MTI

Kína tisztogatásba kezd a világhálón

Kína a fiatalok védelmében - az erkölcstelen és agresszivitást kifejező tartalmak fokozott szűrésével - megszigorítja az internetes oldalak és az okostelefonok alkalmazásainak ellenőrzését.

A zöld webnek elnevezett kéthónapos akció során azokat az online tartalmakat akarják eltávolítani, amelyeknek közük van a pornográfiához vagy erőszakosak. A hivatalos szervek olyan információkra is vadászni fognak, amelyek a fiatalkorúakról közzétett személyes adatokat tartalmaznak, illetve rágalmazóak vagy megfélemlítést szolgálnak. Azokat az online posztokat is törölni fogják, amelyek szerzői gazdagságukkal kérkedtek vagy egyes celebek iránti megszállott rajongást fejeznek ki. A szeptember végén induló kampányt az állami internetfelügyelet, az oktatási minisztérium, a kommunista ifjúsági szövetség és a nőszövetség közösen indítja. Az erről szóló közlemény szerint céljuk egy "egészséges és pozitív online környezet kialakítása a fiatalok számára, érdekeik védelme".

A szervezők felszólítják a különböző weboldalak gondozóit, hogy a megjelölt káros információkat önként távolítsák el internetes felületeikről, a diákokat, szüleiket és más önkénteseket pedig arra bíztatják, hogy jelentsék a megkérdőjelezhető tartalmakat és alkalmazásokat. Az internetfelügyelet illetékeseit pedig sürgették, hogy ellenőrizzék az akció végrehajtását és kezdeményezzék a szabálysértők megbüntetését. Kínában, ahol már 600 millióhoz közelít az internetezők száma, az elmúlt években jelentősen megnőtt az online aktivitás. Nem csak a mind gyakoribb korrupciós leleplezéseknek vált terévé a világháló, de a mikroblogok világa ma már a véleménynyilvánítás meghatározó platformja is.

Kínában tipikus jelenség, hogy az internetezők az online információk alapján, egyes bejegyzések nyomán felderítő munkába kezdenek, hogy nyilvánossá tegyék a hírekben szereplők pontos kilétét. Gyakran zúdul ezután "verbális össztűz" egy-egy történet bírált, valamiért bűnösnek tartott főszereplőjére. A nyár elején például, amikor nyilvánosságot kapott, hogy az egyiptomi Luxorban egy kínai összefirkálta a templom domborművét, az "online nyomozók" kiderítették, hogy egy középiskolás fiú volt a tettes, iskolájának honlapját feltörték, a falfirkát készítő ellen pedig szitokhadjáratot kezdtek. A szülők a helyi lapban nyilvános bocsánatkérésre kényszerültek, az anya pedig könyörgött az internetezőknek, hogy hagyjanak fel a fia elleni támadásokkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Katalizátor #2
    "Csak arról feledkeznek meg, hogy az internet kiváló népbutitó közeg"

    Ez egy bizonyos fokig igaz, viszont ne felejtsd el, hogy az internet nem egy TV, újság, vagy rádió, ahol az emberek azt kapják, amit mások elé tesznek, hanem minden ember összeköttetésben van. Ilyen kommunikációs és információs technológiája viszont soha nem volt még az emberiségnek. Ráadásul az internet még mindig nagyon fiatal és gyerekcipőben jár, mégis eléggé átformálta a világunkat pár év alatt. Nem csoda, hogy mindenütt próbálják kontrollálni és szigorítani.
  • Zoliz #1
    Ez helyes. Csak arról feledkeznek meg, hogy az internet kiváló népbutitó közeg és inkább görnyedjen a gyerek a tablet előtt, mint tuntessen az utcan vagy rabolja ki az embereket. A kinaiak nagyon sokan vannak. Nem fernek el a foldon. Az internet az éhseget is képes feledtetni a még Magyarországnál is elmaradottabb országokban.