU kell akkor CPU-t kell gyártani nem GPU-t és jól kell marketingelni. Ilyen egyszerü. Lehet széllel szemben pisálni, csak akkor nem kell panaszkodni.

  És ez nem pénz kérdés, nézd meg más óriáscégek helyzetét mint pl. Nokia, Microsoft. A piacnak okostelefonok kellet, ők meg azt hitték majd ők megmondják a piacnak mi kell az embereknek mert ők jobban tudják. Nem jött be, most meg felmossák velük a padlót, pedig mindkettő piacvezető cég volt és annyi pénzen ülnek amiből országokat lehetne megvenni.
 • Dodo55
  #18
  Valamit elszámoltál, én 40-ért vettem i5-öt :)

  Egyébként meg a GPGPU is párhuzamos számításokra való, pontosan ezt pofáztam az előző példámmal, ami természeténél fogva korlátoltan párhuzamosítható feladat, arra baszhatod azt is, meg a 8 gyengemagos AMD-ket is egy magjaiban erős Intel Core procival szemben.

  Meg egyébként pont ez a poén, hogy ami 3-4 konkurens szálnál több felé osztható feladat, arra már jó eséllyel rögtön a GPGPU az ideális, így a 8 magos prociknak aztán tényleg semmi értelme :)
 • sanyicks
  #17
  mellesleg rossz a példád, ugyanis kihagytad a csapatok fizetésének összehasonlítását ;)
 • sanyicks
  #16
  Arról a "józan ész" korporéjsön-ről beszélsz, ami 90 ezerért "vesz alkalmazottat"(i7), hogy elvégezzen egy feladatot amit egy másik 40 ezer forintos "alkalmazott" (gpgpu) 5x olyan gyorsan elvégez? Hát erről sokminden eszembe jut, csak a józan ész nem...
 • sanyicks
  #15
  Mondom én hogy naiv vagy, álomvilágban élsz. Az intelnek túl sok pénze van és túl nagy részesedése, és vissza is él vele, már több mind 10 éve.
  Tudod úgy kényszeríti a piacot a neki tetsző irányba, hogy ahogy írva lett, AMD-s cuccot alig kapni(intel fenyítéseknek köszönhetően), hát akkor min fejlesztenék és optimalizálnak persze intelen... Aztán pedig az intel "kiváló" opencl implementációjának köszönhetően azt sem igazán lehet használni, és a vége ugyan az, hát használjunk mindenre cpu-t, ami az intelnek jó.

  Az itanium mindig is szerverre készült. Az atom pedig szépen elterjedt, jobban mint a minden tekintetben jobb, hasonló kategóriájú AMD-k, na látod hoztál egy szép példát a visszaélésre.

  Arm mellett nem tud labdába rúgni szerencsére, hiszen azon a piacon semmi befolyása nincs, mert későn kapcsolt. Ahogy a konzol piacon sincs, és lásd ott sem rúg labdába az intel.
 • Dodo55
  #14
  "A hardvercég mondja meg a cégeknek hogy hogyan és mire kell fejleszteni..."

  A Józan Ész Corporation-re gondolsz? Nem is tudtam, hogy ők hardware-eket is gyártanak...

  Csak szemléltetésképp: Van két cég, mindkettőnek ugyanazt a munkát kell elvégezni. Az egyik cégnek van a munkára egy 4 nagyon kiemelkedő teljesítményre képes tagból álló csapata, a másiknak meg egy 8 átlagos teljesítményre képes tagból álló csapata. A munka legtöbb része kapcsolódik egymáshoz, tehát nem lehet csak úgy feldarabolni és szétosztani az alkalmazottak között, hogy majd egymástól függetlenül csinálják szépen, össze kell dolgozni rendesen (ilyen a legtöbb kliensoldali alkalmazás különösen beleértve a játékokat, nem lehet végtelenül párhuzamosítani az összetartozó feladatokat).
  A kérdés: melyik képzeletbeli cég végezne előbb a munkával?
 • visnait
  #13
  Pont most akartam az őskövület gépemet lecserélni (AMD X2 5600+ + NVIDIA 9600GT 512MB) egy AMD A10 6700K -ra, mert megeszi a fejemet, a grafkártya ordít és már a teljesítmény sem elegendő. De úgy néz ki, érdemes várnom még 2 hónapot.

  Mellesleg már próbáltam A8 -ast és A10 -est is, lehet szidni, de pl. nekem (egy webfejlesztő, programozó aki csak alkalomadtán WorldOfTanks -ozik simán megfelel.
 • torreadorz
  #12
  Lol.
  "A hardvercég mondja meg a cégeknek hogy hogyan és mire kell fejleszteni..."

  Hát persze, a te kicsi világodban lehet. Mondom én hogy el vagy tájolva, nem kicsit.

  Vegyük pl. az intel itaniumot az is milyen jól elterjedt... Vagy az intel atomos cuccait az is milyen jól elterjedt... Ja hogy labdába sem tud rúgni az ARM mellett és ma már boldog boldogtalan ARM-re (és Androidra) fejleszt és nem atomos windowsos cuccokra. Erről ennyit.

