Szekeres Viktor

Megvan, mikor láthatjuk Christopher Nolan új filmjét

Az év egyik legnagyobb filmes eseménye volt, hogy nemrég bejelentették, mikor nézhetjük meg Christopher Nolan új filmjét.

Melyik Nolan-film a kedvenced?
  • A Csapda
  • Mementó
  • Álmatlanság
  • Batman: kezdődik!
  • A tökéletes trükk
  • A sötét lovag
  • Eredet
  • A sötét lovag - Felemelkedés
  • Csillagok között
Manapság nagyon kevés olyan rendező van, akik filmjének érkeztére a rajongói réteg felkapja a fejét, de Christopher Nolan ilyen. Ez azt jelenti, hogy ha érkezik egy új Nolan-film, akkor az már mindenképp eseményszámba megy, címtől, szereplőktől és témától függetlenül - legutóbbi négy filmjének nyitóhétvégéje sorban 158, 63, 161 és 48 millió dollár volt, döbbenetes összegek, ezen rendezései amerikai összbevételek pedig 188 és 535 millió dollár között ingáztak, csupa-csupa siker.


Nos, a Warner Bros. Pictures elárulta, hogy mikor fogunk legközelebb izgalomba jönni Nolan filmjének láttán: a stúdió 2017. július 21-én fogja bemutatni a népszerű rendező legújabb munkáját, legalábbis ezt a dátumot foglalták le egy cím nélküli Nolan-projekt premierjének időpontjaként. Arról, hogy mi lesz a műfaja, miről fog szólni az új film, természetesen semmilyen információt nem árultak el. Az időpontról is csak annyit mondhatunk, hogy az alkotás egy héttel a War of the Planet of the Apes (ez az új A majmok bolygója-sorozat harmadik epizódja) debütálása után kerül mozikba, s egy héttel a Sony és a Disney közös Pókember-filmjének premierje előtt. Egyelőre közvetlen konkurenciája nincs Nolan filmjének, s minden bizonnyal egy ideig nem is lesz - talán csak akkor fog más stúdió ellenprogramozni, ha a műfaja kiderül.

És hogy miért vesszük a bátorságot, hogy olyasmit jelentsünk ki, hogy Nolan új filmjei eseményszámban mennek? A kérdésre a választ mindenképp a filmográfiájában kell keresnünk. A többségi nézői véleményeket remekül tükröző IMDb-s pontszámok szerint korábbi munkái közül A sötét lovag 9,0-s pont számmal minden idők 4. legjobbja, de a top250-es listán ott van még az Eredet (8,8 - minden idők 14. legjobbja), a Csillagok között (8,7 - minden idők 29. legjobbja), a Mementó (8,5 - minden idők 45. legjobbja), A tökéletes trükk (8,5 - minden idők 51. legjobbja), A sötét lovag: Felemelkedés (8,5 - minden idők 61. legjobbja) és Batman: Kezdődik (8,3 - minden idők 109. legjobbja). Kilenc filmje közül csak kettő nincs a legjobb 110-ben, az első, minimálköltségvetésű A Csapda (ugyancsak remek értékeléssel bír, 7,6/10 az IMDb-n), illetve az Álmatlanság, mely hiába különleges film, mégiscsak feldolgozás és 7,2 jelenleg az IMDb-pontszáma, ami egyébként ugyancsak igen magasnak számít.


Nemcsak a nézők, hanem a kritikusok is imádják Nolant, amire a kritikákat összegyűjtő, majd pontszámokba, illetve százalékos értékekbe öntő RottenTomatoes archívuma alapján Nolan-filmek közül A sötét lovag 94, a Memento és (meglepetés!) az Álmatlanság 92-92, A sötét lovag: Felemelkedés 87, az Eredet 86, a Batman: Kezdődik! 85, A csapda 78, míg A tökéletes trükk 76%-os mutatót ért el. Érdekesség, hogy épp legfrissebb filmje, a Csillagok közöttre érkezett arányaiban a legtöbb negatív kritika, azonban annak 72%-os értékelése is bőven a zömében pozitívan fogadott filmek közé sorolja.

