Berta Sándor

Enyhítik a repülőgép-fedélzeti eszközhasználati szabályokat

Az Amerikai Egyesült Államokban változtatnának a jelenlegi szigorúbb szabályozáson, amely korlátozza a repülőgépek fedélzetén a különböző elektronikus készülékek működtetését.

A The New York Times szerint a jövőben a légiutasok a repülőgépek le- és felszállásakor is használhatnák az elektronikus könyvolvasóikat, valamint videókat nézhetnének és podcastokat hallgathatnának a tábla PC-iken és a notebookjaikon. Az Amerikai Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala (FAA) azért hajlik a változtatásra, mert eddig csupán alig néhány olyan esetre derült fény, amikor a repülőgépekre felvett és ott bekapcsolt eszközök problémát okoztak volna. A Delta Airlines két hónap alatt 2,3 millió repülés során 21 olyan esetet regisztrált, amiket összefüggésbe lehetett hozni a táblák és a laptopok használatával, ugyanakkor nem sikerült egyértelmű bizonyítékot találni arra, hogy ezek eszközök befolyásolták volna a fedélzeti rendszerek működését vagy használatát.

A módosítással kapcsolatos tervezetet az FAA már a hónap végén tárgyalhatja. Fontos, hogy a légiutasok továbbra sem küldhetnek adatokat a mobil kapcsolataikon keresztül és a WLAN-funkciót is ki kell kapcsolniuk. Az USA területe fölött szintén tilos maradna a repülőgépek fedélzetén való telefonálás. A hivatal ragaszkodik annak leszögezéséhez is, hogy a különböző modellek rádióhullámai bizonyos frekvenciákon megzavarhatják az érzékeny navigációs és kommunikációs rendszereket.

A változó szabályozás csak a jelenlegi gyakorlatot követi, hiszen a légiutasok 30 százaléka a repülőgépek fedélzetére lépve sem kapcsolja ki a táblagépét vagy a notebookját, vagy szakítja meg az internetelérését. Már június végén ismertté vált, hogy a Szövetségi Légügyi Hivatala enyhíteni akarja a jelenleg hatályos, 2006-ból származó szigorú szabályozást, ezért létrehozna egy külön munkacsoportot. A munkacsoport egyik tagja azt mondta, hogy nagy valószínűséggel megreformálják az okostelefonok és a táblagépek repülőgép-fedélzeti használatára vonatkozó előírásokat. A telefonálást ugyan továbbra is tiltanák, de számos pontban várhatók enyhítések.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #3
    Egy felmérés szerint az utasok 1/3-a nem kapcsolja ki a telefont, nalam is volt, hogy elfelejtettem légi módba rakni. Ki nem sz@rja le?! Az utaskíséroket sem érdekli, csak elmondják a kotelezo szoveget.

    Zoliz, természetesen használhatod a telefonodat, tabletedet ha repulo uzemmódban van, azt senki nem tiltja.
  • dchard #2
    Már ha statisztikai szempontból vizsgáljuk a kérdést, akkor is noszensz ez a kapcsold ki a kütyüdet dolog. Nincs olyan repülőgép, amin véletlenül legalább egy embernél ne lenne bekapcsolva telefon. Mindezek mellett a WLAN és mobil tecgnológiák teljesen más frekvenciákat használnak, így a fedélzeti rendszerekkel kapcsolatos ütközés vagy interferencia is lehetetlen. Ezeken túl az általános lózungokon túl soha senki nem volt képes pontosan megindokolni, hogy pontosan melyik mobil technológia milyen rendszert zavar vagy zavarhat meg egy repülőgép fedélzetén.

    Az más kérdés, hogy egy bekapcsolva hagyott mobil ha 10km magasan megpróbál csatlakozni a földi hálózathoz, az jelentős mértékű interferit képes okozni lent a földön, de ennek semmi köze a repülők vagy a légiirányítás fedélzeti rendszereihez, vagy a légi közlekedés biztonságához.

    Dchard
  • Zoliz #1
    En is szoktam zenet hallgatni a telomon es eldugom a fulest amikor a legikisero nuni ramszol. Persze csak repulouzemmodban hasznalom. Nincs kapacitas hogy mindenkit ellenorizzenek.