MTI

Mintegy ötmillió forint bírság szerzőijog-sértések miatt

Várhatóan mintegy ötmillió forint bírságot szab ki adathordozókkal kapcsolatos szerzőijog-sértések miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), miután ellenőrző akciója során több mint félszáz alkalommal tapasztalt jogsértést.

A NAV vasárnap azt közölte: a hamisítványok és a jogdíj megfizetése nélkül forgalmazott termékek (CD-k, DVD-k, pendrive-ok, mobil és egyéb eszközökhöz való memóriakártyák) kiszűrése érdekében nagyszabású akciósorozatot hajtott végre október első hetében Budapesten és Pest megye területén. Kiemelték, hogy az ilyen termékeket forgalmazó kereskedelmi egységekkel szemben súlyos versenyhátrányba kerülnek a legális, jogkövető magatartást tanúsító vállalkozások, továbbá az illegális beszerzés miatt adóbevételektől esik el a központi költségvetés.

A pénzügyőrök és a revizorok az ellenőrzéseket meghatározott helyszíneken, összehangoltan hajtották végre, illetve webáruházakon keresztül értékesített termékeket is vizsgáltak. A 321 ellenőrzés során 55 alkalommal tapasztaltak jogsértést: 31 esetben szerzői jogokhoz kapcsolódó szabálysértést állapítottak meg, illetve két esetben bűncselekmény elkövetésének gyanúja merült fel. A vizsgálatok nyomán várhatóan 4 millió 740 ezer forint bírságot szabnak ki. A NAV a továbbiakban is kiemelten ellenőrzi a különféle adathordozók kereskedelmét a jogsértések megakadályozása érdekében - zárul a közlemény.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • amitakartok #2
    Vagy előre szednek jogdíjat minden adathordozó után, vagy folyamatosan basztatnak pitiáner torrentezésért - vagy éppenséggel német példára kamu fizetési felszólításokkal fenyegetnek random embereket nem létező jogalapra, hátha valaki beijed és fizet. Válassz.
  • mousee #1
    Pofátlan bagázs. Kéne egy bazi nagy per, amiben picit megszorongatnák őket abban a kérdéskörben, hogy mégis mi a retkes zsiráfért fizetek én jogdíjat egy memóriakártyáért, amin családi fényképeket/videókat tárolok, avagy miét is kap x százalékot a bólogatós matricás társaság, ha a saját zenekarom által vésett zenét CD-re írom, vagy a koncertjeinket (amin csak saját számokat játszunk) DVD-re rögzítjük.

    Ugyanígy kérdőjel a pendrive-ra archivált levelezés, és még soksoksok millió +1 példa amiért elmehetnek a jó büdös 3,14csába. Undorító társaság.

    Ja hogy használhatnám illegális adatok tárolására? Ismerős a vicc a horgászcsónakban napozó nővel, és a halőrrel?