Berta Sándor

Már lehet használni táblagépet az amerikai repülőgépeken

Az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala (FAA) bejelentette, hogy változtat az eddigi túl szigorú szabályokon, amelyek korlátozták a táblagépek és más hordozható készülékek használatát az utasszállító repülőgépeken.

A FAA közleményben jelentette be a honlapján, hogy a légiutasok az Amerikai Egyesült Államokban a jövőben korlátozások nélkül használhatják a mobil eszközeiket, ráadásul a repülés minden szakaszában, vagyis a le- és a felszállásokkor is. Az utasok a jövőben a készülékeiken elektronikus könyveket olvashatnak, játszhatnak, videókat nézhetnek meg. Csupán néhány korlátozás maradt érvényben. Az FAA fontosnak tartja. hogy az utasok a jövőben is a biztonságot tekintsék elsőnek és mindig kövessék a személyzet utasításait.

A legfontosabb hatályos korlátozás az, hogy a jövőben sem engedélyezik a mobil kapcsolat felépítését és használatát. Minden mobil eszköz csak repülő üzemmódban lesz működtethető. A WLAN-hálózatokhoz bárki csatlakozhat, feltéve, ha az adott légitársaság repülőgépeiben vannak ilyen rendszerek és a Bluetooth-kiegészítők használata is engedélyezett. Az új előírások azonnali hatállyal érvényesek, ugyanakkor lehet némi csúszás, mert a szabályokhoz még a légitársaságoknak is alkalmazkodniuk kell, illetve integrálniuk kell azokat.

Június végén derült ki, hogy az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala enyhíteni akarja a jelenleg hatályos, 2006-ból származó szigorú szabályozást. Az esetleges módosítások szeptember végén szivárogtak ki. Az FAA azért hajlott a változtatásra, mert eddig csupán alig néhány olyan esetre derült fény, amikor a repülőgépekre felvett és ott bekapcsolt eszközök problémát okoztak volna. A Delta Airlines két hónap alatt 2,3 millió repülés során 21 olyan esetet regisztrált, amiket összefüggésbe lehetett hozni a táblák és a laptopok használatával, ugyanakkor nem sikerült egyértelmű bizonyítékot találni arra, hogy ezek eszközök befolyásolták volna a fedélzeti rendszerek működését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!