Szóval sokak izgalmi állapota nem meglepő, nem sok olyan rendező van, aki egyszerre jár a nézők, a kritikusok és a tömegek kedvébe filmjeivel - Christophen Nolan ilyen. Szűk két év múlva tehát ismét Nolan-filmet láthatunk a mozikban, s addig elgondolkozhatunk, hogy az elmúlt 10-15 évben hány rendezőnek sikerült elérnie azt, hogy pusztán a nevével bombasikereket arassanak filmjei. Az például biztos, hogy egy ideig M. Night Shyamalan neve is "fogalom" volt, de ő fokozatosan leépítette renoméját és brandjét. Remélhetőleg Nolan ügyelni fog arra, hogy ezt elkerülje.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BladeW #19
    Ne akard nekem bemesélni, hogy szerinted pl. a Jack és Jill nem egy jó film!
  • theone91 #17
    A relativitástan egyik alapköve az idődilatáció.

    Pont úgy mint az időérzék torzulása az vérrel megtelt, nagy aktivitást mutató alvó agy közben.

    Ettől sci-k ezek a scifik. Nem azt mondom, hogy Nolan nem megszállottja az idő jelenségének, de ennél könnyebben is találhatsz vissza-vissza térő céltáblákat: Halott feleség. Nézd meg hány filmjében hal meg feleség/barátnő. És ez már tényleg egy dramaturgiai lék.
  • Yserac #16
    Egy 20 éves ponyva sci-fi novella szintjét talán megüti a sztori. Zéró innováció és az Inception-ben már ellőtt, az "idő"-vel való szó szerinti nyavalygás megy egy másik témára.
  • Etinger #15
    Mondjuk aki szerint az Adam Sandler filmek minőségi alkotások - igen Rólad van szó - annak a véleménye azért nem sokat nyom a latba (sokaknál).
  • theone91 #14
    Pontosan. A sci-fi zsánerre történő asszociáció kimerül a Star Warsban és Star Trekben.

    A legjobb Nolan sci-fi egyértelműen az Inception. Science: Tudatos álom (lucid dreaming) és az álmokkal kapcsolatos valós tények. Fiction: Megosztott tudatos álom úgy, hogy az egyének agyhullámai szinkronban vannak. Mégsem verte mindenki az asztalt a tudományos hiteltelenség nevében.
  • tamolnar #13
    Gondolom nekik a scifi az űrben lövöldözős, lézerezős Star Trek hülyeségek számítanak sci-finek. Kár, hogy veled együtt tök hülyék.
  • theone91 #12
    Nem. A probléma ott van, hogy kevered az egzakt fizikát az elméleti fizikával. Ugye tudjuk, hogy az olyan mára már teljesen a köztudatba olvadt, általánosként kezelt fogalmak, mint a "feketelyuk" is még mindig csak az elméleti fizika részét képzik? Ajánlom Kip Thorne zseniális könyvét, a Science of Interstellart.

    Neil DeGrass Tyson, (az a Neil DeGrasse Tyson aki anno élesen felszólalt a Gravityt pontatlanságaival szemben) 8-9-et adott a film tudományos hitelességére: https://www.youtube.com/watch?v=l7tV7v71k-I

    Én amúgy nem tudok egyetlen sci-firől se, ami amúgy sci-sci lenne. A Gravity nagyon hiteles próbált lenni, de a film eleve azzal kezdődik, hogy Bullock karaktere, aki egy orvosbiológus épp a Hubble űrteleszkópban turkál, holott soha az büdös életben, még vészhelyzet esetén sem engednék a közelébe.

    Meg nem is értem, honnan jött ez a "hitelesnek próbálják meg beállítani a filmet" dolog, amiről mindenki beszél. Erről szó sincs. Csak volt egy promója a filmnek, amiben elmagyarázták azt, hogy a feketelyukat és a féregjáratot Kip Thorne egyenleteivel szimulálták, és olyan hitelesre sikerült, hogy az még az asztrofizikai közösség figyelmét is felkeltette. Ebből pedig valahogy mindenki azt extrapolálta, hogy a film egy valódi dokumentumfilm lesz.
  • molnibalage83 #11
    A TOP250-es lista tömve van olyan filmekkel, amik az én szememben tök átlagosak vagy egyenesen hulladékok és nem a koruk miatt.
  • molnibalage83 #10
    A baj az, hogy az egekig magasztalták előre, hogy micsoda történetveztés lesz, micsoda látvány és mennyire alapul a valós fizikára. Aztán a középiskolás fizikán elvérzett az egész film és a többi része is hipergyenge. Vannak blocbusterek, amik ezen nem hasalnak el...
  • Zsoxx #9
    Jah, minden idők 14. legjobb filmje egy gagyi akciófilm... Te nem vagy kóser öregem.