  Persze sokkal jobb elleni a kicsi világodban ahol az AMD k.rva jó csak épp azok a piszok fejlesztők nem tudják ezt, de majd ha egyszer ráébrednek akkor biza mindenki AMD-re fog fejleszteni...
 • enyac
  #11
  Na jó, kiszámoltam: durván 8 év alatt jön vissza fogyasztásban az i7-es ára, ha 0-24-ben 100%-on járatod a holmikat. Hol lesznek akkor a mai procik...
 • enyac
  #10
  AMD FX-8350, 8 mag, 125W TDP, CPU Mark: 9074, 54400 Ft
  Intel Core i5-4570 4 mag, 84W TDP, CPU Mark: 7042, 54400 Ft
  Intel Core i7-3940XM, 4 mag, 55W TDP, CPU Mark: 9052, 245000 Ft

  Pro és kontra... Ki lehetne számolni, hogy mennyi idő alatt jön vissza fogyasztásban az i7-es ára... Meg hogy ugyanazért a pénzért mekkora teljesítményt ad az i5-ös... Annyiból csalóka a kép, hogy az FX proci mellé kell valami videókártya, de az fillées tétel, ha csak akkor teljesítmény kell, mint amit az Intel tokba integrálnak.
 • sanyicks
  #9
  elég naiv vagy. A hardvercég mondja meg a cégeknek hogy hogyan és mire kell fejleszteni... csak sajnos ez a cég az intel nevű. Sőt ez mondja meg a gépgyártó cégeknek is olyan milyen amd-s laptopokat kell összerakni(akku spórolás, 1 csatornás ram, stb), mert ha nem, ugrik az intel kedvezmény. Egyszer már büntették őket emiatt, de a vicc méretű birságnak semmi visszatartó ereje nincs.
  Azért lehet találni "jó" (mert laptop nem igazán lehet jó) amd-s laptopot, csak keresni kell.
 • torreadorz
  #8
  Az a baj hogy te fordítva látod a világot. Nem a hardvercég fogja megmondani a szoftvercégeknek hogy hogyan és mire kéne fejleszteni.

  Ez olyan mintha bemennél a boltba és nem te kérnéd a kedvenc szalámid a pultból hanem majd az eladó adna olyat amilyet szerinte neked szeretni kéne...


  Amúgy meg, amig AMD-s procis laptopból csak legalja van a boltok polcain addig nincs min csodálkozni. És nem nem érdekel hogy ki kit fizet le, csak az hogy übergáz laptopok közül lehet válogatni ami AMD-s.
 • sanyicks
  #7
  jó ár/teljesítmény arány és az intel? Ne viccelődjünk, a két dolog egymástól mindig is nagyon távol állt.
 • Zsoltee_a_bator
  #6
  "és bő másfél ghz töblettel jóval magasabb fogyasztás mellett képesek hasonló teljesítményre a processzoraik.."
  Viszont harmad/negyed áron...

  Eros szepites. A piledriver eleg rosszul sikerult es alulteljesit az alkalmazasok tobbsegeben. Az intel procik a sandy bridge generacioval kezdodoen jobbak - meg arteljesitmeny aranyban is.

  A steamrollerig keves esely van egyenliteni az AMD-nek.
 • sanyicks
  #5
  Így van, ilyen szar pl az i7 extreme edition is meg a xeon is, mert jóval több maggal, csak egy i5, és néha i3-as teljesítményére képesek...
  Ja várj! Lehet hogy inkább a programok képtelenek kihasználni 2-4-nél több cpu magot? :D

  "és bő másfél ghz töblettel jóval magasabb fogyasztás mellett képesek hasonló teljesítményre a processzoraik.."
  Viszont harmad/negyed áron...

  Mellesleg pedig az AMD magok nem teljes magok, hanem inkább 3/4 magok... 2 mag között pár részegység megosztott, nem véletlenül írják oda azt is hogy hány modulos.
  Egyébként ja az AMD rég óta arra készül hogy CPU már csak az OS indítására lesz, mást a sokkal gyorsabb, sokkal hatékonyabb gpgpu számol, csak hát az intel mindent megtesz hogy ne így legyen, mellesleg látva a 64bit elterjedését, a fejlesztőket is rugdosni kell hogy csináljanak valamit főleg ha követendő etalonnak olyan fejlődésre képtelen szoftvercégek jelentik mint az autodesk, vagy az adobe (bár utóbbiak végre csináltak pár opencl támogatású effektet a fotosopba).
 • Skyline
  #4
  Nyilván egy alsó középkategóriás procival hajtott vga-val olyan jól el fognak futni a játékok mint egy felsőkategóriáson...:)
  Arról nem beszélve játék szempontjából mennyire nem kifizetődő kapásból AMD alsó vagy középkategóriával indítani...
  Arról főleg nem beszélve hogy 2500K- 3570K középkategória amihez képest teljesítményben az AMD vicc kategória...8 maggal és bő másfél ghz töblettel jóval magasabb fogyasztás mellett képesek hasonló teljesítményre a processzoraik..
 • Aaronxy
  #3
  a legerősebb játékoknak is csak minimális processzor teljesítmény kell, felesleges a legerősebb procikról beszélni, a közép és alsókategóriában, főleg ár-érték arányban aláz az AMD.
 • Skyline
  #2
  Az egyetlen szerencséjük hogy az Ati a kezükben van... Processzort fognak valamikor gyártani amibe nem kell 8-10 mag és 5ghz órajel meg iszonyat fogyasztás hogy hozza egy 3.5ghz-n ketyegő 4 magos intel szintjét???:)

  // Az Ati-t azért nem húzták le, a 7-es széria és az R széria szépen odakozmál Nvidiának ár/teljesítmény arányban, lásd pl 7970/R9 280X vs drágább mégis gyengébb Gtx 770.:)
 • ugh
  #1
  Kimaradt az utitervbol hogy mukodo dolgot kene tervezni.
  Az ati elegg jo minoseget sikerult az utobbi idoben lehuzni a processzoraik szintjere.
  Egyszeruen silany szemetet gyartanak.
  Igazan lefarcolhatnanak mar aztan belephetne a helyukre az arm asztaliba is. Legjeljebb a win valtozna ugy hogy arra is telepitheto lenne.