Berta Sándor

Minden bejegyzésüket törölhetik Kaliforniában a gyerekek

Az amerikai szövetségi államban a honlapüzemeltetők kötelesek lesznek lehetőséget biztosítani a felhasználóknak az általuk készített tartalmak gyors és egyszerű eltávolítására. Az ezzel kapcsolatos törvény számos ponton problémás.

Az új törvény megköveteli a kiskorúak számára is szolgáltatásokat nyújtó honlapok működtetőitől, hogy egy olyan funkciót, törlési gombot biztosítsanak, amely lehetővé teszi a felhasználók által kirakott tartalmak, például az átgondolatlan bejegyzések, kínos fotók és videók gyors eltávolítását. A funkció ráadásul akkor is elérhető kell legyen, ha az adott szolgáltatás egyébként egyáltalán nem rendelkezik törlési gombbal. A jogszabály megköveteli továbbá, hogy az online gyűjtött adatok egyike sem használható fel olyan termékek hirdetésére, amiket kiskorú személyek nem fogyaszthatnak vagy vásárolhatnak meg. E kategóriába tartozik a cigaretta, az alkohol, de akár a tetoválások is.

A funkcióra azért van szükség, mert az előbb cselekvő és utána gondolkodó fiatalság sokszor bajba kerül a széles nyilvánosság elé tárt gondolatai miatt. A legdurvább gyalázkodókat akár börtönbe is csukják, ezzel elvágva esélyüket a jó iskolába kerülésre, azaz egész későbbi életük derékba törhet. A politikusok reményei szerint az elfogadott új jogszabálynak köszönhetően a jövőben a kaliforniai gyerekek és tinédzserek az eddiginél sokkal nagyobb biztonságban szörfölhetnek a világhálón. A dolog tehát teljesen másról szól, mint az európai szakértők által szorgalmazott "felejtés joga", hiszen az EU-direktíva mindenkire kiterjedne.

Az internet szabadságáért küzdő Center for Democracy and Technology nevű lobbiszervezet élesen támadta az új szabályozást, mondván ez oda vezethet, hogy a kiskorúak csak korlátozottan férhetnek majd hozzá az online tartalmakhoz. A honlapüzemeltetők - a bonyolult jogi helyzettől tartva - úgy dönthetnek, hogy a szolgáltatásaikat a jövőben nem teszik elérhetővé a gyerekek és a tinédzserek számára. További problémát jelent, hogy kizárólag a saját anyagok eltávolítását teszi lehetővé, de például a személyt érintő, de mások által nyilvánosságra hozott képekre és felvételekre már nem vonatkozik. Tehát ha valaki átmásolja egy másik honlapra onnan már nem törölhető. A valóságban egyébként nincs szó törlésről, hiszen a tartalmak csak a felületen válnak elérhetetlenné, az üzemeltető szerverén viszont továbbra is megmaradhatnak.

Az is érdekes, hogy a törlési jog biztosítására még több adathoz kell jutnia a cégeknek, hiszen a megfeleléshez egyrészt tudniuk kell, hogy az adott felhasználó 18 év alatti, másrészt azt, hogy kaliforniai lakos-e. Ha pedig más államok hasonló, de nem teljesen ugyanilyen törvényt fogadnak el, totális káoszba fulladhat a rendszer, lehetetlenné téve a cégek számára annak betartását, és ahelyett, hogy az internet egységes rendszere előnyöket biztosítana a vállalkozásoknak, indokolatlan költségnövekedést jelent. A másik irányból viszont keveslik a szabályozást: egy san franciscoi pártfogó szervezet nem csak a gyerekeknek, hanem a szülőknek is korlátlan jogot adna gyerekeik bejegyzéseinek törlésére. A platformok működtetői némi haladékot kaptak: 2015 januárig kell bevezetniük a törlési funkciót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bren X #6
    Pontosan. (Érett, érthetően megfogalmazott, logikus és őszinte hozzászólás. Hatalmas gratula!!!)
  • Camouflage #5
    az emberek tobbsege hajlamos idovel valtozni - ujat mondtam? peldanak okaert en nem vezetek blogot, pedig szeretnek. az ok roppant egyszeru. akarhanyszor elolvasom a bejegyzeseimet ostobanak/idejetmultnak/szanalmasnak talalom oket. tudom, hogy en irtam oket, megis a jelen onmagam inkabb kinosnak erzi oket. ezt el kell fogadnunk. emberek vagyunk, oregszunk, bolcsebbek, vagy csak ovatosabbak leszunk.
  • benőmenő #4
    És még csak VIP státusz sem kellesz hozzá?
    Sci-fi ;)
  • Zoli007 #3
    Szégyelled őket?
  • StoneCold7 #2
    Ideje lenne már mindenhol ilyen... De most komolyan mi az, hogy a saját bejegyzésemet nem törölhetem?? Igaz, hogy én szinte sohasem rakok ki olyat amit később nagyon megbánnék, de ez szerintem olyan alap dolognak kéne lenni...
  • Etinger #1
    Nem ártana facebookra ilyen. Pláne úgy mondjuk, hogy a korábbi bejegyzéseim csak egyesével törölhetem, sok minden meg csak elrejthetek. Elég gusztustalan.